ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Παπαστράτος: Ένας διαχρονικός εργοδότης επιλογής, με διάρκεια, συνέχεια και συνέπεια

Η Μαρία Πατακιούτη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της PMI, μιλάει για την ισότητα και τη συμπερίληψη ως δομικά στοιχεία του βραβευμένου εργασιακού περιβάλλοντος της εταιρείας.

Συνέντευξη στο in.gr (αναδημοσίευση

Το 2023 ξεκίνησε δυναμικά για την Παπαστράτος με ακόμα δυο σημαντικές διακρίσεις («Κορυφαίος Εργοδότης»,  επαναπιστοποίηση Equal Salary) όσον αφορά το εργασιακό της περιβάλλον. Τι σημαίνουν για εσάς προσωπικά και τι για τους εργαζόμενους της εταιρείας;

Κάθε αναγνώριση που αφορά το εργασιακό περιβάλλον ανήκει σε όλους τους ανθρώπους που το απαρτίζουν. Γιατί για να επιτευχθεί χρειάζεται όλοι να είναι φορείς της ίδιας κουλτούρας, των ίδιων αξιών και να εφαρμόζουν με συνέπεια τις πολιτικές και τη στρατηγική της εταιρίας. Έτσι λοιπόν και στην Παπαστράτος, οι διακρίσεις αυτές προσφέρουν χαρά και υπερηφάνεια σε όλους. Επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη αισθάνεται κάποιος από την πρώτη στιγμή που γίνεται μέλος της μεγάλης, συμπεριληπτικής οικογένειάς μας. Επιβεβαιώνουν ότι προτεραιότητα όλων μας είναι η διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποί μας νιώθουν ξεχωριστοί και έχουν την ελευθερία και την απαραίτητη στήριξη προκειμένου να ξεδιπλώσουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Προσωπικά για εμένα αλλά και για όλη την ομάδα της Διεύθυνσης Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος, η συστηματική αναγνώριση από δύο κορυφαίους ανεξάρτητους φορείς έρχεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική μας και, παράλληλα, δημιουργεί την ευθύνη να διατηρήσουμε την τεράστια κληρονομιά αξιών που έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε.

Η πιστοποίηση Equal Salary αλλά και η ανακήρυξή μας ως «Κορυφαίος Εργοδότης» για 9η συνεχή χρονιά από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Top Employers Institute, έρχονται να πιστοποιήσουν ότι η Παπαστράτος δεν είναι απλά άλλος ένας καλός εργοδότης αλλά ένας διαχρονικός Εργοδότης Επιλογής. Με διάρκεια. Με συνέχεια. Και, πάνω από όλα με συνέπεια ανάμεσα σε όσα πρεσβεύουμε και σε όσα πράττουμε καθημερινά.

Το 2019 η Παπαστράτος έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση Equal Salary, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ένα εργασιακό περιβάλλον που παρέχει αποδεδειγμένα ίσες ευκαιρίες και ίσες αμοιβές. Πέντε ολόκληρα χρόνια αργότερα η Παπαστράτος παραμένει η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που είναι πιστοποιημένη Equal Salary. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Η επαναπιστοποίησή μας από το ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα EQUAL-SALARY, ως εργασιακό περιβάλλον που παρέχει ίσες ευκαιρίες και ίσες αμοιβές, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Παπαστράτος να αποτελεί έναν ισότιμο χώρο εργασίας χωρίς διακρίσεις φύλων, διασφαλίζοντας μισθολογική ισότητα για την παροχή ίδιας εργασίας και ίσες ευκαιρίες ανέλιξης σε όλους. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι την αντίστοιχη παγκόσμια πιστοποίηση, με ισχύ ως το 2025, έλαβε και η μητρική μας Philip Morris International (PMI).

Προφανώς και μας τιμά η συγκεκριμένη πιστοποίηση. Ειδικά εάν ληφθεί υπόψιν ότι η διαδικασία αξιολόγησης είναι εξαιρετικά απαιτητική, με τον ανεξάρτητο φορέα ελέγχου, μέσω μιας ομάδας εξειδικευμένων ελεγκτών, να εξετάζει και να αξιολογεί κάθε πολιτική και πρακτική που εφαρμόζουμε στην Παπαστράτος. Η διαδικασία είναι ουσιαστικά ένας έλεγχος της κουλτούρας του οργανισμού και η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ χρήσιμη για κάθε οργανισμό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, γιατί σε βοηθά να συγκλίνεις τις προσπάθειές σου και τη στρατηγική σου στη σωστή κατεύθυνση.

Αυτή τη στιγμή είμαστε η πρώτη και μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει διακριθεί. Όμως η προσπάθεια για την ισότητα ευκαιριών και αμοιβών είναι συλλογική υπόθεση. Και εμείς στην Παπαστράτος πιστεύουμε και επενδύουμε στην έννοια του Μαζί σε κάθε μας δράση και δραστηριότητα. Θα είναι χαρά μας, λοιπόν, και σίγουρα προτροπή μας μαζί με όλες τις εταιρείες της αγοράς να περάσουμε αυτή τη γραμμή τερματισμού. Γιατί μόνο έτσι θα επιτύχουμε πραγματικά τον στόχο μας σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας.

