ΚΟΙΝΩΝΙA
9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Νησίδες Ποιότητας 2021: Απονομή Βραβείων Εθελοντισμού

Σε μια τελετή στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής έγινε, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η απονομή των βραβείων εθελοντισμού της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Παπαστράτος.

Επτά συνολικά βραβεία απονεμήθηκαν φέτος στο πλαίσιο των Νησίδων Ποιότητας, του πανελλήνιου διαγωνισμού εθελοντισμού που διοργανώνει από το 2001 ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία».

Σταθερός στόχος των βραβείων, που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Παπαστράτος, αποτελεί η ανάδειξη και βράβευση άτυπων ομάδων ή θεσμοθετημένων οργανώσεων πολιτών από όλη την Ελλάδα, που έχουν να επιδείξουν εθελοντικό, συλλογικό, πρωτοποριακό, μη ευρέως γνωστό και υψηλής ποιότητας έργο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η -φορτισμένη συναισθηματικά- τελετή απονομής έλαβε χώρα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου να απονέμει επτά βραβεία στις Ομάδες που η Ελλανόδικη Επιτροπή επέλεξε για τη φετινή βράβευση.  

Με την ιδιότητά του ως μέλος της επιτροπής ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, παρουσίασε συγκεκριμένα τη δράση του Παγκρήτιου Σύνδεσμου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης».

Δηλώνοντας χαρακτηριστικά, παρουσία της Προέδρου του συλλόγου και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης,  κ. Ειρήνης Γεργιανάκη, ότι: «Δυσκολεύτηκα να βρω λόγια για να περιγράψω το εύρος, την επιμονή, τη συνεισφορά, τη θετική επίδραση, το χαρακτήρα τελικά αυτής της κοινότητας ανθρώπων που δίνει ζωή. Είναι ο παλαιότερος σύλλογος δωρητών οργάνων στη χώρα από το 1985, κάθε μήνα πραγματοποιεί 10-15 αιμοδοσίες σε όλη την Κρήτη και έχει καθιερώσει τη σταθερή αιμοδοσία κάθε Σάββατο στο δημαρχείο Ηρακλείου. Ως άνθρωπος εκτιμώ πολύ συνανθρώπους μας που πετυχαίνουν κάτι σπουδαίο. Όταν όμως αυτό το σπουδαίο το επαναλαμβάνουν με συνέπεια, με συνέχεια και με αποτέλεσμα τότε δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ μπροστά στο μεγαλείο τους».

Προσθέτοντας ότι: «Μέσα στο 2020, ο Αιματοκρήτης συγκέντρωσε 2.600 μονάδες αίματος με αποτέλεσμα ο νομός Ηρακλείου όχι μόνο να παραμείνει αυτάρκης σε αίμα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας αλλά και να τροφοδοτήσει και εκτός Κρήτης νοσοκομεία. Μέσα στο 2020 ήταν το πρώτο σε δραστηριότητα κέντρο εγγραφής δωρητών μυελού οστών στη χώρα. Μέσα στην πανδημία κατάφερε να νικήσει τον δικαιολογημένο δισταγμό και να αυξήσει την προσέλευση των αιμοδοτών κατά 200%, την ώρα που οι μειώσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας άγγιξαν και το 50%.

Γιατί βραβεύεται σήμερα; Γιατί δε σταματάει στο προφανές. Συνεχίζει να ενεργοποιεί μια μεγάλη, θετική ανατροπή για να αφυπνίζει τις συνειδήσεις των συνανθρώπων μας για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων σώματος. Γιατί δεν υπάρχει πιο άριστο αγαθό στη ζωή μας από το χρόνο. Αυτό το αγαθό η κ. Ειρήνη Γεργιανάκη και οι υπόλοιποι συνεθελοντές της το μοιράζουν άφθονα σε όλους μας. Δίνουν χρόνο απ’ το χρόνο τους για να κερδίζουν χρόνια οι συνάνθρωποί τους».

Η πρόεδρος του Αιματοκρήτη κ. Γεργιανάκη σε ένα σύντομο ευχαριστήριο λόγο αφιέρωσε το βραβείο στους εθελοντές αιμοδότες και αιμοδότριες, σε όλους όσους συμπορεύτηκαν με το σύλλογο και κυρίως σε εκείνους που «περιμένουν τα δικά μας χέρια για να κρατηθούν στη ζωή».

Στο πλαίσιο της ίδιας τελετής βραβεύτηκαν επίσης η ομάδα «Επανεκκίνηση» που προσφέρει εξοπλισμό για την καταπολέμηση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού και συμβάλλει στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και την εκπαίδευση τεχνικών στην επισκευή υπολογιστών, ο σύλλογος Βορείου Ελλάδος για άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές» που μετράει 30 χρόνια δράσης και προσφοράς, η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου που επί 20 χρόνια προσφέρει ενεργό εθελοντικό φιλοζωικό έργο στο νησί της Καρπάθου, η Εthelon που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της έννοιας του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία, το «Διαβάζω για τους Άλλους» που είναι φορέας παραγωγής ακουστικών βιβλίων για άτομα τυφλά και έντυπο-ανάπηρα και τη Σχεδία Art & Σχεδία Home που έχει στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα