ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Παπαστράτος: Ένας διαχρονικός εργοδότης επιλογής

Στο πλαίσιο της πρόσφατης διάκρισης της Παπαστράτος στην πρώτη θέση των Most Attractive Employer Brand Awards 2021, ο Γιώργος Παρτσακουλάκης, Γενικός Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας, Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Philip Morris International, και τρία στελέχη της εταιρείας, μιλούν στο HR Professional για τη φροντίδα, τη συνέπεια και την παραγωγή ανθρώπινης αξίας που χαρακτηρίζουν κάθε βήμα του οργανισμού.

(Από αριστερά) Οι Αλεξάνδρα Γεωργιάδου (Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος), Γιώργος Παρτσακουλάκης (Γενικός Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας, Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Philip Morris International), Κάτια Γεωργουλάκη (Επικεφαλής Διεύθυνσης Λειτουργιών Customer Service) και Χρύση Πετροπούλου (Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας Διοικητικών Τμημάτων Κύπρου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης)

(Από αριστερά) Οι Αλεξάνδρα Γεωργιάδου (Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος), Γιώργος Παρτσακουλάκης (Γενικός Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας, Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Philip Morris International), Κάτια Γεωργουλάκη (Επικεφαλής Διεύθυνσης Λειτουργιών Customer Service) και Χρύση Πετροπούλου (Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας Διοικητικών Τμημάτων Κύπρου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης)

Συνέντευξη από Νάνσυ Βλαχάκη για HR Proffesional (αναδημοσίευση)

Κύριε Παρτσακουλάκη, συγχαρητήρια για τη διάκρισή σας. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας όσα θεωρείτε ότι οδηγούν την Παπαστράτος σταθερά στην κορυφή των εργοδοτών και της χαρίζουν άλλη μία σημαντική νίκη;

Εκ μέρους όλων των ανθρώπων της εταιρείας μας, σας ευχαριστώ πολύ για τα τιμητικά λόγια σας. Όσοι έχουμε την τύχη να ανήκουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της Παπαστράτος, πολύ συχνά αναφερόμαστε σε αυτήν ως «η μεγάλη μας οικογένεια». Πρόκειται για ένα βαθύτερο συναισθηματικό δεσμό που έχει δημιουργηθεί μέσα από τις αμετάβλητες στον χρόνο αξίες μας και την επιλογή μας να εξελισσόμαστε διαρκώς προς το καλύτερο.

Αφετηρία της συγκεκριμένης διάκρισης, και κάθε αντίστοιχης, αποτελεί η φροντίδα προς τους ανθρώπους μας και η συνοχή που διέπει όσα πρεσβεύουμε διαχρονικά και όσα πράττουμε καθημερινά. Συναισθανόμενοι αυτή τη συνέπεια, οι άνθρωποί μας επιστρέφουν, εν αντιστοιχία, αυτή την αξία που εισπράττουν, μέσα από την εργασία τους, τη διάδρασή τους με τους καταναλωτές και τη συνεισφορά τους προς την κοινωνία.

Η αλυσίδα ανθρώπινης αξίας που έχουμε δημιουργήσει αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσω μίας σειράς πρωτοβουλιών που έχουμε εφαρμόσει, κύριος πυρήνας των οποίων είναι η συμπερίληψη και η ισότητα. Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποιες εξ’ αυτών, όπως η σημαντική πιστοποίησή μας «Equal Salary Certification», η ανεξαρτήτως φύλου παροχή γονικής άδειας με διάρκεια μεγαλύτερης της προβλεπόμενης από το νόμο, καθώς και η υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουμε εκφράζοντας την ηθική αυτοδέσμευσή μας και την έμπρακτη στήριξή μας για την προώθηση της διαφορετικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της κουλτούρας συμπερίληψης έχουν τα νέα μέλη του οργανισμού μας, για τα οποία έχουμε σχεδιάσει ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα σταδιακής και ολιστικής ένταξης, ένα «ταξίδι μάθησης» όπως το αποκαλούμε, διάρκειας ενός ολόκληρου έτους.

Πρόκειται για μία σειρά πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών για την αγορά εργασίας εν γένει και τους ανθρώπους της Παπαστράτος ειδικά. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο περισσότερο για αυτή τη στρατηγική συμπερίληψης και ισότητας στην οποία αναφερθήκατε και να μας πείτε πώς θεωρείτε ότι επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων της εταιρείας;

Η έννοια της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης είναι έκφραση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ως τέτοια, αποτελεί προσωπική στάση ζωής και εταιρική δέσμευση για ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών και αποδοχών για τους ανθρώπους μας. Η Παπαστράτος ηγήθηκε στη χώρα μας θεμάτων ισότιμων αμοιβών, λαμβάνοντας πρώτη την αντίστοιχη πιστοποίηση Equal Salary Certification και διατηρώντας την τρία χρόνια μετά.

