ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2026

Χρήστος Χαρπαντίδης: «Η Ελλάδα σε τροχιά μετάβασης προς ένα smoke-free μέλλον»

Ο Group Chief Corporate Affairs Officer της Philip Morris International μιλάει για τη βαθιά μετάβαση της παγκόσμιας αγοράς καπνού, με τα smoke-free προϊόντα και τη μείωση της βλάβης να επαναπροσδιορίζουν σταδιακά το τοπίο.

Συνέντευξη στην Ελευθερία Πιπεροπούλου για το Capital.gr (αναδημοσίευση)

Η παγκόσμια αγορά καπνού βρίσκεται σε φάση βαθιάς μετάβασης, με τα smoke-free προϊόντα και τη μείωση της βλάβης να επαναπροσδιορίζουν σταδιακά το τοπίο, όπως ανέφερε από το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Group Chief Corporate Affairs Officer της Philip Morris International, μιλώντας στο Capital TV.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Χαρπαντίδης σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε θετική πορεία, χάρη στον ανοιχτό διάλογο μεταξύ πολιτείας, αγοράς και κοινωνίας και στη σταδιακή υιοθέτηση εναλλακτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Παπαστράτος, η οποία συμπληρώνει 95 χρόνια ιστορίας και έχει υλοποιήσει σημαντικό μετασχηματισμό προς το smoke-free μέλλον. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Παπαστράτος ξέρει να αλλάζει, ξέρει να είναι σε διαρκή αλλαγή και να παίρνει σωστές στρατηγικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ενώ περίπου το 90% της παραγωγής εξάγεται, με ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία και τη δημόσια υγεία.

Στη σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα

Παράλληλα, εκτίμησε ότι πάνω από το 30% των καταναλωτών στην Ελλάδα έχουν ήδη στραφεί σε λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές, στοιχείο που δείχνει, όπως είπε, ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση στη μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Aνέφερε επίσης ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, όπου τα smoke-free προϊόντα παρουσιάζουν υψηλή αποδοχή από πρώην καπνιστές, ενώ συνεχίζονται οι επιστημονικές μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. «Άρα πολύ μεγάλη πρόοδος, αλλά και πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε το δεδομένο πρόβλημα του καπνίσματος», τόνισε.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική πρόκληση

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο κ. Χαρπαντίδης επισήμανε ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις, κυρίως στο πεδίο της φορολογίας, αναγνωρίζοντας τη διαφοροποίηση των νέων προϊόντων από τα συμβατικά τσιγάρα.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, ο διάλογος παραμένει ανοιχτός λόγω της πολυπλοκότητας των κατηγοριών προϊόντων και των προβληματισμών γύρω από πρακτικές στην αγορά, ειδικά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και την πρόσβαση ανηλίκων.  «Ο διάλογος είναι ανοιχτός, τα προβλήματα είναι εκεί και απαιτείται σοβαρότητα από όλους τους παίκτες της αγοράς και από τις κυβερνήσεις» , τόνισε.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη ευρωπαϊκές οδηγίες για τη φορολογία και το συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο, με τον ίδιο να εκφράζει την προσδοκία ότι οι αποφάσεις θα βασιστούν στην επιστήμη και σε έναν «εποικοδομητικό διάλογο».

Αποτροπή πρόσβασης ανηλίκων και κοινωνική ευθύνη

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Όπως ανέφερε, απαιτείται συνδυασμός αυστηρής νομοθεσίας, εφαρμογής των κανόνων και υπευθυνότητας από το λιανεμπόριο, ενώ υπογράμμισε την πρωτοπορία της Ελλάδας και σε αυτόν τον τομέα, με το kids wallet να δίνει την δυνατότητα για επαλήθευσης της ενηλικότητας σημειώνοντας ότι η ίδια η εταιρεία εφαρμόζει εσωτερικά συστήματα ελέγχου για την αποτροπή πωλήσεων σε ανηλίκους.

 

Διαβάστε ακόμα