ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ότι «οι εταιρείες είναι οι άνθρωποί τους»;

Ο Γενικός ∆ιευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, Θέμης Χασιώτης, μιλάει για το πως η φροντίδα, η κατανόηση και η προσωπική ενασχόληση με τον εργαζόμενο αποτελεί το «κλειδί» για τη χάραξη μιας επιτυχημένης, βιώσιμης πορείας κάθε οργανισμού.

Κείμενο από «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» (αναδημοσίευση)

To μυαλό και η καρδιά της σύγχρονης επιχειρηματικής ηγεσίας

Στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, όπου η αποδοτικότητα και οι αριθμοί φαίνεται να κυριαρχούν, η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ηγεσία δεν εκφράζεται μόνο μέσα από τις επιχειρησιακές στρατηγικές που σχεδιάζει και υλοποιεί μια εταιρεία, αλλά και μέσα από τη φροντίδα, την κατανόηση και την προσωπική ενασχόληση με τον εργαζόμενο. Αν λοιπόν στο μυαλό κάθε σύγχρονης επιχείρησης είναι η ανάπτυξη επιχειρησιακών στρατηγικών, η προώθηση της καινοτομίας και η επίτευξη των οικονομικών αποτελεσμάτων, τότε στην καρδιά της βρίσκονται οι ικανότητες που έχει αναπτύξει για να κατανοεί, να εμπνέει και να στηρίζει ένα ευρύτερο οικοσύστημα που ξεκινάει πρώτα από τους ανθρώπους της και καταλήγει στην κοινωνία.

Όσο πίσω από κάθε απόφαση, προϊόν ή καινοτομία βρίσκονται ακόμα άνθρωποι – που με την αφοσίωση και το πάθος τους υπηρετούν ένα κοινό όραμα – τόσο απαραίτητο θα είναι το IQ και το EQ ενός οργανισμού να συμπορεύονται, να συμπληρώνονται. Αυτή η σύνδεση μεταξύ μυαλού και καρδιάς δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη, καινοτομία και αληθινή επιτυχία. Τα δύο αυτά συστατικά είναι το «κλειδί» για τη χάραξη μιας επιτυχημένης, βιώσιμης πορείας κάθε οργανισμού.

Η καρδιά είναι η αντανάκλαση της εταιρικής κουλτούρας

Πριν από κάποιες μέρες, ένας συνάδελφος, ο Μάκης, που συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Παπαστράτος, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μου κάτι πραγματικά ιδιαίτερο: ένα τραγούδι που έχει συνθέσει για τον εθελοντισμό. Έμπνευση γι’ αυτό το τραγούδι, όπως μου έγραψε, υπήρξε η εταιρεία και οι εθελοντικές δράσεις που αναλαμβάνει όλα αυτά τα χρόνια για το περιβάλλον.

Το τραγούδι, μια σύνθεση γεμάτη ευαισθησία, μιλάει για τη σημασία της εθελοντικής συνεισφοράς στην κοινωνία. Μέσα από τους στίχους του, αναδεικνύεται η αξία της ατομικής προσπάθειας για το συλλογικό καλό. ∆είχνει ότι η δύναμη ενός οργανισμού δεν είναι μόνο στις επιχειρηματικές τoυ επιδόσεις ή στα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά συνδέεται άρρηκτα με την ανθρώπινη διάσταση και την ικανότητα που έχει να ενώνει τους ανθρώπους της γύρω από έναν κοινό σκοπό.

Λίγες ημέρες αργότερα συνειδητοποίησα πως όταν αυτά τα λόγια μετουσιώνονται σε πράξεις τότε οι πράξεις αυτές μπορούν να έχουν εκθετικό αποτέλεσμα σε ένα σύνολο ανθρώπων. Προς το καλύτερο.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, ένιωσα συγκίνηση και υπερηφάνεια, βλέποντας τους εκατόν πενήντα ανθρώπους της Παπαστράτος να δίνουν εθελοντικά δυναμικό «παρών» στην Πεντέλη, στην έναρξη της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης. Χαμογελαστοί και έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον κοινό μας σκοπό, για το κοινό καλό: το Πρόγραμμα Αναδάσωσης στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής με τη φύτευση και φροντίδα 70.000 δέντρων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δράσεων περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης που πραγματοποιούμε.

Συγχρόνως όμως και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει πώς η ανθρώπινη διάσταση μπορεί να προσδώσει ένα βαθύτερο νόημα και να συμπαρασύρει έναν ολόκληρο οργανισμό.