Η ενθάρρυνση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στον εργασιακό τομέα δεν σταματά, ωστόσο, στους ίσους μισθούς. Οι γυναίκες της εταιρείας μας δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους σε κάθε τμήμα, από το γραφείο μέχρι το εργοστάσιο, πολλαπλασιάζοντας την αξία που παράγουν μέσα από τα πολυδιάστατα ταλέντα τους και τις ξεχωριστές δεξιότητές τους. Για εμάς δεν υπάρχουν ανδροκρατούμενοι και γυναικοκρατούμενοι χώροι, υπάρχουν μόνο χώροι ίσων ευκαιριών. Αντίστοιχα, οι γονείς, είτε άνδρες είτε γυναίκες, είναι ίσοι στα μάτια μας.

Κι επειδή οι διακρίσεις δεν αφορούν μονάχα στους εργαζόμενους της Παπαστράτος, φροντίζουμε να εκπαιδεύουμε το σύνολο των συνεργατών μας σχετικά με θέματα προκαταλήψεων, προσκαλώντας τους να αποτελέσουν και οι ίδιοι ενεργά μέρη της αποστολής μας, να γινόμαστε όλοι συνεχώς καλύτεροι.

Γνωρίζουμε ότι η Παπαστράτος δεν σταμάτησε να επενδύει στην προσέλκυση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού της, παρά την όποια κρίση. Ποια ήταν η στρατηγική σας στον άξονα αυτόν;

Η πρωτόγνωρη πανδημία που ζήσαμε έφερε πολλαπλές αλλαγές στη ζωή μας, στην εργασία μας, στον ρου της καθημερινότητάς μας, στον ψυχισμό μας. Ως εταιρεία που έχει τιμηθεί κατ’ εξακολούθηση ως εργοδότης επιλογής, αισθανθήκαμε, από την πρώτη στιγμή, την ευθύνη που μας αναλογεί και δημιουργήσαμε άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών στήριξης των ανθρώπων μας. Σε ένα πρώτο επίπεδο, προσφέραμε οικονομική βοήθεια στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής που δεν ήταν δυνατόν να τεθούν σε συνθήκη τηλεργασίας, θεωρώντας αυτονόητο για εμάς ότι κανένας εργαζόμενος – είτε σε διοικητική θέση είτε στο εργοστάσιο – δεν θα μπει σε καθεστώς αναστολής.

Παράλληλα, προχωρήσαμε σε παροχή ειδικού επιδόματος για όσους έπρεπε να εργαστούν από το σπίτι για να διαμορφώσουν κατάλληλα το «νέο» γραφείο τους. Επιπλέον, τα μέτρα που λάβαμε για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου Covid-19 ήταν δραστικά και αυστηρά. Στη περίοδο της πανδημίας, χορηγήσαμε περισσότερες από 7.000 πληρωμένες ημέρες άδειας για την προστασία των ανθρώπων μας, διανείμαμε πάνω από 1 εκατομμύριο μάσκες προστασίας και διενεργήσαμε 15.000 τεστ ανίχνευσης του ιού μέχρι σήμερα.

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, και τις συναισθηματικές δυσκολίες της περιόδου αυτής, περάσαμε άμεσα στη δημιουργία μιας γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης συνεχούς λειτουργίας για όλους τους εργαζομένους μας. Στόχος μας ήταν να αφαιρέσουμε έγνοιες από τους ανθρώπους μας σε μία περίοδο που δοκίμαζε συστηματικά τις αντοχές τους, να αποτελέσουμε, και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αρωγό στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και να ενισχύσουμε, κατά το δυνατόν, την ανάγκη τους για ασφάλεια.

Το θετικό αποτύπωμα της Παπαστράτος δεν επηρέασε, όμως, μόνο τους εργαζομένους της. Σε μία οικονομική κρίση που επήλθε της κρίσης υγείας και είχε αρκετές προεκτάσεις στην αγορά εργασίας, η εταιρεία μας προχώρησε, από τους πρώτους μήνες του 2021, σε περισσότερες από 90 προσλήψεις, συνεχίζοντας να προσφέρει ευκαιρίες και να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της.

