ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Η 1η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος

Με την 1η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2020 ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τις δράσεις και τους στόχους μας καθώς και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση) στη λειτουργία και στις αποφάσεις που λαμβάνουμε.

Στα 90 χρόνια της ιστορίας της, η Παπαστράτος αποδεικνύει ανελλιπώς ότι είναι βαθιά εξοικειωμένη με τις εξελικτικές αλλαγές που έχουν στόχο έναν καλύτερο κόσμο, για όλους. Πώς, όμως, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο, αν πρώτα δεν αλλάξεις ο ίδιος;  

Απαντώντας σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, πήραμε την απόφαση να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να μετασχηματίσουμε ριζικά τη λειτουργία μας, με γνώμονα την επιστήμη και την τεχνολογία. Μεταμορφωθήκαμε από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, η οποία σήμερα παράγει αποκλειστικά καινοτόμα καπνικά προϊόντα καπνού, δυνητικά μειωμένου κινδύνου.

Το όραμα της Παπαστράτος και της Philip Morris International είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από το τσιγάρο, ο θετικός αντίκτυπός του οποίου στη δημόσια υγεία, είναι αδιαμφισβήτητος. Ταυτόχρονα, ως μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές εταιρείες στην Ελλάδα, γινόμαστε αποδέκτες του επιτακτικού αιτήματος η λειτουργία μας να προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία και τη χώρα ως μέρος ενός ευρύτερου εταιρικού οράματος. Για εμάς αυτή δεν είναι άλλη μια πρόκληση, είναι η μόνη πρόκληση και σκοπεύουμε να τη διαχειριστούμε μέσω της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που ανακοινώσαμε το περασμένο καλοκαίρι, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας μας, βασίζεται σε 5 πυλώνες, με σαφείς και μετρήσιμους στόχους υλοποίησης και δείκτες απόδοσης (KPIs) που είναι Δημόσιοι, Διαφανείς και Δεσμευτικοί.

Η 1η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος έχει στον πυρήνα της τον σεβασμό, την υπευθυνότητα και τη διαφάνεια. Παρουσιάζουμε τις δράσεις και τις ενέργειες της εταιρείας, για κάθε έναν από τους 5 πυλώνες για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στηριζόμενοι στα πρότυπα εκθέσεων βιωσιμότητας GRI.

Τα κυριότερα σημεία της περιλαμβάνουν:

Πυλώνας 1: Καινοτομία Προϊόντων

* Ανακοινώσαμε ότι θέτουμε ως στόχο της Παπαστράτος έως το τέλος του 2025 στην Ελλάδα να υπαρχουν 1.500.000 λιγότεροι καπνιστές. Είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα.

* Τον Ιούλιο του 2020 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α., ενέκρινε την πώληση του IQOS στις ΗΠΑ, ως προϊόν «διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας».

* 310.000 καπνιστές υιοθέτησαν το IQOS, το οποίο διατίθεται σε 24 αποκλειστικά καταστήματα IQOS και 21.000 σημεία πώλησης (στοιχεία Δεκεμβρίου 2020).

Πυλώνας 2: Υποδειγματική Λειτουργία

* Ενισχύουμε την ελληνική οικονομία με πάνω από €1 δις. συνεισφορά στα κρατικά ταμεία που αντιπροσωπεύουν 1,7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

* Ο κύκλος εργασιών μας για το 2020 ανέρχεται σε € 1,3 δις. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από το IQOS να αγγίζουν το 67%.

* Συμβάλουμε στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων έχοντας διαθέσει πάνω από € 5,5 εκατ. σε ενέργειες καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Πυλώνας 3: Εργαζόμενοι & Συνεργάτες

* Εργαζόμαστε για ένα περιβάλλον εργασίας απαλλαγμένο από ατυχήματα (Mission Zero).

* Συνολικά στην Παπαστράτος απασχολούνται 823 εργαζόμενοι, 24% των οποίων είναι γυναίκες.

* Το 83% των νέων προσλήψεων που κάναμε αφορούν άτομα ηλικίας 30- 50 ετών.

* 88% των εργαζομένων της Παπαστράτος καλύπτονταν από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση.

* Επενδύσαμε στην εκπαίδευση των εργαζομένων μας πραγματοποιώντας 9.000 ώρες εκπαιδεύσεων με συνολικό κόστος € 142.715 χιλ.

* Λάβαμε για ακόμη μια χρονιά την πιστοποίηση «Εργοδότης Ίσων Ευκαιριών» από τον διεθνή οργανισμό Equal Salary Foundation που εξασφαλίζει ίσες αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών και ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης.

* Βραβευτήκαμε ως «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Top Employer Institute.

* Υπογράψαμε τη «Χάρτα Διαφορετικότητα», μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

* Αύξησαμε τη γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

* Δώσαμε 5 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών σε κάθε εργαζόμενο, για αντίστοιχο χρόνο που έχει προσφέρει σε εθελοντικές δράσεις της επιλογής του, εκτός εργασιακού χρόνου.

* Πιστοποιήσαμε τα καταστημάτα IQOS ως «CoVid-Shield» από τον ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης TÜV Austria

* Στηρίξαμε τις 21.000 επιχειρήσεις της Μικρής Λιανικής μέσω του πρόγραμματος «Συνεχίζουμε Μαζί» που τους παρείχε ρευστότητα ύψους €10 εκατ.  

Πυλώνας 4: Περιβάλλον 

* Διαθέτουμε σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, πιστοποιημένο κατά ISO 14001 στη μονάδα του Ασπρόπυργου.

* Πετύχαμε μείωση στους βασικούς μας δείκτες και συγκεκριμένα:

-Ενέργεια

61.415 ΜWh κατανάλωση ενέργειας, με το  100% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.

-Απόβλητα

* Κανένα απόβλητο δεν κατέληξε σε χωματερή

* Πετύχαμε  64% ανακύκλωση και κομποστοποίηση

* Συνεισφέραμε στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) με ποσό ίσο με την αξία 96 απορριμματοφόρων ανακύκλωσης.

-Νερό

* 124.968 m3 κατανάλωση νερού

* Πιστοποίηση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο «Συμμαχία για το Νερό» (Alliance for Water Stewardship-AWS)

Πυλώνας 5: Κοινωνία

* Πραγματοποιήσαμε επενδύσεις αξίας €1.200.000 στην τοπική κοινωνία στην Ελλάδα, με δικαιούχους:

-4 υπουργεία

-5 τοπικούς δήμους

-7 ΜΚΟ

-15.000 καταστήματα λιανικής

-Υπαλλήλους ΠΠΥ

-Δήμους

* Συνεισφέραμε στον εθνικό αγώνα κατά της πανδημίας με δωρεές ιατρικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα κάναμε δωρεά:

- 51 αναπνευστήρες

- 800.000 μάσκες

- 1.500.000 γάντια

Διαβάστε ΕΔΩ τον 1ο Ενιαίο Απολογισμό Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, για το 2020.

Διαβάστε ακόμα