ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Παπαστράτος: «Κάνουμε πράξη έναν κόσμο συμπερίληψης και ίσων ευκαιριών»

Στο πλαίσιο της πρόσφατης διάκρισης της Παπαστράτος για 2η συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση των Most Attractive Employer Brand Awards 2022, η Μαρία Πατακιούτη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International, μιλά (μαζί με συναδέλφους της) για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της εταιρείας για ένα εργασιακό περιβάλλον ισότητας και συμπερίληψης, με αφετηρία τη φροντίδα για τους ανθρώπους της.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά εμφανίζονται οι: Γεράσιµος Κοντογούρης, Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας Λειτουργιών και Εργασιακών Σχέσεων, Γεωργία Ντίνου, Στέλεχος Διεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας, Εύη Μαντζουράνη, Ανώτερη Διευθύντρια Διαχείρισης Ταλέντων της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International, Μαρία Πατακιούτη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International, Χάρης Παπουλίδης, Εμπορικός Διευθύντης Δικτύου Συνεργαζόμενων Σημείων Πώλησης, Ελίνα Γιώτη, Υπεύθυνη Γραμμής Παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού

Από τα αριστερά προς τα δεξιά εμφανίζονται οι: Γεράσιµος Κοντογούρης, Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας Λειτουργιών και Εργασιακών Σχέσεων, Γεωργία Ντίνου, Στέλεχος Διεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας, Εύη Μαντζουράνη, Ανώτερη Διευθύντρια Διαχείρισης Ταλέντων της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International, Μαρία Πατακιούτη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International, Χάρης Παπουλίδης, Εμπορικός Διευθύντης Δικτύου Συνεργαζόμενων Σημείων Πώλησης, Ελίνα Γιώτη, Υπεύθυνη Γραμμής Παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού

Συνέντευξη: Μαρία Μυλωνά για το HR Professional (αναδημοσίευση)

Για ακόμα μία χρονιά, η Παπαστράτος, καταλαμβάνει την 1η θέση στη λίστα με τους 10 ελκυστικότερους εργοδότες στην Ελλάδα. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας που οδηγεί την εταιρεία στην κορυφή των εργοδοτών στη χώρα μας;

Η βράβευση αυτή, μας γεμίζει με χαρά και υπερηφάνεια για όλα όσα έχουμε πετύχει και αυτή τη χρονιά. Η ευθύνη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, τόσο απέναντι στους ανθρώπους μας όσο και απέναντι στην κοινωνία παραμένει σταθερή. Στην Παπαστράτος, επιβεβαιώνουμε με πράξεις ότι δημιουργούμε ένα εργασιακό περιβάλλον ισότητας και συμπερίληψης, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και πιστεύουμε πως αυτό κάνει τη διαφορά. Επιθυμία μας είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναδείξουν τα ταλέντα, τις δεξιότητές τους και τα δυνατά τους σημεία. Ο σεβασμός, η αποδοχή της προσωπικότητας, της διαφορετικότητας και οι ίσες ευκαιρίες είναι μερικά από εκείνα τα στοιχεία που φέρνουν την Παπαστράτος σε αυτή την τιμητική θέση.

Ποιες πρωτοβουλίες υλοποιείτε σε σχέση με το DEI και πώς έχετε διαμορφώσει την κουλτούρα συμπερίληψης που χαρακτηρίζει την Παπαστράτος;

Κοινή μας αφετηρία είναι η φροντίδα για τους ανθρώπους μας και θέλουμε να υπάρχει συνοχή ανάμεσα σε όσα πρεσβεύουμε διαχρονικά με όσα πράττουμε καθημερινά. Γι’ αυτό, έχουμε αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλιών, κύριος άξονας των οποίων είναι η συμπερίληψη και η ισότητα. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι είμαστε η πρώτη εταιρεία που έλαβε την πιστοποίηση εξάλειψης μισθολογικού χάσματος και ίσων ευκαιριών, το Equal Salary Certification, το 2018, το οποίο έκτοκτε ανανεώνουμε κάθε χρόνο, μέσα από μία απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών μας. Αποφασίσαμε, επίσης, να σταθούμε ουσιαστικά απέναντι στο θέμα της οικογένειας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη και των δυο γονέων, ανεξαρτήτως φύλου, να διαθέτουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στη φροντίδα και τη σύνδεση με το νεογέννητο ή πρόσφατα υιοθετημένο παιδί. Έτσι, προσφέρουμε συνολικά 18 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών στο κύριο άτομο φροντίδας μετά τη γέννηση/υιοθεσία του μωρού και 8 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών στο δευτερεύον άτομο φροντίδας.

Συνεχίζοντας, οι ταλαντούχες γυναίκες της εταιρείας μας κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε μας λειτουργία. Μία πρωτοβουλία που εφαρμόσαμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υλοποίηση του προγράμματος προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών στο εργοστάσιο. Μέσω αυτής και πολλών άλλων πρωτοβουλιών, εκφράζουμε έμπρακτα την ενίσχυση της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών, αποτελώντας ενεργά και περήφανα μέλη της Χάρτας Διαφορετικότητας που υπογράψαμε το 2020, μία δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, η Παπαστράτος προσέφερε εκατοντάδες παραγωγικές και ανταγωνιστικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την απασχόληση στην Ελλάδα. Πώς τα καταφέρατε;

Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώσαμε επηρέασε ριζικά τον τρόπο ζωής μας, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πρώτη μας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά δύσκολης και απαιτητικής συγκυρίας ήταν οι άνθρωποί μας. Στηρίξαμε οικονομικά αλλά και ψυχολογικά τους εργαζομένους μας, με έμφαση εκείνους της πρώτης γραμμής στο εργοστάσιο, που δεν ήταν δυνατό να τεθούν σε καθεστώς τηλεργασίας. Για εμάς ήταν αυτονόητο ότι καμία θέση εργασίας, είτε σε διοικητική θέση είτε στο εργοστάσιο δεν θα έμπαινε σε αναστολή.

Παράλληλα, και στο πλαίσιο του ριζικού μετασχηματισμού μας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο της χώρας όσον αφορά την απασχόληση, δεν σταματήσαμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, ενισχύοντας την παραγωγική και αναπτυξιακή μας δυναμική. Πέρυσι τέτοια εποχή, προχωρήσαμε σε μία νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ στις εγκαταστάσεις μας στον Ασπρόπυργο, ανακοινώνοντας 115 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μία επένδυση-επισφράγισμα της υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται εδώ στην Ελλάδα. Έναν χρόνο μετά, έχουμε καταφέρει να διπλασιάσουμε τον αριθμό των νέων προσλήψεων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Με ποιον τρόπο η Παπαστράτος φροντίζει τους ανθρώπους της και τι είδους κίνητρα προσφέρει;

Λειτουργώντας ως Κορυφαίος Εργοδότης, μία διάκριση που λαμβάνουμε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Top Employer Institute για 8 συναπτά έτη, όραμά μας είναι συνεχώς να βελτιώνουμε την επαγγελματική εμπειρία των εργαζομένων μας, σε όλο τον κύκλο εργασιακής τους ζωής κοντά μας. Δημιουργούμε και ανανεώνουμε συνεχώς τις πρακτικές που εφαρμόζουμε στην προσέγγιση, τη διαρκή ανάπτυξη και γενικότερα τη διαχείριση των εργαζομένων μας. Μέλημά μας, να προσφέρουμε κάθε δυνατή ευκαιρία και δυνατότητα, ώστε οι άνθρωποί μας να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και να εξελίσσονται διαρκώς, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, ενθαρρύνοντάς τους ακόμα και να ακολουθήσουν διεθνή σταδιοδρομία, εφόσον το επιθυμούν.

Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε το εξωτερικό περιβάλλον και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας – σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο – ώστε να διασφαλίζουμε συνεχώς την πρωτοπορία και την ανταγωνιστικότητά μας, σε όλο το φάσμα των παροχών και αμοιβών μας προς τους ανθρώπους μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτυπώνει αυτή την ανθρωποκεντρική μας κουλτούρα αποτελεί ο τρόπος που λειτουργήσαμε την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία πέρα από την αυτονόητη παροχή υγειονομικού υλικού στους εργαζομένους και τη συστηματική διενέργεια τεστ ανίχνευσης του ιού, προχωρήσαμε στη δημιουργία γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης συνεχούς λειτουργίας για όλους τους ανθρώπους μας αλλά και για τις οικογένειές τους. Κρατήσαμε την επικοινωνία μας ζωντανή, ακούσαμε και συζητήσαμε τις ανάγκες των ανθρώπων μας, προσφέροντας λύσεις σε ό,τι τους απασχολεί. Σκοπός μας; Να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν τη νέα και εξαιρετικά απαιτητική συνθήκη, δημιουργώντας ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Ως leader στον κλάδο, πώς οραματίζεται η Παπαστράτος το μέλλον της εργασίας;

Έννοιες, όπως η συμπερίληψη, η αμφίδρομη επικοινωνία και η διαφάνεια είναι οι αρχές στις οποίες στηριζόμαστε, εμείς στην Παπαστράτος, και οι οποίες εκτιμούμε πως θα αποτελούν δομικά στοιχεία στο εργασιακό περιβάλλον και τα επόμενα χρόνια. Προσβλέπουμε σε ένα μέλλον, όπου ο καθένας θα μπορεί να εξελίσσεται, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις, θα μπορεί να ακολουθεί τα επαγγελματικά του όνειρα, θα μπορεί να εργάζεται αποτελεσματικά ακόμα και απομακρυσμένα, θα υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση για το well being των εργαζομένων, θα υπάρχει ευελιξία, καθώς η μία λύση για όλους δεν θα αποτελεί αποδεκτή στρατηγική. Οι εργαζόμενοι θα επιλέγουν τον εργοδότη με μία σειρά από αυστηρά κριτήρια, μέσα στα οποία η βιώσιμη ανάπτυξη και το εταιρικό αποτύπωμα στην κοινωνία θα έχουν βαρύνουσα σημασία. Η πανδημία μάς έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο πως ο άνθρωπος και η ευημερία του αποτελούν τη θεμελιώδη αρχή και για την επιχειρηματική επιτυχία. Οι εταιρείες οι οποίες θα συνεχίσουν και μετά την πανδημία να επενδύσουν σε μία ανθρωποκεντρική κουλτούρα θα είναι αυτές που θα έχουν εξασφαλίσει πλεονέκτημα στην εταιρική τους φήμη.

Οι άνθρωποι της Παπαστράτος εργάζονται ΜΑΖΙ προς το καλύτερο

Πέντε στελέχη της Παπαστράτος μοιράζονται μαζί μας σημαντικές ενέργειες που έγιναν πράξη.

Εύη Μαντζουράνη, Ανώτερη Διευθύντρια Διαχείρισης Ταλέντων της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International

«Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις την οικογένεια της Παπαστράτος να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται διαρκώς. Από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα, έχουμε αποκτήσει περισσότερα από 380 νέα μέλη, ενώ περισσότεροι από 370 άνθρωποί μας είτε προήχθησαν είτε άλλαξαν ρόλο, με επτά από τους συναδέλφους μας να έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης στο εξωτερικό. Σε αυτό το μεγάλο ταξίδι μετασχηματισμού, που έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία 6 χρόνια, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω και γι’ αυτό έχουμε υλοποιήσει περισσότερες από 14.000 ώρες εκπαίδευσης, προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους μάθησης. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε εκείνες τις συνθήκες που επιτρέπουν στους ανθρώπους μας να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους».

