ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Χρήστος Χαρπαντίδης: «Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η εταιρική στρατηγική μας»

Για την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG για το περιβάλλον και την κοινωνία και τη στροφή των επιχειρήσεων προς νέα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα μίλησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Tribute Event του Delphi Economic Forum.

«Αυτό που θα ήθελα φεύγοντας από αυτόν τον κόσμο είναι να γνωρίζω ότι υπήρξαμε ‘καλοί πρόγονοι’ για αυτή τη νέα γενιά, όπως τους 90 φοιτητές που μόλις ξεκίνησαν την πρακτική τους στην Παπαστράτος στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων μας. Εκείνους τους νέους ανθρώπους δηλαδή για τους οποίους όλα τα θέματα ESG που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ σχετικά και σημαντικά».

Με την τοποθέτηση αυτή έκλεισε τη συμμετοχή του στη συζήτηση σχετικά με Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης. Μια συζήτηση που έλαβε χώρα δυο μόλις εβδομάδες μετά την επίσημη παρουσίαση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος και των συγκεκριμένων στόχων και δεσμεύσεων που αυτή έθεσε. Προσθέτοντας πως «Πρέπει ως επιχειρήσεις, άνθρωποι που κρατάνε κυβερνητικά πόστα και ως πολίτες να κάνουμε αντίστοιχα το καλύτερο που μπορούμε».

Στο πάνελ του Tribute Event του Delphi Economic Forum, που συντόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO Σπύρος Κουβέλης, συμμετείχαν ακόμη οι: Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Πετσιάβας Α.Ε., Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και ο Σπύρος Κίντζιος, Business Development Manager της εταιρείας Uni-Pharma.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Χαρπαντίδης μίλησε για:

Tην αναγκαιότητα του ESG

«Στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ πίσω στο θέμα ESG. Εμείς ως Παπαστράτος είμαστε τυχεροί γιατί η έννοια της βιωσιμότητας υπήρχε, με έναν απλό τρόπο, στο DNA της εταιρείας ήδη από τους ιδρυτές της που θεωρούσαν ότι σε αυτό τον κόσμο δεν είσαι μόνο για να κερδίζεις χρήματα. Γιατί το κοινωνικό πρόσωπο της Παπαστράτος ήταν ανέκαθεν πολύ έντονο. Το πρόβλημα ήταν το προϊόν. Για αυτό και εμείς προσθέσαμε και το product στο ESG και, 13-14 χρόνια πριν, ξεκινήσαμε και επενδύσαμε πολλούς πόρους προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και στο θέμα του προϊόντος.

Αυτή τη στιγμή ηγούμαστε μιας προσπάθειας να φύγει το τσιγάρο από τον κόσμο μας, είτε με ανθρώπους που σταματούν το τσιγάρο είτε με ανθρώπους που στρέφονται σε καλύτερες ενναλακτικές. Κατανοώ τη δυσκολία κάποιου να πιστέψει τις αγαθές προθέσεις. Χρόνια πριν, όταν λέγαμε ότι είμαστε εταιρία τεχνολογίας, ακουγόταν αρκετά παράξενο. Σήμερα όμως έχουμε επιβεβαιώσει αυτόν τον ρόλο μιας εταιρείας που έχει μετασχηματιστεί με μια ξεκάθαρη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ανακοίνωση από την μητρική μας εταιρεία, την Philip Morris International, για την εξαγορά μιας φαρμακευτικής εταιρείας στα προϊόντα της οποίας συμπεριλαμβάνονται και προϊόντα για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα. Αποδεικνύοντας ότι η πορεία που ξεκινήσαμε για το τέλος του τσιγάρου, με καλύτερες εναλλακτικές και beyond nicotine (πέρα από την νικοτίνη) προϊόντα, συνεχίζεται. Κάτι που αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας για την αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου προβλήματος. Στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ ξεκάθαρη και καταληκτική η δήλωση του CEO μας, Jacek Olczak, ο οποίος θεωρεί ότι η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης είναι η στρατηγική της εταιρείας μας και όχι κάτι διαφορετικό»

Για το αν το ESG αποτελεί εταιρική επιλογή ή μονόδρομο για τις επιχειρήσεις

«Αυτό έχει σχέση με το πως χτίζει ένας οργανισμός τη στρατηγική του και το πόσο βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη είναι αυτή. Επίσης έχει να κάνει, και αυτό είναι κάτι που με αγγίζει προσωπικά και για εμάς είναι τρομερά σημαντικό, με τις αξίες με τις οποίες λειτουργείς σαν οργανισμός. Για έναν οργανισμό που βλέπει μακριά, πατάει γερά στα πόδια του, έχει μια ιστορία και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κόσμο για μένα είναι ξεκάθαρο ότι είναι μονόδρομος.

Με αυτή την έννοια εμείς είχαμε την μακροπρόθεσμη προοπτική (long term visibility), το όραμα, τους πόρους και τις αξίες για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον έτσι όπως το φανταζόμασταν, χωρίς τσιγάρο, και να επενδύσουμε στην καινοτομία. Συνειδητοποιώντας ποια είναι η επίδραση της λειτουργίας των οργανισμών των επιχειρήσεων σε αυτόν τον πλανήτη που μας φιλοξενεί φτάσαμε σε αυτή την πολύ ολιστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Μια στρατηγική με ξεκάθαρους πυλώνες που είναι δημόσια, διαφανής και δεσμευτική. Μια στρατηγική χωρίς ευχολόγια αλλά με πολύ συγκεκριμένους στόχους»

Για τους πέντε πυλώνες της νέας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος

«Στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης μας συμπεριλαμβάνεται ο πυλώνας των καινοτόμων προϊόντων που, για τη δική μας τη βιομηχανία, είναι σημαντικό κομμάτι για τη λύση του προβλήματος του τσιγάρου. Ο πυλώνας υποδειγματικής λειτουργίας για να διασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός μας λειτουργεί με ηθική και διαφάνεια σε όλα τα κομμάτια του. Το κομμάτι των εργαζομένων και των συνεργατών. Δεν είμαστε τυχαία εργοδότης επιλογής στην Ελλάδα και συνεχίζουμε να το κάνουμε με καλύτερο τρόπο που μπορούμε. Επίσης έχουμε συμπεριλάβει το κομμάτι του περιβάλλοντος όπου ακολουθούμε τις δεσμεύσεις της PMI για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, μηδενικά απόβλητα και μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού. Ο πέμπτος πυλώνας αφορά το κομμάτι της κοινωνίας, στο οποίο παραδοσιακά είμαστε ενεργοί, με πολύ ξεκάθαρες δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα το να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη θέση των γυναικών στους σύγχρονους οργανισμούς και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε όλα αυτά έχουμε απλούς, μετρήσιμους στόχους. Χωρίς να σημαίνει ότι κάνουμε μόνο αυτά. Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς που είναι κρίσιμοι, όπως π.χ. οι ίσες αμοιβές για την ίδια δουλειά, και ένα πολύ μεγάλο φάσμα δράσεων. Αυτό που απαιτείται είναι πλάνο, ματιά στο μέλλον και αφοσίωση στους στόχους έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Επηρεάζοντας, ταυτόχρονα, και άλλους γύρω μας. Κάτι που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής εξίσωσης»

Διαβάστε ακόμα