ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Οκτώ χρόνια καινοτομίας χωρίς καπνό: Παρουσίαση του ερευνητικού κέντρου Cube της PMI

Στην ανάδειξη της επιστήμης και της καινοτομίας ως ακρογωνιαίων λίθων του μεγάλου μετασχηματισμού που έχει κάνει η Philip Morris International προκειμένου να κάνει πράξη το όραμά της για έναν κόσμο χωρίς καπνό, ήταν εστιασμένη η παρουσίαση του ερευνητικού κέντρου Cube, στο Neuchâtel της Ελβετίας, σε εκπροσώπους ελληνικών ΜΜΕ.

Κείμενο από Nέλλη Καψή για το healthdaily.gr (αναδημοσίευση)

Η PMI, η οποία πριν λίγες μέρες γιόρτασε την όγδοη επέτειο από την κυκλοφορία του πρώτου της προϊόντος χωρίς καπνό, ανακοίνωσε ότι πλέον πάνω από το 30% των καθαρών εσόδων της προέρχεται από τα νέα εναλλακτικά προϊόντα που αντικαθιστούν το τσιγάρο. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, η PMI εκτιμά ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο έχουν μεταβεί σε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη εναλλακτική λύση μειωμένης βλάβης χωρίς καπνό και έχουν σταματήσει το κάπνισμα, ενώ έως το 2025, τουλάχιστον 50% των συνολικών καθαρών εσόδων θα προέρχονται από προϊόντα χωρίς καπνό.

Το ερευνητικό κέντρο Cube λειτουργεί με επιστημονικές μεθόδους εμπνευσμένες από τη φαρμακευτική βιομηχανία, με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα, ενώ τα επιστημονικά ευρήματα δημοσιοποιούνται ευρέως, ενθαρρύνοντας τον διεπιστημονικό διάλογο και την ανταλλαγή δεδομένων. Από το 2008, περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί στην επιστήμη και την έρευνα για την ανάπτυξη προϊόντων χωρίς καπνό, από την PMI, ενώ συνολικά απασχολούνται περισσότεροι από 980 επιστήμονες, μηχανικοί και τεχνικοί παγκόσμιας κλάσης, εκ των οποίων πάνω από 400 στο Cube.

Όπως ανέφερε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ η Gizelle Baker, Vice President, Global Scientific Engagement, σημαντικά δεδομένα έχουν προκύψει από τις κλινικές μελέτες που διεξάγονται στο Cube, αλλά και από ανεξάρτητες μελέτες, αναφορικά με σημαντική μείωση στο σχηματισμό επιβλαβών ή δυνητικά επιβλαβών συστατικών στα θερμαινόμενα προϊόντα, σε σύγκριση με τα επίπεδα που καταγράφονται στον καπνό που εκλύεται από τα τσιγάρα, ενώ η μείωση τοξικότητας σε σχέση με το τσιγάρο φθάνει σε ποσοστά 90%-95%. Η δε καμπύλη της μείωσης του κινδύνου από τη χρήση των θερμαινόμενων προϊόντων συγκριτικά με το τσιγάρο είναι τόσο σημαντική, που πλησιάζει αυτή της πλήρους διακοπής καπνίσματος.

Τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την κ. Baker τα πρώτα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο (real world evidence). Τα επιδημιολογικά στοιχεία που πλέον συγκεντρώνονται από χώρες ευρείας κυκλοφορίας των θερμαινόμενων προϊόντων είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά: Μελέτη που αφορά την Ιαπωνία (Michael Cummings et Al, 2020), καταγράφει μείωση των πωλήσεων τσιγάρων σε ποσοστό 44% τα πέντε τελευταία χρόνια. Με δεδομένο ότι η μείωση πωλήσεων τσιγάρων διεθνώς είναι της τάξης του 1% ετησίως, μια μείωση 44% σε μια πενταετία αποτελεί σημαντική επιτυχία. Παράλληλα, το ίδιο θετικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Baker αναφορικά με τις νοσηλείες λόγω ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα στην Ιαπωνία (ΧΑΠ, ισχαιμικά επεισόδια κ.ά.) για τα έτη 2013-2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμενόταν ανοδική πορεία στις νοσηλείες, όμως από το 2017 που το πρώτο θερμαινόμενο προϊόν κυκλοφόρησε στη χώρα, τα πραγματικά στοιχεία έδειξαν ότι οι νοσηλείες μειώθηκαν σημαντικά. Η καταγραφή σταμάτησε το 2020, γιατί η πανδημία Covid-19 καθιστούσε αδύνατη τη συνέχιση της μελέτης, όμως τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Δέκα αξιολογήσεις κυβερνητικών φορέων και πάνω από 50 ανεξάρτητες ερευνητικές δημοσιεύσεις επιβεβαιώνουν σημαντικά στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται στο Cube, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 το U.K. Office for Health Improvements and Disparities (πρώην Public Health England) δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, το άτμισμα ενέχει ένα μικρό κλάσμα των κινδύνων του καπνίσματος. Υπάρχει σημαντικά μικρότερη έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες σε σύγκριση με το κάπνισμα, όπως φαίνεται από τη μελέτη των βιοδεικτών που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου, αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι καπνιστές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν προϊόντα ατμίσματος (ή προϊόντα με ιατρική άδεια) για τη διακοπή του καπνίσματος ή ως εναλλακτική λύση θερμαινόμενα προϊόντα για τη μείωση των βλαβών που προκαλούνται στην υγεία από το κάπνισμα.

Η PMI πρόσφατα εισήλθε και στον χώρο του φαρμάκου, με εξαγορά τριών φαρμακευτικών εταιρειών, των Vectura, Oti Topic και Fertin Pharma, όπως τόνισε ο Tommaso Di Giovanni, Vice President International Communications, μιλώντας για τα επόμενα βήματα της εταιρείας. Στόχος της καθαρά έσοδα ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον τομέα της υγείας και της ευεξίας μέχρι το 2025. Αξιοποιώντας την επιστημονική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στο Cube, η εταιρεία θα αναπτύξει πλατφόρμα για τη χορήγηση φαρμάκων μέσω του αναπνευστικού συστήματος, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει προϊόντα με βάση φυσικά βότανα και φυτικά υποστρώματα. Παράλληλα, συνεχίζει την πορεία της για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο, υποβάλλοντας προσφορά προς τη Swedish Match. (Σημειώνεται ότι η προσφορά αυτή πριν λίγες ημέρες ευοδώθηκε και η PMI απέκτησε πλειοψηφικό έλεγχο της τάξης του 86% στη Swedish Match, σύμφωνα με το Business Wire, ενώ για τις επιπλέον μετοχές η PMI θα παρατείνει περαιτέρω την περίοδο αποδοχής έως τις 25 Νοεμβρίου 2022, με στόχο να πετύχει πλειοψηφικό έλεγχο άνω του 90% των συνολικών μετοχών της εταιρείας που είναι κορυφαία στην αναπτυσσόμενη αγορά των μη καιόμενων καπνικών προϊόντων).

Στο ίδιο μονοπάτι και η θυγατρική Παπαστράτος

Το ίδιο όραμα ενός μέλλοντος χωρίς καπνό χαρακτηρίζει την επιχειρηματική πορεία και τις δράσεις της θυγατρικής της PMI στην Ελλάδα, Παπαστράτος, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία: Ο μετασχηματισμός της εταιρείας στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2016 όταν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το πρώτο, μη καιόμενο, προϊόν θέρμανσης καπνού, IQOS. To 2018 η εταιρεία, μετά από 87 χρόνια, σταμάτησε να παράγει τσιγάρα, και – μέσα από μια μεγάλη επένδυση- το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο έγινε ένα από τα τρία εργοστάσια παγκοσμίως που παρήγαγαν αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού. Η εταιρεία το 2021, με αφορμή τα 90 χρόνια της, ανακοίνωσε και νέα μεγάλη επένδυση για το εργοστάσιο της προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή των προϊόντων νέας γενιάς. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Το 65% των καθαρών εσόδων της εταιρείας στην Ελλάδα προέρχεται σήμερα από τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα και ο στόχος είναι (όπως προκύπτει από τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης) μέχρι το 2023 το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 75%.

 

 

Διαβάστε ακόμα