ΚΟΙΝΩΝΙA
17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Α. Καλαντζή: «Στην Παπαστράτος το ταλέντο, η καριέρα και οι δεξιότητες δεν έχουν φύλο»

Η γενική διευθύντρια Εμπειρίας Καταναλωτή Noτιοανατολικής Ευρώπης της Παπαστράτος μιλάει στο Marie Claire για τους πολλαπλούς ρόλους της, αλλά και τη σημασία που δίνει σταθερά η εταιρεία σε θέματα ισότητας των φύλων, διαφορετικότητας και συμπερίληψης.

Συνέντευξη με την Στέλλα Κάσδγαλη για το Marie Claire (αναδημοσίευση)

Μητέρα, νοικοκυρά, δασκάλα, διασκεδάστρια, σοφέρ, στέλεχος. H γενική διευθύντρια Εμπειρίας Καταναλωτή Noτιοανατολικής Ευρώπης της Παπαστράτος, Αθηνά Καλαντζή μιλάει για τους πολλαπλούς ρόλους της, αλλά και τη σημασία που δίνει σταθερά η εταιρεία σε θέματα ισότητας των φύλων, διαφορετικότητας και συμπερίληψης.

Τι έχει αλλάξει για την εργαζόμενη γυναίκα μετά την πανδημία και ποιες οι νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει; 

Η θέση της γυναίκας μετά την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού επιβαρύνθηκε, καθώς η ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών, των νοικοκυριών και της τηλεκπαίδευσης έπεσε κατά κύριο λόγο σε εμάς. Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών αναγκάστηκε να αναλάβει ακόμη περισσότερους ρόλους, πάνω και πέρα από αυτούς που ήδη έχουμε. Εγώ, π.χ., πέρα από την επαγγελματική μου ιδιότητα ως μέλος της ομάδας διοίκησης της Παπαστράτος, είμαι η μαμά της 8χρονης Χριστίνας, όπου κάποιες ημέρες την εβδομάδα είμαι επίσημος σοφέρ της, τα Σαββατοκύριακα γίνομαι διασκεδάστρια μικρών παιδιών, είμαι νοικοκυρά και ως μητέρα που μεγαλώνω μόνη μου την κόρη μου είμαι υπεύθυνη και για οτιδήποτε έχει να κάνει με το σπίτι. Επιπλέον, συνεχίζει να υφίσταται ένα από τα μεγάλα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει σχεδόν κάθε εργαζόμενη γυναίκα, το ότι δηλαδή -μέσα στην πολυπλοκότητα των ρόλων της- έχει να αντιμετωπίσει και την εσφαλμένη νοοτροπία τού «είσαι γυναίκα και πρέπει να αποδείξεις τις δυνατότητές σου». Αυτά τα στερεότυπα ισχύουν, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη στην κοινωνία. Το γεγονός ότι αποδεδειγμένα δεν είχαν ποτέ και δεν έχουν θέση στην Παπαστράτος είναι τύχη και προνόμιο υπό μία έννοια -για εμένα και τις γυναίκες συναδέλφους μου- αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι λιγότερο πρόθυμη να αγωνιστώ για να γίνουν οριστικά παρελθόν για όλες μας.

Ποια είναι η θέση της Παπαστράτος σε σχέση με την ισότιμη εκπροσώπηση και αμοιβή των γυναικών στην εταιρεία, δεδομένου του ριζικού μετασχηματισμού της και σε συνδυασμό με την πανδημία; 

Είμαστε μια εταιρεία, τόσο η Παπαστράτος όσο και η Philip Morris International (ΡΜΙ), που σέβεται εμφατικά τη διαφορετικότητα, μάχεται σταθερά υπέρ της συμπερίληψης και έχει ήδη εδώ και χρόνια δημιουργήσει τις σωστές σχετικές πρακτικές και πολιτικές. Εξ ου και, απαντώντας στην ερώτησή σας, δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε το παραμικρό όσον αφορά την ισότιμη εκπροσώπηση και αμοιβή των γυναικών στην εταιρεία. Επίσης, και οι δύο εταιρείες, πολύ πριν από την κρίση του COVID-19, είχαμε λάβει -ήδη από το 2018- ως οι πρώτοι εργοδότες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αντίστοιχα την πιστοποίηση EQUAL SALARY, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες και αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών, την οποία επικαιροποιήσαμε το 2019 και συνεχίζουμε με συνέπεια για την ανανέωσή της και φέτος. Επιπλέον, θέτουμε συγκεκριμένους στόχους για την εκπροσώπηση των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες της οργάνωσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σήμερα οι γυναίκες κατέχουν ήδη το 35% των διοικητικών ρόλων της PMI, η οποία έχει θέσει ως βασικό στόχο να φτάσει στο 40% μέχρι το 2022. Επίσης, φροντίζουμε να τηρείται η ισορροπία φύλων στους υποψηφίους για κάθε νέα θέση, σχεδιάζουμε προγράμματα ανάπτυξης με γνώμονα την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών εργαζομένων μας και υλοποιούμε προγράμματα για την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων.