Γεράσιμος Κοντογούρης, Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας Λειτουργιών και Εργασιακών Σχέσεων

«Στην Παπαστράτος, οι άνθρωποί μας βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας και αυτό αντανακλάται σε όλες τις αποφάσεις της επιχειρηματικής μας ανάπτυξης. Το 2021 ήταν μια ιδιαιτέρως σημαντική χρονιά για το εργοστάσιό μας. Εγκαταστήσαμε 3 νέες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού της επόμενης γενιάς και αναβαθμίσαμε 6 υπάρχουσες. Παράλληλα, ολοκληρώσαμε τη μετατροπή του τυπογραφείου μας σε πρότυπο κέντρο ψηφιακής εκτύπωσης, εγκαθιστώντας 2 νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης. Στο πλαίσιο όλων αυτών των αλλαγών, υλοποιήσαμε περισσότερες από 90.000 ώρες τεχνικής εκπαίδευσης. Με τον ανθρώπινο παράγοντα να αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη, εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας στη φιλοσοφία της συνεχούς βελτίωσης, προσαρμογής σε νέα δεδομένα και εξέλιξης»

Ελίνα Γιώτη, Υπεύθυνη Γραμμής Παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού

«Το να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή του εργοστασίου της Παπαστράτος που άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια και με μία δυναμική που συνεχώς αυξάνεται, αποτελεί καθημερινή πρόκληση αλλά και πηγή ικανοποίησης, αφού γνωρίζουμε ότι συμβάλλουμε στην επίτευξη του κοινού οράματος για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Χάρη στις αλλαγές που επέφεραν και οι περσινές επενδύσεις, η ανάπτυξη τόσο των ανθρώπων όσο και των μηχανών ήταν εντυπωσιακή. Χρειάστηκε να αποκτήσουμε νέες ικανότητες, να εξελιχθούμε και να πετυχαίνουμε σημαντικές επιδόσεις σε άξονες, όπως η ασφάλεια των εργαζομένων, η προστασία του περιβάλλοντος, η ποιότητα των προϊόντων, το κόστος και ο χρόνος παραγωγής. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε και να χτίσουμε γερές βάσεις με άξονα τη βιωσιμότητα»

Χάρης Παπουλίδης, Εμπορικός Διευθύντης Δικτύου Συνεργαζόμενων Σημείων Πώλησης

«Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας για συνεχή ανάπτυξη στην κατηγορία των καινοτόμων, εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης, διευρύναμε τους τελευταίους μήνες το portfoliο μας, με στόχο μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων μας να προέρχεται από αυτά. Διευρύναμε την εμπορική μας Οργάνωση, τις συνεργασίες μας και τις απομακρυσμένες υπηρεσίες μας, εξασφαλίζοντας απευθείας επικοινωνία με πάνω από το 85% των καταναλωτών μας. Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε σε όλα τα κανάλια που έχουμε διαθέσιμα, παρά το γεμάτο προκλήσεις εξωτερικό περιβάλλον που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον καταναλωτή, όπως κάναμε με μεγάλη επιτυχία και εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να τον βοηθήσουμε να κάνει την αλλαγή σε καλύτερες -σε σχέση με το τσιγάρο- εναλλακτικές που η επιστήμη και η τεχνολογία μάς έχουν επιτρέψει να αναπτύξουμε».

Γεωργία Ντίνου, Στέλεχος Διεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας

«Η μεγαλύτερη πρόκληση, για εμάς ως Τμήμα Επικοινωνίας, είναι το να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά το όραμα της μητρικής εταιρείας Philip Morris International για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και του κρίσιμου ρόλου που μπορούν να παίξουν στην επίτευξή του οι καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, εναλλακτικές λύσεις που έχουμε αναπτύξει. Ένα όραμα που μοιραζόμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι της Παπαστράτος. Όπως ακριβώς μοιραζόμαστε τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες που έχουν πάντα αφετηρία τη φροντίδα απέναντι στους ανθρώπους μας. Μία έννοια που περιλαμβάνει τους εργαζομένους μας και τις οικογένειές τους, τους συνεργάτες μας, το ευρύτερο οικοσύστημά μας και την κοινωνία γενικότερα. Στηρίζουμε κάθε δράση και πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ισότητα, τον σεβασμό και τη συμπερίληψη στον εργασιακό και όχι μόνο τομέα. Γιατί στην Παπαστράτος το ΜΑΖΙ δεν το λέμε, το δείχνουμε πρώτα με τις πράξεις μας».

Διαβάστε ακόμα