Το τραγούδι του συναδέλφου, η μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών, η βούληση για ανιδιοτελή προσφορά, στα δικά μου μάτια, είναι αντανάκλαση εταιρικής κουλτούρας. Μιας κουλτούρας που αναδεικνύει την προσωπική έκφραση και ενθαρρύνει την ομαδική κοινωνική συνεισφορά.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, εκατόν πενήντα άνθρωποι της Παπαστράτος, έδωσαν εθελοντικά δυναμικό «παρών» στην Πεντέλη, φυτεύοντας τα πρώτα 800 δέντρα στην έναρξη της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, εκατόν πενήντα άνθρωποι της Παπαστράτος, έδωσαν εθελοντικά δυναμικό «παρών» στην Πεντέλη, φυτεύοντας τα πρώτα 800 δέντρα στην έναρξη της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης

Ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για να μπορείς «να ανθίσεις»

Για να συμβεί αυτό, για να μπορέσει μια τέτοια κουλτούρα να ανθίσει σε έναν οργανισμό, είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να νιώθουν πως βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου η ίδια η επιχείρηση προσπαθεί συνεχώς να απαλλάσσει τους ανθρώπους της από βάρη που τους εγκλωβίζουν (οικονομική ανασφάλεια, ψυχολογική πίεση κ.ά.).

Αυτή η προσέγγιση, που μπορεί να ακούγεται αυτονόητη αλλά δεν είναι, αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της αφοσίωσης ενός εργαζομένου και της σύνδεσής του με την εταιρεία.

Σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, τα οφέλη από την ασφάλεια που θα νιώσει ένας εργαζόμενος είναι πολλαπλά και θα μεταφραστούν σε εμπιστοσύνη προς στον εαυτό του και τους γύρω του, σε ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα κατά τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, σε ενθάρρυνση της συνεργασίας, σε ενίσχυση της ομαδικότητας, σε προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας και τελικά στη γενικότερη συμβολή του συγκεκριμένου ατόμου στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος εντός της επιχείρησης ακόμα και πέρα από τα στενά πλαίσια του ρόλου του. Μια εταιρεία μόνιμα προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος θα απολαμβάνει μόνιμα μακροπρόθεσμα οφέλη όπως αυξημένη παραγωγικότητα, διατήρηση ταλέντων και προσέλκυση νέων, ισχυρή εταιρική φήμη και κάθε πρωτοβουλία ή δράση που θα λαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση θα αποδεικνύει έμπρακτα πως οι άνθρωποι αποτελούν το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτει μία εταιρεία.

Η κουλτούρα του ανήκειν

Αυτό το αίσθημα, η ασφάλεια σε προσωπικό επίπεδο είναι το ισχυρό συστατικό που θα συμβάλει στη συλλογικότητα και θα επιτρέψει σε έναν οργανισμό να αναπτύξει μια ισχυρή αίσθηση του «ανήκειν» σε όλα τα μέλη που απαρτίζουν το οικοσύστημά του. Μια κουλτούρα που έχει στο επίκεντρο τον σεβασμό, την αποδοχή, τη συμπερίληψη, την ισότητα προάγει τη δημιουργία ενός αισθήματος κοινότητας μεταξύ των εργαζομένων.

Η διαδικασία αυτής της βαθιάς κατανόησης και ενσωμάτωσης των ανθρώπινων παραγόντων στη στρατηγική, αυτό το είδος ηγεσίας που δίνει προτεραιότητα στην ανθρώπινη διάσταση των επαγγελματικών σχέσεων, αναδεικνύει έμπρακτα ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν επεκτείνοντας τον κύκλο των δραστηριοτήτων τους.

Μετά από 19 χρόνια, πιστεύω πως η επιτυχία της Παπαστράτος δεν είναι μόνο οι αριθμοί, οι επιδόσεις, οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις της. Είναι πριν από όλα αυτά, η αξία που απέκτησαν οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα στα χρόνια. Νιώθουμε καλά μέσα μας, στην καθημερινότητά μας, εντός του εργασιακού χώρου. Κάτι που αντανακλάται στον τρόπο που φερόμαστε, σκεφτόμαστε, εργαζόμαστε και ζούμε.

Κι όταν ένας άνθρωπος νιώθει καλά, μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του, στην οικογένειά του, στην επιχείρησή του και, τέλος, στο κοινό καλό.

Διαβάστε ακόμα