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνιδρύτρια του Women Οn Τop Στέλλα Κάσδαγλη συνομιλεί με την Αθηνά Καλαντζή στο συνέδριο Marie Claire Power Talk.

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνιδρύτρια του Women Οn Τop Στέλλα Κάσδαγλη συνομιλεί με την Αθηνά Καλαντζή στο συνέδριο Marie Claire Power Talk.

Τελειώνει αυτή η προσπάθεια ποτέ; Μπορούμε δηλαδή να επαναπαυτούμε στα βήματα που κάνουμε προς την ισότητα; 

Κατηγορηματικά όχι. Παρά τα θετικά άλματα προς την κατεύθυνση των ισότιμων ευκαιριών εργασίας ανάμεσα στα δύο φύλα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να κατορθώσουμε οι διακρίσεις βάσει φύλου στην αγορά εργασίας να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν. Ενας σκοπός για τον οποίο πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί – Πολιτεία, επιχειρήσεις και οι ίδιοι οι πολίτες. Δεν πρέπει, όμως, να μείνουμε μόνο στη διάκριση βάσει φύλου. Υπάρχουν, δυστυχώς, και πολλών άλλων ειδών διακρίσεις (με βάση π.χ. τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κ.λπ.). Η Παπαστράτος είναι μια εταιρεία που διαχρονικά έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Καθημερινά εργαζόμαστε για ένα ισότιμο εργασιακό περιβάλλον, χωρίς διακρίσεις. Πέρα από τους μηχανισμούς που αναπτύσσουμε για να το διασφαλίσουμε αυτό, φέτος προχωρήσαμε και σε μια ηθική αυτοδέσμευση, υπογράφοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας @ DIVERSITY CHARTER, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, για να εκφράσουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να γίνει στάση ζωής το να σταματήσουν να υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις, τόσο στην εργασία και στην κοινωνία όσο και στο σπίτι μας, στο μυαλό και την καρδιά μας. Παραδείγματα όπως η πρόσφατη εκλογή της Σάρα Μακ Μπράιντ ως της πρώτης διεμφυλικής γερουσιαστή στις ΗΠΑ και της Καμάλα Χάρις ως της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου στην Ιστορία των ΗΠΑ βάζουν τη συμπερίληψη στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου καθιστώντας σαφές ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πορευτούμε, ως κοινωνία, προς το καλύτερο.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Η Παπαστράτος τα τελευταία 4 χρόνια βιώνει ένα ριζικό μετασχηματισμό. Είμαστε μια εταιρεία 90 χρόνων. Τα 86 από αυτά ήμασταν μια βιομηχανία καπνικών προϊόντων και εδώ και 4 χρόνια περίπου έχουμε μετασχηματιστεί σε εταιρεία τεχνολογίας. Όπως είναι κατανοητό, πρόκειται για μια δομική αλλαγή στην οποία φάρος μας ήταν και παραμένει η επιστήμη. Καταλάβαμε και αναγνωρίσαμε ότι το πρόβλημα ήταν το ίδιο μας το προϊόν. Οπότε αποφασίσαμε ότι θα γίνουμε μέρος της λύσης αντικαθιστώντας το με μια καλύτερη εναλλακτική, το ΙQOS, το οποίο τον Ιούλιο του 2020 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναγνώρισε ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Αυτή ήταν η πιο σημαντική, έως τώρα, επιβεβαίωση και επικύρωση των συνολικά 12 χρόνων ερευνών από τα δύο ερευνητικά μας κέντρα, που είναι στελεχωμένα με 430 επιστήμονες, και της άνω των 7,2 δισ. δολαρίων αξίας επένδυσης στην έρευνα. Όλα αυτά στο πλαίσιο της συνολικής μας προσπάθειας προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, όσον αφορά την εταιρεία μας αλλά και συνολικά την κοινωνία».

Διαβάστε ακόμα