90 χρόνια Παπαστράτος #prostokalytero

Τρεις γυναίκες, στελέχη της Παπαστράτος, μοιράζονται μαζί μας σημαντικές ενέργειες για τις οποίες αισθάνονται υπερήφανες

Μετασχηματισμός της Παπαστράτος σε μία εταιρεία τεχνολογίας με επίκεντρο την επιστήμη

«Για εμένα οι εταιρείες που αντέχουν στον χρόνο έχουν ως πυρήνα τους τις αξίες τους και ως όχημά τους την ανάγκη τους για συνεχή εξέλιξη. Η Παπαστράτος αποτελεί θεματοφύλακα αυτής της επιχειρηματικής σκέψης. 90 ολόκληρα χρόνια χτίζουμε βαθύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες μας δίνουν την ώθηση να προχωράμε γενναία κι απρόσκοπτα #prostokalytero. Έτσι, 4 χρόνια πριν, δεν φοβηθήκαμε να μετασχηματίσουμε ολοκληρωτικά την επιχειρηματική λειτουργία μας, να αφήσουμε πίσω μας κόπους χρόνων στον τομέα των παραδοσιακών καπνικών προϊόντων και να δημιουργήσουμε, εκ των έσω, μία εταιρεία τεχνολογίας με επίκεντρό της την επιστήμη. Μία εταιρεία που δεν φοβάται να αξιολογήσει αυστηρά κάθε βήμα της και που δουλεύει με προσήλωση για κάθε επόμενο κι αναγκαίο»

(Κάτια Γεωργουλάκη, Επικεφαλής Διεύθυνσης Λειτουργιών Customer Service Νοτιανατολικής Ευρώπης)

Επικοινωνία με οδηγό το «μαζί»
«Η υγειονομική κρίση ανέδειξε την ενότητα ως μονόδρομο για να ξεπεράσουμε αυτή την ασύμμετρα μεγάλη δυσκολία για όλους. Στην Παπαστράτος βασιζόμαστε διαχρονικά σε αυτό το «μαζί». Εν μέσω αποξένωσης και εγκλεισμού η επικοινωνία, η αλληλεπίδραση και η ενημέρωση υπήρξαν τα βασικότερά μας εργαλεία, προκειμένου να διατηρήσουμε ενωμένη την ομάδα, να στηρίξουμε τους συναδέλφους στη νέα επαγγελματική τους καθημερινότητα και, φυσικά, να διευκολύνουμε την απρόσκοπτη σύνδεσή τους με όλους τους υπόλοιπους. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε σε εφαρμογή ένα δομημένο πλαίσιο επικοινωνίας με τους ανθρώπους μας, χαρακτηριστικά του οποίου υπήρξαν η σταθερή συχνότητα, η διαφάνεια, η παρακίνηση και συχνά το χιούμορ»

(Αλεξάνδρα Γεωργιάδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας)

90 χρόνια Παπαστράτος, 90 ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης για νέους σπουδαστές

«Φέτος, γιορτάζουμε τα 90 χρόνια πορείας μας και τιμάμε τη μοναδική κληρονομιά μας μέσα από δράσεις εμπνευσμένες από τις αξίες που μας οδήγησαν στο σήμερα. Νιώθω υπερήφανη που μια από αυτές αφορά στη δημιουργία ευκαιριών για νέους επαγγελματίες που καλούνται να αναζητήσουν εργασία υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα “Papastratos Internship Program” που δίνει την ευκαιρία σε 90 σπουδαστές, μεταπτυχιακούς φοιτητές ή πρόσφατα αποφοίτους, να ολοκληρώσουν μαζί μας ένα πρόγραμμα αμοιβόμενης πρακτικής άσκησης για το χρονικό διάστημα Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2021. Η υπερηφάνεια μου πηγάζει από την αέναη διάθεσή μας να προσφέρουμε λύσεις σε εργαζόμενους, εντός κι εκτός του οργανισμούς μας, για ένα παρόν κι ένα μέλλον #prostokalytero»

Ευκαιρίες εξέλιξης για γυναίκες Μηχανολόγους ή Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς
«Για εμάς στην Παπαστράτος η ισότιμη εκπροσώπηση γυναικών, σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς μας, αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή για την αλλαγή νοοτροπίας και την καθιέρωση μίας συμπεριληπτικής αντίληψης. Το «Female Engineers Trainee Program» που έχουμε θέσει σε εφαρμογή αποτελεί κομβική πρωτοβουλία προώθησης αυτής της κουλτούρας, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε νέες γυναίκες, κατόχους πτυχίου Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, να ενταχθούν στην ομάδα μας και να εκπαιδευτούν για 2 ολόκληρα χρόνια, με στόχο να είναι σε θέση να αναλάβουν έναν τελικό ρόλο με αυξημένες ευθύνες στην ομάδα Λειτουργιών μας»

(Χρύση Πετροπούλου, Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας Διοικητικών Τμημάτων Κύπρου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης)

Διαβάστε ακόμα