ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Jacek Olczak: «Γιατί θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα»

Ο CEO της Philip Morris International μιλάει για τον ρόλο-κλειδί της Παπαστράτος στη νέα εποχή της εταιρείας και στη συνεχή ενίσχυση του εργοστασίου της με σχεδόν 700 εκατ. επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Συνέντευξη: Στέλιος Μορφίδης για το Πρώτο Θέμα (αναδημοσίευση)

Την πρόθεση της Philip Morris International να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα καθώς ο ρόλος της θυγατρικής Παπαστράτος στη νέα εποχή αποτελεί «κλειδί» για την πολυεθνική καπνοβιομηχανία, εκφράζει στο «business stories» ο Διευθύνων Σύμβουλος της πολυεθνικής Jacek Olczak. «∆ιαρκώς ενισχύουμε την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου της Παπαστράτος. Ήδη, με το υφιστάμενο πρόγραμμα επενδύσεων, θα φτάσουμε στα 700 εκατ. ευρώ επενδύσεων από το 2017. Και αυτό θα συνεχιστεί σταδιακά με βάση και την πορεία της ζήτησης για τα νέα προϊόντα. Εξάλλου οι συγκεκριμένες επενδύσεις που κάνουμε στην Ελλάδα και στο εργοστάσιο της Παπαστράτος δεν αφορούν μόνο την ελληνική αγορά αλλά και τις εξαγωγές. Κάτι που είναι σημαντικό με δεδομένο ότι η εξωστρέφεια είναι πάντα ζητούμενο τόσο για τις χώρες όσο και τις εταιρείες», λέει ο κ. Olczak, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία της πολυεθνικής από το 2021 και την οδηγεί στο φιλόδοξο ταξίδι της για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Η συζήτησή μας γίνεται σε ένα δωμάτιο συσκέψεων του επιβλητικού κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης που έχει φτιάξει η Philip Morris International στην πόλη Νόσατελ της Ελβετίας, κοντά στη Λοζάνη όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής. Στο ισόγειό του την ίδια ώρα διεξάγεται το φετινό Technovation Forum. Μία εκδήλωση που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια επιχειρώντας να προβάλει την καινοτομία με γνώμονα τον καταναλωτή, να παρουσιάσει έρευνες και επιστημονικά δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τα νέα προϊόντα απέναντι στη διεθνή κοινότητα που ακόμα δεν έχει καταλήξει πώς πρέπει να τα διαχειριστεί. Να τα εξομοιώσει με τα τσιγάρα, όπως ζητούν κάποιες πλευρές, ή να τα αναγνωρίσει ως μία διαφορετική, λιγότερο επιβλαβή επιλογή για τους καπνιστές, όπως διατείνονται οι εταιρείες;

Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια καπνοβιομηχανία με όχημα τα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων, που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό, μετασχηματίζεται για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της. Σε αυτή την αλλαγή η Philip Morris International πρωτοστατεί, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια από το 2018. Σε αυτόν τον μετασχηματισμό, η Ελλάδα κατέχει μία ιδιαίτερη θέση. Από το 2017, εν μέσω της κρίσης που ταλάνιζε τη χώρα, η Παπαστράτος αποδεικνύεται πρωτεργάτης αυτής της μετάβασης.

Από αριστερά: Ο CEO της Philip Morris International, Jacek Olczak με τον Vice President Global Communications, Philip Morris International, Tommaso Di Giovanni στη σκηνή του Technovation Forum.

Από αριστερά: Ο CEO της Philip Morris International, Jacek Olczak με τον Vice President Global Communications, Philip Morris International, Tommaso Di Giovanni στη σκηνή του Technovation Forum.

Η Παπαστράτος

«Η Παπαστράτος έχει κομβική σημασία στον μετασχηματισμό μας. Αποτέλεσε το δεύτερο μόλις εργοστάσιο που μετασχηματίστηκε και πέρασε από την παραγωγή παραδοσιακών τσιγάρων στην αποκλειστική παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS. Σήμερα, περισσότερο από το 80% της παραγωγής στο εργοστάσιο της Παπαστράτος εξάγεται. Παρά τη βαθιά και μακρά κρίση, η Ελλάδα παραμένει ένας καλός προορισμός για επενδύσεις λόγω της πρόσβασης σε εξειδικευμένο και ταλαντούχο προσωπικό και της αυστηρής αλλά ρεαλιστικής στάσης που τηρεί όσον αφορά τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα. Οι δεσμοί λοιπόν με τη χώρα είναι πολύ ισχυροί. Από το 2003, όταν η Παπαστράτος έγινε μέλος της οικογένειας της Philip Morris International, σεβόμαστε απόλυτα την ιστορία της - δεν αλλάξαμε καν το όνομα της εταιρείας. Το όνομα Παπαστράτος αντιπροσωπεύει πολλά, είναι ένα όνομα που το αναγνωρίζουν όλοι στην Ελλάδα. Οταν έρχομαι στην Ελλάδα και με ρωτάνε πού δουλεύω, εάν απαντήσω Philip Morris, κανείς δεν καταλαβαίνει», λέει γελώντας ο κ. Olczak, ο οποίος είναι ο ηγέτης ενός κολοσσού με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 32 δισ. δολάρια, 39 εργοστάσια και 79.000 εργαζομένους ανά τον κόσμο!

Την Ελλάδα, όπως λέει, τη γνώρισε καλά ήδη από τα χρόνια που ήταν επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές αγορές στον πολυεθνικό όμιλο αλλά και μέσω του τότε «αφεντικού» του, του προκατόχου του, Ανδρέα Καλαντζόπουλου που σήμερα βρίσκεται στη θέση του προέδρου του ∆.Σ. της εταιρείας.

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

Η ελληνική οικονομία

«Μου αρέσει η αισιοδοξία σας!» λέει, συμφωνώντας παράλληλα στο ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές. «Είμαι κι εγώ αισιόδοξος για την Ελλάδα. Κοιτάξτε, η πολιτική είναι πολιτική, αλλά εάν η πολιτική φέρνει σταθερότητα τότε έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Όταν η οικονομική κρίση ξεδιπλωνόταν κάποια χρόνια πίσω, δεν νομίζω ότι θα περίμεναν πολλοί την Ελλάδα να γυρίσει αργά αλλά σταθερά σελίδα.

Από τη στιγμή που αρχίζεις να έχεις μία ρεαλιστική προσέγγιση στην πολιτική που ασκείς, αντιμετωπίζεις τα προβλήματα και τα εξηγείς στον κόσμο, τότε η χώρα μπορεί να τα καταφέρει. Και αυτό δεν το λέω με διάθεση να κρίνω κόμματα και εκλογικά αποτελέσματα. ∆εν είναι αυτός ο ρόλος μου. Όσο όμως έχετε σταθερότητα και εστιάζετε στο να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα και όχι να τα κρύβετε κάτω απ’ το χαλί, τότε πραγματικά πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει σελίδα.

Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να επιλύσει ταυτόχρονα πολλά προβλήματα, την ίδια ώρα που άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αρνούνται ότι έχουν τα ίδια προβλήματα. Οπότε περιμένω να δω ποιος θα είναι ο επόμενος στη σειρά, γιατί, να είστε σίγουροι, κρίσεις θα ξανάρθουν. Και αυτό γιατί η οικονομία είναι κάτι πραγματικό. ∆εν μπορείς να την αγνοείς για πολλά χρόνια. Όσο πιο νωρίς αναγνωρίσεις το πρόβλημα τόσο πιο γρήγορα το αντιμετωπίζεις. Βέβαια στην πολιτική υπάρχει και ο λαϊκισμός που δυστυχώς εξαπλώνεται υποσχόμενος θαύματα. Τέτοια όμως δεν υπάρχουν. Υπάρχει η αληθινή προσπάθεια και η αληθινή δουλειά. Η Ελλάδα λοιπόν έκανε αυτά που έπρεπε και γύρισε σελίδα. Θεωρώ ότι είναι μία εκπληκτική χώρα», λέει ο κ. Olczak.

Φυτώριο στελεχών

Ο ίδιος λέει ότι έχει έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας με αφορμή τις επισκέψεις του στο εργοστάσιο της Παπαστράτος, το οποίο εκτός από μία σημαντική παραγωγική βάση για τα νέα προϊόντα έχει εξελιχθεί και σε φυτώριο στελεχών για την μητρική εταιρεία!

«Την εποχή λοιπόν που λόγω της κρίσης η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα, αυτό που είδαμε ήταν ότι υπήρχε ένα εξαιρετικά ταλαντούχο προσωπικό που έκανε εκπληκτική δουλειά. Οπότε αυτό που είχα πει τότε ήταν ότι ακόμα και αν δεν παράγω κέρδη από την Ελλάδα, θα φροντίσω να βγω κερδισμένος από τον τρόπο που θα διαχειριστώ τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα αναθέτοντάς τους ρόλους σε άλλες χώρες. Και ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί που κατέχουν σημαντικές θέσεις σε διεθνές επίπεδο. Το στελεχιακό δυναμικό που βλέπετε σήμερα στην Παπαστράτος είναι ουσιαστικά η επόμενη γενιά. Την πρώτη γενιά την αξιοποίησα αναθέτοντάς της πιο διευρυμένες αρμοδιότητες διότι είναι εξαιρετικοί μάνατζερ. Ο ένας μετά τον άλλον έχουν κάνει θαυμάσιες καριέρες και η εταιρεία είναι πολύ ευχαριστημένη. Και επίσης δώσαμε τον χώρο στη νεότερη γενιά εκείνης της εποχής της Παπαστράτος να εξελιχθεί», σημειώνει.

Σε κάποιες παρουσιάσεις που είχαν προηγηθεί της συζήτησης στο Technovation Forum, η Ελλάδα είχε παρουσιαστεί ως case study αναφορικά με την πολιτική αντιμετώπισης των νέων προϊόντων, κάτι στο οποίο εστιάζει και ο κ. Ολτσακ. «Η Ελλάδα μπορώ να πω ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την αναγνώριση ότι η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του καπνίσματος. Πρόκειται για εξαιρετικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν χώρες στην Ε.Ε. που δεν είναι εξίσου ανοιχτές σε τέτοιου είδους προσέγγιση και επιλέγουν να λειτουργούν ιδεοληπτικά και παρωχημένα. Υπάρχουν κάποιες χώρες που θεωρώ ότι κοιτούν περισσότερο τι κάνουν οι καπνοβιομηχανίες αντί να εστιάσουν στον ίδιο τον καπνιστή. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Μπορεί κανείς να αντιπαθεί την καπνοβιομηχανία ως κλάδο, αυτή όμως η αρνητική στάση δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα. Και αυτό είναι ότι οι καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν. Και όσο κι αν προτρέπεις έναν καπνιστή να διακόψει, οι περισσότεροι σου λένε “δεν θέλω, μου αρέσει”. Και οι περισσότεροι όμως επίσης θα πουν “αν έχεις κάτι λιγότερο βλαβερό από το τσιγάρο, ευχαρίστως να το δοκιμάσω”. Και εφόσον τον ικανοποιεί και του αρέσει μπορεί και να το υιοθετήσει. Κάτι που τελικά θα έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση του καπνίσματος. Η Ελλάδα λοιπόν το έχει αναγνωρίσει αυτό και γι’ αυτό είναι πρωτοπόρος», σημειώνει.

Πάντως με τον έναν ή άλλο τρόπο ο ίδιος εκτιμά ότι «σε μια δεκαετία περίπου το κάπνισμα σε πολλές χώρες μπορεί να είναι παρελθόν».

«Στον Oμιλο Philip Morris International είμαστε σε μία φάση που καταλαβαίνουμε ότι το όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, που παρουσιάσαμε πριν από 10 χρόνια, ήταν απόλυτα σωστό. Σήμερα το 36% των εσόδων που είχαμε στο β’ τρίμηνο της φετινής χρήσης προήλθαν από τα νέα, εναλλακτικά προϊόντα, με το IQOS να κυκλοφορεί ήδη σε 80 χώρες, έχοντας περισσότερους από 27 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Στην ιστορία του μετασχηματισμού μιας εταιρείας δεν νομίζω ότι θα βρείτε παρόμοια ιστορία με αυτήν της Philip Morris», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα