ΚΟΙΝΩΝΙA
9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Η Παπαστράτος συμμετέχει στην πρωτοβουλία GR-Eco islands για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών

Η Χάλκη έγινε το πρώτο νησί που εντάχθηκε στην εθνική πρωτοβουλία για την ταυτόχρονη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των νησιών. Η Παπαστράτος συμμετείχε προσφέροντας ένα ηλιακά ηλεκτροκίνητο σκάφος για την ενίσχυση των βιώσιμων πρακτικών ανάπτυξης.

Σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό προχώρησε η Παπαστράτος μέσω της δωρεάς στην ενεργειακή κοινότητα της Χάλκης, του πρώτου GR-Eco island, ενός ηλιακά ηλεκτροκίνητου σκάφους για τουριστική χρήση που συνδυάζει αρμονικά την πράσινη τεχνολογία με την μοναδική αισθητική της μεγάλης ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας.

Επιπλέον, η Παπαστράτος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε νησί που θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands. Είτε με ηλεκτροκίνητο σκάφος, όπως στην περίπτωση της Χάλκης, είτε με άλλο εξοπλισμό βάσει των ιδιαίτερων αναγκών του εκάστοτε νησιού. Πρόκειται για μία ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης δημόσιας δέσμευσης της εταιρείας να διαθέτει το 50% των ετήσιων πόρων κοινωνικής στήριξης προς δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Το συγκεκριμένο σκάφος έχει μήκος 10 μέτρα, χωρητικότητα 8-10 ατόμων, κινητήρα 11KW και ενσωματωμένα πάνελς φωτοβολταϊκών. Διαθέτει αυτονομία 4 έως 6 ωρών και φορτίζει είτε από τον ήλιο είτε με παροχή ρεύματος. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική σκαφών του 1935 και η λεμβολόγηση του γίνεται από την Patmos Marine, μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο.

Η εθνική πρωτοβουλία GR-Eco Islands

Η εθνική πρωτοβουλία GR-Eco Islands, η οποία έχει ως αφετηρία της τη Χάλκη, στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής κρίσης, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής, καθώς και την ανάπτυξη ενός νέου, περιβαλλοντικά ευασθητοποιημένου τουρισμού.

Πρόκειται για μια «πράσινη» πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή και περιβαλλοντική εξέλιξη της Ελλάδας στην οποία συμμετέχουν η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Χάλκης, η ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρίες όπως ο Όμιλος Συγγελίδης/Citroen, η AKUO ENERGY GREECE, η OMEXOM/Vinci Energies, η Vodafone Ελλάδας, η ALD Automotive και η Παπαστράτος.

Συγκεκριμένα στη Χάλκη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε να υποστηρίξει τη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ ο Δήμος Χάλκης ίδρυσε την Ενεργειακή Κοινότητα. Η ΔΕΗ κάλυψε το κόστος του εξοπλισμού για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού και εγκατέστησε τέσσερα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ΔΕΗ blue στο νησί.

Η Akuo Energy και η Omexom/Vinci Energies ήταν υπεύθυνες για την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, ενώ ανέλαβαν και τον «έξυπνο» δημόσιο και αρχιτεκτονικό φωτισμό στο δημαρχείο της πόλης και τον πύργο με το παλιό ρολόι του Δήμου Χάλκης. Η Citroën και η ALD Automotive προσέφεραν έξι ηλεκτρικά οχήματα στον Δήμο Χάλκης για την αναβάθμιση του στόλου της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Από την πλευρά των ψηφιακών υποδομών, η Vodafone Ελλάδας ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας του νησιού σε 5G, υλοποίησε την παροχή δωρεάν wi-fi και παρέχει υπηρεσίες Internet of Things (IoT) στον δήμο. Παράλληλα, το Ίδρυμα Vodafone ενέταξε τη Χάλκη στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που υλοποιεί ενώ δημιούργησε και το πρότυπο STEM lab Generation Next ειδικά για το σχολείο της Χάλκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επίσημης ένταξης της Χάλκης στην εθνική πρωτοβουλία, στις 5 Νοεμβρίου 2021, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί. Επιβιβαζόμενος στο ηλιακά ηλεκτροκίνητο πλοίο της Παπαστράτος, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Χρήστο Χαρπαντίδη, μετέβει στο σημείο όπου βρίσκεται το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιού.

Από αριστερά: O πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος κ. Χρήστο Χαρπαντίδη.

Από αριστερά: O πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος κ. Χρήστο Χαρπαντίδη.

Όπως επισήμαινε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, το συγκεκριμένο σκάφος: «αποτελεί την επιτομή της κυκλικής οικονομίας, διότι κινείται με πράσινη ενέργεια και έχει μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, ελαχιστοποιεί την υποθαλάσσια ηχορύπανση και διαθέτει τεχνολογία που μπορεί να εφαρμοστεί και σε υπάρχοντα σκάφη που επαναχρησιμοποιούνται αντί να αχρηστεύονται στη στεριά.

Επιπλέον, ενισχύει την τοπική τουριστική οικονομία και την εξωστρέφεια, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενισχύει τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις της χώρας και κρατάει ζωντανή μια ναυπηγική παράδοση αιώνων. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μια κίνηση με συμβολισμό, καθώς αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για τις ωφέλειες των βιώσιμων επενδύσεων, που προκύπτουν από τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως: «η πρωτοβουλία GR-Eco για τα ελληνικά νησιά είναι ένα άλμα βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα. Ως Παπαστράτος είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος του και δεσμευόμαστε να είμαστε στο πλευρό κάθε νησιού που θα εντάσσεται σε αυτή την πρωτοβουλία».

Η Χάλκη είναι μόνο η αρχή 

Άξιο επισήμανσης αποτελεί πως ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα διεξάγεται από το ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της Παπαστράτος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της εταιρείας για προώθηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, η κατασκευή και ο εξοπλισμός αυτού του τύπου σκαφών δημιουργεί θετικό οικονομικό αντίκτυπο για πολλές μικρές επιχειρήσεις που στο σύνολό τους είναι τοπικές, οικογενειακές και ελληνικές.

Όπως επισήμανε ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος: «Η συνεισφορά μας στη Χάλκη ως το πρώτο GR-eco νησί, δεν είναι άλλο ένα σκάφος, είναι ένα ΆΛΛΟ σκάφος. Η Χάλκη είναι μόνο η αρχή και, ο μετασχηματισμός των ελληνικών νησιών με βιώσιμες πρακτικές, το ταξίδι. Και σε αυτό το ταξίδι, την πρωτοβουλία των GR-Eco Islands υπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή και περιβαλλοντική εξέλιξη της χώρας μας, η Παπαστράτος γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία ανακοινώνει πως θα είναι αρωγός σε κάθε δραστηριότητα και σε κάθε νησί που θα συμμετάσχει. Είναι μια πράξη δημόσια, διάφανη και δεσμευτική. Και προσκαλούμε κι άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε ακόμα