ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Παπαστράτος: Η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη στην πράξη

Ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος, Γιώργος Παρτσακουλάκης, μιλά στο Diversity in Business Conference για τους -αυστηρούς και μετρήσιμους- diversity & inclusion στόχους της εταιρείας και την αναγκαιότητα της θεσμικής θωράκισης προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στο πεδίο αυτό.

«Tα θέματα Diversity & Inclusion είναι εξαιρετικά καίρια για τις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και για τις επιχειρήσεις. Οι καλές προθέσεις είναι μόνο η αρχή. Χρειάζεται και η θεσμική θωράκιση, του κράτους ή των διοικήσεων στις εταιρείες, προκειμένου να περάσουμε σύντομα από τη θεωρία στην πράξη».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Γιώργου Παρτσακουλάκη είναι ενδεικτική των όσων συζητήθηκαν στο πλαίσιο του πάνελ «Strategic Πάνελ-Διαφορετικότητα & Ένταξη» στο οποίο συμμετείχε μαζί με τους Έλενα Παπαδοπούλου (Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού, Όμιλος ΟΤΕ), Ανάλια Κόκκορη (Partner, People & Purpose Leader, Deloitte Greece), Λία Μπερτσιάδου (Inflammation & Immunology Lead, Επικεφαλής της ομάδας «Diversity & Inclusion, Action!», Pfizer Greece-Cyprus-Malta) και Τριαντάφυλλο Αλεξόπουλο (Chief Human Resources Officer, Teleperformance Greece).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος μίλησε, μεταξύ άλλων, για:

Tην ένταξη του diversion & inclusion στην εταιρική στρατηγική της Παπαστράτος

Το 2021 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για εμάς καθώς σηματοδοτεί τα 90 χρόνια λειτουργίας μας στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μια εταιρεία που όλα αυτά τα χρόνια καινοτομεί και εξελίσσεται και αφουγκράζεται τις δυναμικές της κοινωνίας, των εργαζομένων, των καταναλωτών. Άρα μια εταιρεία που έχει στο DNA της την ευελιξία και την αλλαγή. Στη φετινή χρονιά των 90ων γενεθλίων μας πήραμε μια πολύ σημαντική απόφαση για το πως θα προχωρήσουμε τα επόμενα 90 χρόνια. Τοποθετώντας δηλαδή στον πυρήνα της στρατηγικής μας τη βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι επανεξετάζουμε τις σχέσεις μας σε όλες τις διαστάσεις -με τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους αλλά και την ίδια την κοινωνία. Συνδιαλεγόμαστε ξανά με τις ίδιες μας τις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα θέματα diversity & inclusion η πραγματικότητα είναι ότι η εξέλιξη δεν είναι -γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στις μεγάλες εταιρείες- αυτή που πρέπει να είναι. Γίνονται και συζητιούνται πράγματα, αλλά είναι σαν να ρίχνουμε νερό στον πίθο των Δαναΐδων. Για να αλλάξει όλο αυτό και να μπούμε σε ένα νέο κεφάλαιο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τόσο η κοινωνία όσο και οι ίδιες οι εταιρίες έχουν μέσα τους συνειδητές ή και ασυνείδητες προκαταλήψεις. Άρα χρειάζεται πρώτα από όλα να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει αυτό που λέμε equity μέσα σε μια εταιρεία. Ότι θα υπάρχει δικαιοσύνη και αμεροληψία. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε το diversity & inclusion.

Αυτό που κάναμε εμείς, ως Παπαστράτος και PMI, είναι να ενσωματώσουμε το diversity & inclusion μέσα στη γενική στρατηγική μας. Δεν αποτελεί δηλαδή μέρος της HR ατζέντας καθώς το HR δεν μπορεί να λύσει τα πράγματα. Είμαστε, ως HR, τοποτηρητές, ελεγκτές και διευκολυντές, αλλά αν το diversity & inclusion δεν ενσωματωθεί στην στρατηγική της ίδιας της εταιρείας τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να προχωρήσει.