Τι άλλες πρωτοβουλίες της Παπαστράτος, όσον αφορά την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον και τη συμπερίληψη, ξεχωρίζετε;

Ενδεικτικά θα αναφέρω τη Χάρτα Διαφορετικότητας που υπογράψαμε το 2020, μία δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο. Επίσης, το εξειδικευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών στο εργοστάσιό μας (2021) και την παροχή γονικής άδειας επιπλέον 9 εβδομάδων σε σχέση με την ελληνική νομοθεσία, χορηγώντας συνολικά έως 18 εβδομάδες στο βασικό άτομο φροντίδας και έως 8 εβδομάδες στο δευτερεύον. Αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη και των δυο γονέων, ανεξαρτήτως φύλου, να διαθέτουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στη φροντίδα και τη σύνδεση με το νεογέννητο ή πρόσφατα υιοθετημένο παιδί τους. Ορόσημο, επίσης, όσον αφορά στην ισότητα των δυο φύλων στην Παπαστράτος αποτελεί και η επίτευξη το 2022, σχεδόν 2 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό μας, του στόχου για κάλυψη 41% των υψηλόβαθμων διοικητικών θέσεων από γυναίκες.

Με ποιον τρόπο φροντίζει η Παπαστράτος ως εργοδότης επιλογής τους ανθρώπους της;

Το να λειτουργείς ως Κορυφαίος Εργοδότης σημαίνει πρακτικά να βελτιώνεις αδιάκοπα την επαγγελματική εμπειρία των εργαζομένων σου, ανανεώνοντας συνεχώς τις πρακτικές που εφαρμόζεις στη διαρκή ανάπτυξη και διαχείρισή τους. Να προσφέρεις κάθε δυνατή ευκαιρία, ώστε οι άνθρωποί σου να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και να εξελίσσονται διαρκώς, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ενθαρρύνοντάς τους ακόμα και να ακολουθήσουν διεθνή σταδιοδρομία, εφόσον το επιθυμούν.

Ή, για να το θέσω ακόμη πιο απλά, να νοιάζεσαι ενεργά για τους ανθρώπους σου. Κατανοώντας ότι αυτοί σε έφεραν έως εδώ. Και ότι μόνο αυτοί μπορούν να σε πάνε ένα, δυο, δέκα ή χίλια βήματα παρακάτω. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας – σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο – ώστε να διασφαλίζουμε συνεχώς την πρωτοπορία και την ανταγωνιστικότητά μας, σε όλο το φάσμα των παροχών και αμοιβών μας προς τους ανθρώπους μας.

Ποιο είναι εκείνο το κρίσιμο στοιχείο, που δεν καταγράφεται απαραίτητα στις βραβεύσεις, το οποίο αποτελεί δομικό στοιχείο του εργασιακού DNA της Παπαστράτος;

H έμφαση που δίνουμε στην ανάπτυξη των ταλέντων και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων των εργαζομένων μας. Γιατί το reskilling και το upskilling στις νέες τεχνολογίες και τα εξελιγμένα συστήματα που έχουμε εισαγάγει στη λειτουργία μας, αποτελούν βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι στο συμπεριληπτικό μέλλον που χτίζουμε, προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω. Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι, μόνο το 2022, πραγματοποιήσαμε πάνω από 100.000 ώρες εκπαίδευσης, ξεπερνώντας τη δέσμευσή μας για 60.000 ώρες που ήταν ένας από τους μετρήσιμους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που ανακοινώσαμε στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας μας.

Και μετά τις διακρίσεις, τι; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας όσον αφορά την εξέλιξη του εργασιακού σας περιβάλλοντος;

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σταθερά στον ίδιο δρόμο, κρατώντας ως κατευθυντήριους άξονες τις αρχές της ισότητας και της συμπερίληψης και με βασικά «εργαλεία» την αμφίδρομη επικοινωνία και τη διαφάνεια. Σε όλα αυτά στηριζόμαστε προκειμένου να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω το εργασιακό περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί όσο δύσκολα χτίζεται ένα τέτοιο περιβάλλον, τόσο εύκολα μπορεί να ατονήσει αν οι εταιρείες σταματήσουν να προσπαθούν συνεχώς να το εξελίσσουν.

Πρώτο µας μέληµα, διαχρονικά, είναι οι άνθρωποί μας. Η ανάπτυξη και η ευεξία τους. Μιλήσαμε ήδη για το πρώτο, και ως προς το δεύτερο, εφαρμόζοντας μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα που αφορούν την ευεξία και ψυχική υγεία των ανθρώπων μας, εμπλουτίζουμε το ήδη υπάρχον πλαίσιο. Επίσης, συνεχίζουμε την προώθηση και την ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων προκειμένου να βοηθήσουμε στην ομαλή μετάβαση των εργαζομένων µας στη νέα υβριδική εποχή.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συζητάµε και να αναλύουµε τις ανάγκες των ανθρώπων µας και του οργανισµού και να σχεδιάζουµε τολµηρές λύσεις. Αναβαθμίζοντας συνεχώς την εργασιακή εμπειρία ώστε να είµαστε ένα βήµα µπροστά από την εποχή. Μαζί.

Διαβάστε ακόμα