ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Η Παπαστράτος στην κορυφή της λίστας Most Admired Companies Greece του Fortune

Ως πιο «Αξιοθαύμαστη Επιχείρηση» στην Ελλάδα για το 2020 βραβεύτηκε η Παπαστράτος από το Fortune Greece σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα.

Αφιερωμένο στην βράβευση των Πιο Αξιοθαύμαστων Επιχειρήσεων για το 2020, στο πλαίσιο της 6ης ετήσιας έρευνας, ήταν το Fortune Dinner που έγινε παρουσία δεκάδων διευθυνόντων συμβούλων επιχειρήσεων, στελεχών και ανθρώπων της αγοράς που έστειλαν μαζί ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα μετά από πέντε χρόνια σταθερής παρουσίας στις πρώτες θέσεις της λίστας Most Admired Companies που καταρτίζει το Fortune σε συνεργασία με την KPMG, αποτελώντας τη μεγαλύτερη έρευνα για την εταιρική φήμη στην Ελλάδα, η Παπαστράτος ψηφίστηκε φέτος (και για 2η συνολικά φορά) στην πρώτη θέση.

Μια διάκριση με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία καθώς όχι μόνο προέρχεται από την ίδια την αγορά (συμμετείχαν 370 επιχειρήσεις και ψήφισαν πάνω 1.500 C-suite στελέχη-CEOs, CFOs, COOs, Γενι​κοί Διευθυντές, Marketing Managers, Εμπορικοί Διευθυντές, HR Directors) αλλά επειδή φέτος η έρευνα είχε μια πρόσθετη, ιδιαίτερη σημασία, καθώς η αλληλεγγύη και η κοινωνική ενσυναίσθηση που επέδειξε η επιχειρηματική κοινότητα αποτυπώθηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στη λίστα, επισφραγίζοντας την κοινή πεποίθηση ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι κρίσιμος παράγοντας κοινωνικής συνοχής.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, με το βραβείο της Most Admired Company Greece 2020

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, με το βραβείο της Most Admired Company Greece 2020

Όπως επισήμανε καλωσορίζοντας τους καλεσμένους η Brand Manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου: «Η σημερινή βραδιά είναι μια βραδιά χαράς αλλά, κυρίως, επιβράβευσης για όλους όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ και εκπροσωπείτε εταιρείες που παράγουν πλούτο και  βελτιώνουν τις ζωές όλων μας, με όραμα αλλά και δέσμευση για έναν βιώσιμο και πιο δίκαιο κόσμο».

Ένα γεγονός, η αναγκαιότητα δηλαδή του «όλοι μαζί», της ενότητας και της αλληλεγγύης, που αποτυπώθηκε και στο εξώφυλλο και το cover story της έκδοσης του Fortune Greece για το οποίο φωτογραφήθηκαν μαζί οι Χρήστος Χαρπαντίδης της Παπαστράτος, Γιάννης Παπαχρήστου της Coca-Cola Τρία Έψιλον, Βασίλης Σταύρου της AB Βασιλόπουλος και Κωνσταντίνος Γεράρδος της Πλαίσιο. Αποδεικνύοντας, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, ότι το «μαζί» που αποδεικνύεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βρίσκεται στον «πυρήνα» των πιο αξιοθαύμαστων επιχειρήσεων.

Ο ρόλος της ηγεσίας για ένα καλύτερο κόσμο

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο discussion panel με τίτλο «Leadership for a better World» (μαζί με τον επικεφαλή της Egon Zehnder στην Ελλάδα, Ανδρέα Γαβριηλίδη), ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, αφού ευχαρίστησε -εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας της Παπαστράτος την οποία εκπροσωπεί- τους συμμετέχοντες στην έρευνα για την πρώτη θέση της Παπαστράτος στη φετινή κατάταξη, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας:

«Αυτό που ζήσαμε μας άλλαξε όλους. Οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ίδιοι, δουλεύουν, τολμούν και σκέφτονται διαφορετικά. Στο πλαίσιο αυτό η ίδια η ηγεσία καλείται να εξελιχθεί. Πρόσφατα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε μια από τις δημοσιεύσεις του, ανέφερε ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες του μέλλοντος θα είναι εκείνοι που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλο και περισσότερων ανθρώπων, χρησιμοποιούν όλο και λιγότερους πόρους και έρχονται σε αλληλεπίδραση δημιουργικά με όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Η ηγεσία πάει σε ένα άλλο επίπεδο και πλέον δεν είναι αρκετό το μοντέλο ενός ηγέτη που πρέπει απλά να φέρει καλύτερα αποτελέσματα».