Πως το κάναμε αυτό; Θέτοντας μετρήσιμους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διοικητής χώρας, εταιρείας, οργάνωσης, εκτός από τους επιχειρησιακούς του στόχους, έχει πλέον και συγκεκριμένους στόχους γύρω από το θέμα του diversity & inclusion. Από τους οποίους και επίσης αξιολογείται. Συγκεκριμένα ο ελληνικός στόχος είναι ότι μέχρι το 2023 το 40% των διευθυντικών θέσεων της Παπαστράτος να καλύπτεται από γυναίκες. Άξιο αναφοράς είναι ότι πριν από τρία χρόνια βρισκόμασταν ήδη στο 33% και ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε το συγκεκριμένο στόχο ήδη από φέτος.

Όσον αφορά τις ίσες αμοιβές είμαστε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που λάβαµε, ήδη από το 2019, την πιστοποίηση «Εργοδότης Ίσων Ευκαιριών» από τον διεθνή οργανισµό Equal Salary Foundation. Την οποία επικαιροποιούμε κάθε χρόνο. Επιλέγοντας να εμπιστευτούμε έναν ανεξάρτητο φορέα, που διαθέτει έναν πάρα πολύ ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό, προκειμένου να εξετάζει και να αξιολογεί κάθε πρακτική που εφαρμόζουμε μέσα στην εταιρεία. Κατευθύνοντάς μας σε οτιδήποτε κάνουμε προκειμένου να δούμε ότι έχουμε εμπεδώσει αληθινή κουλτούρα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Την αναγκαιότητα της θεσμικής θωράκισης σε θέματα diversity & inclusion

Είναι πάρα πολύ σημαντικές οι καλές προθέσεις, αλλά χωρίς θεσμική θωράκιση (από το κράτος, τις αρχές, αλλά και μέσα στις εταιρείες) δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα προόδου. Αυτό που εφαρμόζουμε εμείς, ως Παπαστράτος και PMI, είναι ότι έχουμε έναν πάρα πολύ αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς ο οποίος ρυθμίζει όλα τα ζητήματα diversity & inclusion. Επιπλέον, όπως ακριβώς υπάρχει -όσον αφορά τις διαδικασίες επιχειρηματικής λειτουργίας- τμήμα εσωτερικού ελέγχου που μας ελέγχει ότι τις εφαρμόζουμε σωστά, έτσι έχουμε τμήμα εσωτερικού ελέγχου (ηθικής και συμμόρφωσης) και για αυτά τα θέματα. Το συγκεκριμένο τμήμα μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ανεξαρτησία του, δεν αναφέρεται στο γενικό διευθυντή της χώρας. Έχουμε δηλαδή διαμορφώσει έναν ολόκληρο μηχανισμό που έρχεται και ελέγχει ότι όλες αυτές οι όμορφες προθέσεις που συζητάμε και οι οποίες έχουν καταγραφεί, εφαρμόζονται. Μέσω αυτού του μηχανισμού δίνουμε βήμα στους εργαζόμενους, αν και όποτε εκτιμούν ότι κάτι δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε να γίνει. Και, ταυτόχρονα, παρέχουμε εργαλεία στη διοίκηση για το πως μπορεί να εξελιχθεί το σύστημα αφού μιλάμε για ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς.

Για το πόσο εύκολα αποδέχονται οι εργαζόμενοι ότι η διαφορετικότητα πρέπει να είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους

Αυτό έχει να κάνει με τις εσωτερικές παραστάσεις και προσλήψεις των εργαζομένων και των ανθρώπων. Πέρα από τις πολιτικές και τις πρακτικές που σας περιέγραψα μέχρι τώρα υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που έρχεται από πίσω για να υποστηρίξει όλη αυτή τη διαδικασία. Έχουμε, σε πάρα πολλά στάδια και σε πάρα πολλά επίπεδα, εκπαιδεύσεις γύρω από το diversity & inclusion, τη συμπεριληπτική συμπεριφορά και τους κανόνες αυτής της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να βγάλουμε στην επιφάνεια τις ασυνείδητες προκαταλήψεις των ανθρώπων έτσι ώστε να μπορούμε να συζητάμε πολύ ανοιχτά για αυτό το πράγμα. Θα ήθελα, τέλος, να προσθέσω πως νοιώθω πολύ περήφανος που τα τελευταία 3 χρόνια δεν το κρατάμε εντός της εταιρείας αλλά αρχίζουμε να το διαχέουμε και στους συνεργάτες μας. Επενδύουμε στο να εξηγήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε αυτές τις αρχές στον κύκλο των συνεργατών που δουλεύει γύρω από την Παπαστράτος.

Διαβάστε ακόμα