ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Χρήστος Χαρπαντίδης: «Έχει φτάσει η εποχή που πρέπει να εμπιστευθούμε την επιστήμη»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος μίλησε στο διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την φιλοσοφία της εταιρείας, τα καινοτόμα προϊόντα, τις διαρκείς επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και τον ανοιχτό διάλογο με την επιστημονική κοινότητα.

Κείμενο: Μαρία Ακριβού για το Fortune Greece (αναδημοσίευση)

Ο κόσμος του 21ου αιώνα αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και απαιτεί από τις κοινωνίες, τα κράτη και τις επιχειρήσεις να επιδεικνύουν ευελιξία και μεγάλη προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα. Άλλωστε η επιβίωση και η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα μιας εξίσωσης, της οποίας οι μεταβλητές αλλάζουν διαρκώς και δύσκολα μπορούν να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα για πολύ καιρό.

Στον χώρο του επιχειρείν, μεγάλη δεν θεωρείται πλέον μια επιχείρηση λόγω μεγέθους ή παλαιότητας. Μεγάλη στην πραγματικότητα είναι εκείνη που χαρακτηρίζεται από καινοτομία, εξωστρέφεια και ικανότητα να προσφέρει μεγάλες λύσεις σε μεγάλα προβλήματα.

«Έχει φτάσει η εποχή που πρέπει να εμπιστευθούμε την επιστήμη και το «κλειδί» για να γίνει αυτό είναι η διαφάνεια. Η επιστήμη δημιουργεί ένα ουδέτερο έδαφος για ανταλλαγή απόψεων κι εμείς ως εταιρεία έχουμε ευθύνη και λογοδοτούμε» ανέφερε  ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Delphi Economic Forum με θέμα: «Big on business. Big on solutions. Big on Trust?».

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Παπαστράτος, υπενθύμισε, πως από μια εταιρεία παραγωγής τσιγάρων και μια επιτυχημένη πορεία 9 δεκαετιών, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας, πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών και μετατράπηκε σε μια εταιρεία παραγωγής τεχνολογικών προϊόντων προσφέροντας στους καπνιστές εναλλακτικά προϊόντα. Όπως τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν πηγαία ανάγκη και όχι απλώς φαινόμενο των καιρών, ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Παπαστράτος έπαιξαν η εταιρική της κουλτούρα, η συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων και οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες.

«Υπήρξαν αρκετοί μεγάλοι οργανισμοί που δεν κατάφεραν να μετασχηματιστούν ψηφιακά, άλλοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να το κάνουν και μία τρίτη κατηγορία, στην οποία ανήκουμε κι εμείς, που αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, εν προκειμένω του καπνού, και που η απόδοση λύσεων ήταν πηγαία ανάγκη».

Ο επικεφαλής της Παπαστράτος εξήγησε πως για να μπορέσει μία επιχείρηση να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, θα πρέπει, πρωτίστως, να είναι σε θέση να αναγνωρίζει από πολύ νωρίς ότι υπάρχουν τομείς και πεδία στα οποία δεν διαθέτει γνώσεις και να πρέπει να αναζητήσει τις λύσεις σε τρίτους.

«Φέραμε στο εσωτερικό της Παπαστράτος νέους ανθρώπους με δεξιότητες, με διαφορετικές εμπειρίες που διέθεταν μία φρέσκια ματιά στα πράγματα. Παράλληλα, συνάψαμε συνεργασίες με start ups που μας έμαθαν πώς να είμαστε περισσότερο ευέλικτοι και μας δίδαξαν φρέσκους τρόπους αντιμετώπισης παλιών προβλημάτων. Με αυτό τον τρόπο, θα έλεγα ότι ενισχύσαμε και την νεανική επιχειρηματικότητα, αντί να δίνουμε απλώς χρήματα σε διαγωνισμούς, και θεωρώ ότι είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουμε κάνει» επεσήμανε ο κ. Χαρπαντίδης.

Αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου κάθε 9-12 μήνες

Πρόσθεσε πως ανέκαθεν η Παπαστράτος ήταν εργοδότης επιλογής και παραλήπτης χιλιάδων βιογραφικών, γεγονός το οποίο βασίζεται στο οικοσύστημα δεξιοτήτων που έχει δημιουργηθεί με στόχο τη διάχυση της γνώσης. Ενδεικτικό είναι πως, ακόμη και στο κομμάτι της παραγωγής, εφαρμόζεται η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data. Να σημειωθεί δε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της επιχείρησης αλλάζει κάθε 9 με 12 μήνες, επιτρέποντας σε εργαζόμενους και διοίκηση τη δυνατότητα να εξελίσσονται. «Πιστεύω πολύ στην ανταλλαγή ταλέντων μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί η χώρα, η οποία σε ανταγωνιστικότητα βρίσκεται, δυστυχώς, πολύ χαμηλά, στην 112η θέση σε σύνολο 148 χωρών».

Ερωτηθείς αναφορικά με τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι εταιρείες εντός των κοινωνιών στις οποίες αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται, ο κ. Χαρπαντίδης απάντησε πως πρέπει να εστιάζουν στο να βρίσκουν τις λύσεις σε προβλήματα που η κοινωνία αδυνατεί. Σημασία δεν έχει να επιστρέφονται τα κέρδη μόνο στις εταιρείες αλλά να υπάρχει ένα κοινωνικό και οικονομικό πλεόνασμα στην κοινωνία που να προκύπτει από τη λειτουργία τους. Στην Παπαστράτος το 80% της παραγωγής εξάγεται, υπάρχει άμεση σύνδεση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας και η Ελλάδα λειτουργεί ως hub τεχνολογικής καινοτομίας που εξάγει πολύτιμη επιστημονική γνώση στο εξωτερικό.

«Οραματιστήκαμε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Ο στόχος που θέσαμε και πάγωσε, λόγω κορωνοϊού,  ήταν να μειωθούν οι καπνιστές στην Ελλάδα κατά 1.000.000. Ως επιχείρηση έχουμε μάθει να λειτουργούμε ως καταλύτης μιας πορείας προς το καλύτερο. Το μήνυμα που στέλνουμε στους καπνιστές είναι το εξής: Αν δεν καπνίζεις μην το ξεκινάς, αν καπνίζεις σταμάτα το, αλλιώς επίλεξε μια καλύτερη εναλλακτική».

Κατέληξε λέγοντας πως η Παπαστράτος τα τελευταία 14 χρόνια έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και πως είναι μια εταιρεία που τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός ανοιχτού διαλόγου με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Πρόσθεσε πως οι πολυετείς μελέτες και οι θεμελιωμένες έρευνες είναι ανοιχτές και διαθέσιμες στο ευρύ κοινό.

Διαβάστε ακόμα