ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Yann Guérin: «Oι εταιρείες πρέπει να θεσπίσουν πολιτικές, πρακτικές και διαδικασίες για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται δίκαια»

Ο Senior Vice President & General Counsel της Philip Morris International Inc. αναλύει τον κρίσιμο αντίκτυπο του κράτους δικαίου στα άτομα, τις κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.

Ο Yann Guérin, Senior Vice President & General Counsel της Philip Morris International Inc., με τον Ιωάννη Σταυρόπουλο, Διευθύνοντα Εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας Σταυρόπουλος & Συνεργάτες

Ο Yann Guérin, Senior Vice President & General Counsel της Philip Morris International Inc., με τον Ιωάννη Σταυρόπουλο, Διευθύνοντα Εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας Σταυρόπουλος & Συνεργάτες

«Η έννοια του κράτους δικαίου ανταποκρίνεται σε μια πολύ ισχυρή ανθρώπινη επιθυμία, βαθιά ριζωμένη σε όλους μας: να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τους κανόνες που ισχύουν και να απολαμβάνουμε τα οφέλη της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι σημαντική τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις εταιρείες που θέλουν να ακουστεί η φωνή τους και να ληφθεί δίκαια υπόψη η γνώμη τους. Ειδικά οι εταιρείες πρέπει να θεσπίσουν πολιτικές, πρακτικές και διαδικασίες για κάθε είδους καταστάσεις, για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται δίκαια».

Με τη δήλωση αυτή ξεκίνησε ο Senior Vice President & General Counsel της Philip Morris International Inc. την τοποθέτησή του στη συζήτηση για το κράτος δικαίου που είχε με τον  κ. Ιωάννη Σταυρόπουλο, Διευθύνοντα Εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας Σταυρόπουλος & Συνεργάτες στο πλαίσιο του συνεδρίου «Κράτος Δικαίου. Πυλώνας ανάπτυξης και ευημερίας».

Προσθέτοντας: «Το κράτος δικαίου βασίζεται στην κοινή ανθρώπινη αξία της δικαιοσύνης, αλλά αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι προκατειλημμένοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κράτος δικαίου θέτει σε εφαρμογή (1) διαδικαστικές ασφαλιστικές δικλείδες για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης – αυτό που ονομάζουμε ‘δέουσα διαδικασία’ – και (2) ουσιαστικούς περιορισμούς στο τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Το συνέδριο, που τελεί υπό την υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διοργανώθηκε από την Επιτροπή Νομοθετικών Μεταρρυθμίσεων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με στόχο να αποτελέσει αφετηρία για μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ της τοπικής νομικής κοινότητας, σχετικά με τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του ελληνικού δικαστικού συστήματος και τη συνολική λειτουργικότητα της δικαιοσύνης στη χώρα.

Ο κ. Yann Guérin μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία του για το κράτος δικαίου, με τη ιδιότητά του ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Legal & Compliance οργάνωσης μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Εξηγώντας τον κρίσιμο αντίκτυπο του κράτους δικαίου στα άτομα, τις κοινωνίες και τις επιχειρήσεις και κάνοντας μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ του κράτους δικαίου και της ανάπτυξης, δήλωσε ότι: «Το κράτος δικαίου συμβάλλει στην ανάπτυξη, καθώς διασφαλίζει σταθερότητα, προβλεψιμότητα, σαφείς κανόνες και ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο νόμος να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο επίκαιρος και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Το να αφήσουμε τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς να τα τακτοποιήσουν όλα δεν είναι σωστό. Απαιτείται ισχυρή ρύθμιση και ισχυρό κράτος δικαίου. Όταν αυτό απουσιάζει, πρέπει να θεσπίζονται εθελοντικές υπεύθυνες αρχές λειτουργίας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά που έκανε στην Ελλάδα, ως την πρώτη χώρα εκτός των ΗΠΑ όπου εφαρμόζεται στην πράξη η έννοια της μείωσης της βλάβης από τον καπνό (Tobacco Harm Reduction). Με το Υπουργείο Υγείας, μετά από ενδελεχή επιστημονική αξιολόγηση, να έχει εγκρίνει δυο προϊόντα δυο διαφορετικών εταιρειών ως δυνητικά μειωμένου κινδύνου.

Συγκεκριμένα ο Senior Vice President & General Counsel της Philip Morris International Inc. επαίνεσε την τολμηρή και πραγματιστική προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος και υπογράμμισε τη σημασία του ρυθμιστικού πλαισίου της Ελλάδας ως εφαλτήριο για την επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς τσιγάρο.

Διαβάστε ακόμα