ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
10 ΜΑΙΟΥ 2024

Mαρία Πατακιούτη: «H αίσθηση της δημιουργίας από μια ετερόκλητη ηλικιακά ομάδα φέρνει τις γενιές και τις διαφορετικές αντιλήψεις κοντά»

Στην αναγκαιότητα της συνύπαρξης διαφορετικών ηλικιών στους εργασιακούς χώρους, ως κλειδί για την εξάλειψη των στερεοτύπων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International (PΜI), στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη συζήτηση με θέμα «Ηλικία και Διακρίσεις» του Εθνικού Θεάτρου.

Από αριστερά: Η πρόεδρος της ActionAid Hellas και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας κοινωνικής και εμπορικής έρευνας Qed, Χριστίνα Καράμπελα, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International (PΜI), Μαρία Πατακιούτη και η κοινωνιολόγος – γεροντολόγος και μέλος ΔΣ «50+ Hellas», Ελίζαμπεθ Μεσθεναίου.

Από αριστερά: Η πρόεδρος της ActionAid Hellas και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας κοινωνικής και εμπορικής έρευνας Qed, Χριστίνα Καράμπελα, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International (PΜI), Μαρία Πατακιούτη και η κοινωνιολόγος – γεροντολόγος και μέλος ΔΣ «50+ Hellas», Ελίζαμπεθ Μεσθεναίου.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα ταλέντα, σε όλες τις ηλικίες – ειδικά εφόσον το δημογραφικό είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Η συνύπαρξη των γενεών σε έναν εργασιακό χώρο διευκολύνει τη διάχυση της τεχνογνωσίας από τον έναν στον άλλο και αυξάνει την καινοτομία. Οι πολυσυλλεκτικές ομάδες εργασίας που εργάζονται από κοινού για έναν στόχο αυξάνουν τη συνέργεια μεταξύ των διαφορετικών γενεών και γεφυρώνουν το περιβόητο χάσμα. Η σύνθεση διαφορετικών αντιλήψεων και ιδεών οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα και έτσι όλοι νιώθουν ότι η συνεργασία παράγει αξία για το άτομο, την ομάδα και τον οργανισμό».

Αυτό επισήμανε η Μαρία Πατακιούτη στο πλαίσιο της τοποθέτησής της στη δημόσια συζήτηση με θέμα: «Ηλικία και Διακρίσεις» που διοργάνωσε το Εθνικό Θέατρο, στην Κεντρική Σκηνή, στο κτήριο Τσίλλερ, πάνω στο φλέγον ζήτημα της ηλικιακής διάκρισης. Επαληθεύοντας ότι η συνύπαρξη, που είναι το κλειδί για τη μείωση και (ιδανικά) την εξάλειψη των στερεοτύπων κάθε ρατσιστικής έκφρασης, οφείλει να εφαρμόζεται και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο report (2021) του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η ηλιακή διάκριση αφορά το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπολογίζεται πως ένας στους δύο ανθρώπους συμπεριφέρεται ρατσιστικά με κριτήριο την ηλικία, οδηγώντας στην κοινωνική απομόνωση τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Φυσικά, στη «μαύρη τρύπα» των ηλικιακών διακρίσεων, κυρίως όσον αφορά την εργασία, πέφτουν και οι νεότερες γενιές· ανοίγοντας το εύρος των ομάδων που πλήττονται.

Επιπλέον, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της PΜI, μίλησε για το πώς τα εργαλεία κατάρτισης των μεγαλύτερων ηλικιακά γενεών συνεισφέρουν ώστε να κρατηθούν κοντά στις εξελίξεις και τις αλλαγές που η τεχνολογία φέρνει στο εργασιακό περιβάλλον. Όσον αφορά στην εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η κ. Πατακιούτη επιβεβαίωσε ότι δεν είναι ζητούμενο μόνο της νέας γενιάς. Η διαφορά είναι ότι η νέα γενιά είναι περισσότερο διεκδικητική και προτεραιοποιεί διαφορετικά την αξία του ελεύθερου χρόνου. Ένας από τους λόγους είναι και το πως λειτούργησαν σαν αντί-πρότυπα οι παλαιότερες γενιές που υπερθυσίασαν τον χρόνο που αφιέρωναν στον εαυτό τους και στην οικογένειά τους στο βωμό της επαγγελματικής εξέλιξης. Και ας μην ξεχνάμε ότι η πρόσφατη υγειονομική κρίση του covid, έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να σκεφτούμε και να επαναπροσδιορίσουμε την αξία ενός πιο βιώσιμου μοντέλου ζωής που εναρμονίζει την εργασία με την προσωπική ζωή. 

Το πάνελ των ομιλητών στη συζήτηση «Ηλικία και διακρίσεις»

Το πάνελ των ομιλητών στη συζήτηση «Ηλικία και διακρίσεις»

Στη συζήτηση, που συντόνισε η οικονομολόγος, εκδότρια και CEO της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη, συμμετείχαν η ηθοποιός Αλίκη Αλεξανδράκη, η σκηνοθέτρια και καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, η Πρόεδρος ActionAid Hellas, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας κοινωνικής και εμπορικής έρευνας Qed και Συγγραφέας Χριστίνα Καράμπελα, η Δρ. Κοινωνιολόγος, Γεροντολόγος και Μέλος ΔΣ 50 Hellas Ελίζαμπεθ Μεσθεναίου, η καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Κλαίρη Οικονομίδου, ο ηθοποιός Θέμης Πάνου, ο σκηνοθέτης Ορέστης Σταυρόπουλος και η συνιδρύτρια Pop2See και φοιτήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Αλίκη Ράγκου.

Διαβάστε ακόμα