Αναγνώρισε, επιπλέον, πως η ευθύνη σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις, στις οποίες πρέπει να «καλλιεργούνται» εστίες ηγεσίας οι οποίες θα οδηγήσουν σε πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους και κυρίως για την κοινωνία. Επισημαίνοντας ότι: «Εμείς στην Παπαστράτος αυτό κάνουμε και με το προϊόν μας και με την επιχειρηματική μας δραστηριότητα και με την παρουσία μας σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν. Αλλάζουμε εντελώς το λειτουργικό μας μοντέλο σε μια δυναμική διαδικασία, ενώ η κρίση της πανδημίας έκανε εμφανές ότι πρέπει να φέρουμε μπροστά πράγματα που είχαμε σχεδιάσει για τα επόμενα δύο χρόνια, τόσο στον εμπορικό τομέα όσο και στον τομέα της ψηφιοποίησης, της χρήσης νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και στην επικοινωνία με τους καταναλωτές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη μετασχηματισμού για όλους. Ο επιχειρηματικός ηγέτης δεν μπορεί να είναι μόνο απλός ενορχηστρωτής. Πρέπει να είναι ένας δημιουργικός καταλύτης αυτής της αλλαγής, να συμμετέχει σε όλα όσα συμβαίνουν, ώστε να μπορεί να τραβήξει και τον οργανισμό μαζί του. Η μεγαλύτερη πρόκληση του μετασχηματισμού είναι να μετασχηματίσεις τον εαυτό σου ως ηγέτη, να ξεμάθεις αυτά που γνωρίζεις. Έχεις υποχρέωση να το κάνεις αυτό, αλλιώς δεν θα μπορέσεις να κατανοήσεις τη νέα πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Γαβριηλίδης επισήμανε επίσης ότι: «Οι ηγέτες πρέπει να αντικαταστήσουν την ισχύ με την ευαισθησία, να εκτεθούν στους οργανισμούς τους, να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους και να σκύψουν πάνω από τα προβλήματά τους. Να βγουν στην πρώτη γραμμή, να συστρατεύσουν τους οργανισμούς τους γύρω από τη μεγάλη ιδέα και να αφουγκραστούν την κοινωνία. Γιατί τώρα είναι μια μοναδική στιγμή να υπηρετήσουν τα κοινά και όχι μόνο τους μετόχους τους».

Οι αξιοθαύμαστες εταιρείες την εποχή του Covid-19

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και το δεύτερο discussion panel της εκδήλωσης (με συντονιστή τον Τάσο Ζάχο, Editor in Chief του Fortune Greece) με τίτλο «Most Admired Companies in the Covid-19 Era», στο οποίο συμμετείχαν o Γενικός Διευθυντής της «Coca Cola Τρία Έψιλον» Γιάννης Παπαχρήστου, ο Πρόεδρος και CEO της «AB Bασιλόπουλος» Βασίλης Σταύρου και ο Πρόεδρος της «Μύλοι Λούλη» Νίκος Λούλης.

Εκεί όπου ο Γιάννης Παπαχρήστου τόνισε την αξία του εμείς («Το εμείς ως αξία είναι η πρώτη φορά που υπερίσχυσε του εγώ. Όλοι μας, η οικονομική, πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία του τόπου, χωρίς να το έχουμε συνεννοηθεί, πήραμε μια απόφαση να θυσιάσουμε μέρος της ευμάρειας μας για να υποστηρίξουμε όσους είχαν ανάγκη. Όλο αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε κατανοήσει ότι ο ρόλος της ηγεσίας σήμερα είναι να μεγιστοποιήσει την αξία γύρω από την κοινωνία, το περιβάλλον και τους ανθρώπους»), ο Βασίλης Σταύρου αναφέρθηκε στους πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η ΑΒ Βασιλόπουλος (δημόσια υγεία  πελατών και συνεργατών, διασφάλιση των βασικών αγαθών για κάθε σπίτι, συνεισφορά στους τομείς που υπήρχε ανάγκη, όπως το σύστημα υγείας) και ο Νίκος Λούλης επισήμανε τις δυσκολίες της περιόδου («Αυτό που καταλάβαμε ότι φέρνουμε ως ιδιωτικός τομέας δεν είναι τόσο οι πόροι, αλλά η ευελιξία και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Προσωπικά πήρα ένα μεγάλο μάθημα για το τι είναι κοινωνική υπευθυνότητα. Δεν πρόκειται απλά για δωρεές, αλλά είναι πολλά παραπάνω»).

Μέλη της ομάδας που εκπροσώπησε την Παπαστράτος στην εκδήλωση, με τους (από αριστερά) Λεωνίδα Τόλη (Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης), Αλεξάνδρα Γεωργιάδου (Διευθύντρια Επικοινωνίας), Γιώργο Παρτσακουλάκη (Γενικός Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ), Μαρία Δημοπούλου (Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας), Τάσο Συκάκη (Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων), Σταύρο Δρακουλαράκο (Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας), Σωτήρη Συρίχα (Διευθυντής Print Shop) και Χρήστο Χαρπαντίδη (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος)

Μέλη της ομάδας που εκπροσώπησε την Παπαστράτος στην εκδήλωση, με τους (από αριστερά) Λεωνίδα Τόλη (Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης), Αλεξάνδρα Γεωργιάδου (Διευθύντρια Επικοινωνίας), Γιώργο Παρτσακουλάκη (Γενικός Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ), Μαρία Δημοπούλου (Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας), Τάσο Συκάκη (Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων), Σταύρο Δρακουλαράκο (Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας), Σωτήρη Συρίχα (Διευθυντής Print Shop) και Χρήστο Χαρπαντίδη (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος)

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των 27 εταιρειών που κατάφεραν να διακριθούν στις 20 πρώτες θέσεις της έρευνας Most Admired Companies in Greece για φέτος, στο πλαίσιο της οποιάς ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική διάκριση που μας κάνει περήφανους. Μια επιβράβευση για τα καλά που έγιναν με κόπο και προσπάθεια από τους ανθρώπους μας και τους συνεργάτες μας σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Βεβαίως, το να αναγνωρίζεσαι ως αξιοθαύμαστη εταιρεία έχει ειδικό βάρος. Αλλά για εμάς στην Παπαστράτος, όσο μεγάλη κι αν είναι η τιμή, είναι μια στιγμή στον χρόνο. Στόχος μας είναι η διάρκεια στην προστιθέμενη αξία που παράγουμε και διαχέουμε στην κοινωνία. Με βάση την επιστήμη και όχημα την καινοτομία, ανοίγουμε δρόμους σε ένα καινούργιο «μαζί» που αποδείχτηκε απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκεί τοποθετούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Ως καταλύτη θετικής συμβολής που αντανακλά την ευθύνη μας ως μεγάλης εταιρείας, να δίνουμε μεγάλες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, συμπεριληπτικά, για να μη μείνει κανείς πίσω. Η ηγεσία στον 21ο αιώνα αντανακλά τις σχέσεις μιας κοινωνίας που προχωρά συλλογικά. Γιατί ο σύγχρονος ηγέτης νομοτελειακά συγχρονίζει τον βηματισμό του με τις ανάγκες της κοινωνίας. Αλλιώς είναι παράταιρος με το σήμερα και περιττός για το αύριο. Ηγέτης δεν είναι ένας τίτλος που απονέμεται. Δεν είναι ρόλος. Είναι ευθύνη. Μια σύγχρονη θεώρηση ηγεσίας λοιπόν, μια ηγεσία με διάρκεια, πρέπει να οδηγεί τον δρόμο προς το καλύτερο για όλους. Να μπορεί να αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να υπηρετεί και να δημιουργεί μέλλον, παράγοντας κοινωνικό πλεόνασμα. Όχι μόνο για να κάνουμε περισσότερα ως κοινωνία, αλλά για να γίνουμε περισσότερα ως άνθρωποι».

Διαβάστε ακόμα