Ελπίδα Κιούλου: «Πρέπει να ακούς τι θέλουν οι εργαζόμενοι»
Η Διευθύντρια του Τμήματος Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος μίλησε για τη δημιουργία νέων ευκαιριών καριέρας, αλλά και για το προφίλ του σύγχρονου εργοδότη

Kείμενο για το inForum (αναδημοσίευση)
Ο μετασχηματισμός της εταιρείας και οι προκλήσεις
Αναφορικά με τον μετασχηματισμό της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, η κ. Κιούλου τόνισε ότι η εταιρεία «είναι σε έναν διαρκή ανασχηματισμό τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς αφορμή στάθηκε ένα νέο όραμα απο την μητρική εταιρεία Philip Morris International, για ενα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου» και όπως τόνισε το συγκεκριμένο σχέδιο οδήγησε σε ριζικές μεταβολές.
«Το νέο προϊόν που ήρθε απαιτούσε από εμάς να έχουμε τον καταναλωτή στο επίκεντρο, να αλλάξουμε δομές, στρατηγική και τρόπο σκέψης. Η προσέλκυση ταλέντων δεν αποτέλεσε εμπόδιο, ηταν ο επιταχυντής για να πετύχουμε το όραμά μας», τόνισε.

Όπως είπε η κ. Κούλιου, οι προκλήσεις στον μετασχηματισμό ήταν δύο. Η πρώτη αφορούσε το λειτουργικό κομμάτι της επιχείρησης, καθώς «για το νέο προϊόν έπρεπε να αλλάξουμε το εργοστάσιο, να αποκτήσουμε νέες μηχανές, νέες τεχνολογίες και νέο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και να σκεφτούμε τι θα κάναμε με το ήδη υπάρχον δικό μας προσωπικό το οποίο έπεπε να επανεκπαιδεύσουμε».
Η άλλη πρόκληση αφορούσε την προώθηση του νέου προϊόντος και πιο συγκεκριμένα «την εμπορική οργάνωση, τα νέα τμήματα, το καινούριο μάρκετινγκ και την ενημέρωση για τους καταναλωτές. Χαριτολογώντας, το μόνο που έμεινε από την εμπορική οργάνωση ίδιο ήταν τα γραφεία μας. Για να μιλήσω σε νούμερα, μιλάμε για μία επένδυση πάνω από 700.000.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκαν παραπάνω από 1.000 προσλήψεις».
Τα νέα ταλέντα
Στην ερώτηση κατά πόσο είναι δύσκολο ή εύκολο να βρεθούν νέα ταλέντο όταν μία εταιρεία είναι μέρος μίας μεγαλύτερης πολυεθνικής, η κ. Κιούλου τόνισε ότι «προφανώς όταν είσαι μέλος ενός πολυεθνικού οργανισμού σου δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτό που βλέπουμε απο τις έρευνες και από δική μας έρευνα με την εταιρεία MARC είναι ότι 6 στους 10 βλέπουν θετικά το κομμάτι της μετακίνησης. Εμείς σαν Παπαστράτος μπορούμε να ανταποκριθούμε στην επιιθυμία των εργαζομένων».
Παράλληλα τόνισε ότι πολλά στελέχη της εταιρείας εξελίσσονταν στην Παπαστράτος και μετά μετακινούνταν στο εξωτερικό, ενώ η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει «ένα δίχτυ ασφαλείας, καθώς βοηθάμε τους εργαζόμενους να παίρνουν την εμπειρία και γυρνάνε πίσω».
Οι εργοδότες και η σχέση με τους εργαζόμενους που επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω
Αναφορικά με τι μπορούν να πράξουν οι εργοδότες ώστε να προσεγγίσουν τον κόσμο που εργάζεται στο εξωτερικό και θέλουν να γυρίσουν πίσω η κ. Κιούλου δήλωσε ότι έχει σημασία «τι θέλει ο εργαζόμενος. Στην έρευνα που έγινε ρωτήθηκαν 1.500 άτομα ποια χαρακτηριστικά κάνουν ιδανικό τον εργοδότη. Όπως φάνηκε πρέπει να έχουμε πολυπαραγοντική στρατηγική, δεν αρκεί ένα ή δύο πράγματα, όπως λέγανε παλιά για παράδειγμα καλές αμοιβές και καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση».
«Ο πρώτος άξονας αφορά την αυτενέργεια, να λειτουργεί ο καθένας σαν ένας μικρός επιχειρηματίας, να παίρνει πρωτοβουλίες, αποφάσεις για δράση και να έχει περιθώριο λάθους», ανέφερε και τόνισε ότι όλες οι εξελίξεις και οι βελτιώσεις στα μηχανήματα προέρχονται από το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, απαραίτητο είναι το σύστημα επιβράβευσης στους εργαζόμενους.
Η διαρκής εκπαίδευση για νέες ικανότητες
Σχετικά με την ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων η κ. Κιούλου υποστήριξε ότι «ήδη το αντιμετωπίσαμε στην περίοδο του μετασχηματισμού. Αν δούμε τις νέες τεχνολογίες, είμαστε λιγο διχασμένοι και φοβισμένοι».
Όταν ερωτήθηκε κατά πόσο θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενδέχεται να αντικαταστήσει τις δουλειές του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού, ανέφερε ότι «το θεωρώ λίγο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το ΑΙ έρχεται να βελτιώσει και όχι να αντικαταστήσει, παρ’ όλ’ αυτά, αυτό που φαίνεται απο τις έρευνες είναι η ίδια η επιθυμία των εργαζόμενων να αναπτυχθούν στις νέες τεχνολογίες, για να παραμείνουν σχετικοί-relevant στην αγορά εργασίας».
Όπως τόνισε, προτεραιότητα της επιχείρησης αποτελεί η εκπαίδευση για τις νέες τεχνολογίες, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να προχωρήσει κανείς. «Να μαθαίνεις τι γίνεται στο εξωτερικό περιβάλλον και να ακούς τι θέλουν οι εργαζόμενοι».
Το εργατικό προσωπικό εκτός κι εντός Ελλάδας
Αναφορικά με το κομμάτι ανθρώπων που δεν εργάζονται για την Ελλάδα, αλλά η εργασιακή τους βάση είναι στην Ελλάδα, η κ. Κιούλου είπε ότι «έχουμε αρκετά παραδείγματα από το εξωτερικό, είτε ως ανάθεση μακροχρόνιου έργου, είτε μικρές ομάδες συναδέλφων που δουλεύουν για το εξωτερικό».
Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι: «Στην περίπτωση της ανάθεσης μακροχρόνιου έργου, βλέπουν θετικά την μετακίνηση γιατί μπορούν να αναπτυχθούν για το πώς στέκονται σε ένα τελείως νέο εργασιακό περιβάλλον, το αγκαλιάζουν και το βλέπουν πολύ θετικά. Ομάδες που είναι εδώ μιλάνε με πολύ κόσμο έξω, αποκτούν πολλές νέες γνώσεις, τους μπαίνει το μικρόβιο ‘μήπως να πάω έξω, να ζήσω την εμπειρία’. Οπότε συνθέτουν και εσωτερικά στην κουλτούρα μας ένα ωραίο περιβάλλον, συμπερίληψης».