ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Παπαστράτος, Aegean και ΙΟΝ αναδείχθηκαν ελκυστικότεροι εργοδότες για το 2021

Στην κορυφή της σχετικής λίστας για το 2021, σύμφωνα με την 4η Employer Brand έρευνα που πραγματοποίησε η πολυεθνική εταιρία παροχής υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού Randstad στην Ελλάδα, βρέθηκε η Παπαστράτος.

(Από αριστερά) Οι Αλεξάνδρα Γεωργιάδου (Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος), Γιώργος Παρτσακουλάκης (Γενικός Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας, Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Philip Morris International),  Κάτια Γεωργουλάκη (Επικεφαλής Διεύθυνσης Λειτουργιών Customer Service) και Χρύση Πετροπούλου (Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας Διοικητικών Τμημάτων Κύπρου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης) παραλαμβάνουν το βραβείο.

(Από αριστερά) Οι Αλεξάνδρα Γεωργιάδου (Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος), Γιώργος Παρτσακουλάκης (Γενικός Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας, Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Philip Morris International), Κάτια Γεωργουλάκη (Επικεφαλής Διεύθυνσης Λειτουργιών Customer Service) και Χρύση Πετροπούλου (Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας Διοικητικών Τμημάτων Κύπρου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης) παραλαμβάνουν το βραβείο.

Τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων κατά την επιλογή εργοδότη, οι τρόποι αναζήτησης νέων ευκαιριών εργασίας, ο αντίκτυπος του Covid-19 και η πρόθεση αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος στον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα αποτυπώνονται στη φετινή έκδοση της έρευνας Employer Brand που διεξήχθη για 4η συνεχή φορά από την Randstad με τη συμμετοχή 3.600 άτομων.  

Tο φετινό top 10 των πλέον ελκυστικότερων εργοδοτών στην Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης οι Aegean Airlines S.A., ΙΟΝ Α.Ε., Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε., ELPEN ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, DEMO Φαρμακευτική, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ΒΙΑΝΕΞ A.E., διαμορφώθηκε με βάσει κριτήρια όπως: οικονομική σταθερότητα και ευρωστία, πολύ καλή φήμη, εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια, ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και ασφαλές περιβάλλον εργασίας κατά τη διάρκεια του COVID-19.

Η Έρευνα Randstad Employer Brand (REBR) αποτελεί την πιο λεπτομερή έρευνα παγκοσμίως, μελετώντας την ελκυστικότητα των μεγαλύτερων εταιρειών σε αριθμό προσωπικού, έτσι όπως γίνεται αντιληπτή από το ευρύ κοινό, καθώς και τα κριτήρια προτίμησης των δυνητικών υποψηφίων σε έναν νέο εργοδότη.

Σύμφωνα με την έρευνα η προστιθέμενη αξία μιας ισχυρής εικόνας εργοδότη αναδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική στις επιδόσεις των εταιρειών να προσελκύουν και να διατηρούν αξιόλογο εργατικό δυναμικό. Με το 76% των εργαζομένων που βιώνει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της εταιρικής φήμης και της πραγματικής εταιρικής κουλτούρας να είναι πολύ πιθανό να συστήσει τη συγκεκριμένη εταιρεία ως πιθανό εργοδότη.

Όσον αφορά τα πιο σημαντικά κριτήρια κατά την επιλογή εργοδότη, αυτά περιλαμβάνουν τον υψηλό μισθό και τις παροχές (77%), το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον (73%), τις δυνατότητες εξέλιξης (67%), την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια (64%) και την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή (61%).

Άξιο επισήμανσης αποτελεί ότι μόνο το 38% των Ελλήνων εργαζομένων βρήκε ελκυστική την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας, γεγονός που καθιστά το κριτήριο αυτό ως ένα από τα λιγότερο σημαντικά. Ταυτόχρονα, η κατάσταση της απασχόλησης επηρεάστηκε για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων (55%), το οποίο είτε τέθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών είτε εργάστηκε με διαφορετικό ωράριο από το συνηθισμένο, είτε ακόμη είδε τη θέση εργασίας του να χάνεται.

Και στην περίπτωση αυτή, παρατηρήθηκε αυξημένη η πρόθεση αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος φτάνοντας το υψηλό ποσοστό του 31% συγκριτικά με τους εργαζόμενους που δεν επηρεάστηκαν λόγω του Covid-19 και εξέφρασαν ανεξαιρέτως την προθυμία να μεταβούν σε άλλο περιβάλλον (22%).

Το 16% των εργαζομένων που δήλωσε ότι εργάζεται εξ αποστάσεως, το κάνει με δική του απόφαση, ενώ το 22% των θέσεων εργασίας των εργαζομένων είναι συνδεδεμένες με τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εργασία από το σπίτι ή αλλού. Παραδόξως, παρατηρείται υψηλότερο επίπεδο αφοσίωσης μεταξύ των εργαζομένων που ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται εξ αποστάσεως (57%) σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους η απόφαση αυτή ήταν δικής τους επιλογή (36%).

Συνολικά ένας στους έντεκα Έλληνες άλλαξαν εργοδότη κατά το τελευταίο μισό του 2020 και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34. Το ποσοστό των εργαζομένων που σκοπεύει να αλλάξει εργοδότη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανέρχεται στο 22% και αφορά κυρίως στην ίδια ηλικιακή ομάδα (18-34 ετών), καθώς και στις γυναίκες και τους εργαζόμενους που διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Όσοι άλλαξαν εργασιακό περιβάλλον αποδίδουν μεγαλύτερη αξία στην εξέλιξη της καριέρας, την προσφορά στην κοινωνία, το περιεχόμενο της εργασίας, την ποικιλομορφία, τη φήμη, την ισχυρή διοίκηση και τη χρήση πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων από εκείνους που παρέμειναν στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα