ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Μαρία Πατακιούτη: «Εφοδιάζουμε τους ανθρώπους μας σήμερα με τις δεξιότητες που απαντούν στις ανάγκες του αύριο»

Η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και ΝΑ Ευρώπης της Philip Morris International αναλύει τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία αναδεικνύεται συνεχώς ως ο πιο ελκυστικός εργοδότης.

Συνέντευξη στο ΒΗΜΑgazino (αναδημοσίευση

Ποια είναι η διαφορά του τμήματος Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος, στο οποίο είστε Επικεφαλής, με ένα Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, όπως το γνωρίζουμε οι περισσότεροι;

«To People & Culture αντικατοπτρίζει την ολιστική φιλοσοφία της εταιρείας μας και τις αξίες που προσδιορίζουν τη δράση μας σε όλους τους τομείς. Αποτυπώνει ανάγλυφα τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό μας, καθώς και την αμεσότητα και την εγγύτητα που χαρακτηρίζει τη σχέση μας με τους εργαζομένους. Πρόκειται για μια διεύθυνση φτιαγμένη από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους. Αλλωστε, οι άνθρωποί μας και η εταιρική μας κουλτούρα αποτελούν τα δύο βασικά συστατικά στοιχεία για τα οποία είμαστε διαχρονικά υπερήφανοι».

H Παπαστράτος αναδείχτηκε πρόσφατα – για άλλη μία φορά – ως ο πιο Ελκυστικός Εργοδότης. Τι προσφέρετε στους εργαζομένους σας που ξεχωρίζει;

«Νομίζω πως αφετηρία για κάθε μας διάκριση αποτελεί η δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος ανοιχτού διαλόγου με γνώμονα το καλύτερο για όλους. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των ανθρώπων μας. Πιάνουμε τον παλμό, επιτρέψτε μου να πω, τους ακούμε και αναζητούμε λύσεις σε όποιο θέμα μπορεί να τους απασχολεί. Παράλληλα, εργαζόμαστε οργανωμένα και με όραμα προκειμένου να δημιουργούμε εμπειρίες με θετικό πρόσημο σε όλα τα στάδια της εργασιακής ζωής τους. Δίνουμε έμφαση σε θέματα επανεκπαίδευσης και ανάπτυξης, στις ευκαιρίες καριέρας εντός και εκτός Ελλάδος και, τέλος, σε θέματα αποδοχών. Φροντίζουμε να παρακολουθούμε πώς κινείται η αγορά στα μισθολογικά θέματα και να τοποθετούμαστε ανταγωνιστικά στο συνολικό πλαίσιο αποδοχών και παροχών. Με εργαζομένους υψηλών δεξιοτήτων και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας μπορούμε να απαντούμε στις προκλήσεις του αύριο.

»Και, φυσικά, επενδύουμε συνεχώς σε πρωτοβουλίες, κύριος πυρήνας των οποίων είναι η ειλικρίνεια, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η ισότητα και συμπερίληψη. Πρωτοβουλίες που αφορούν στην προστασία της οικογένειας, την εκπροσώπηση των γυναικών και άλλες ενέργειες έτσι ώστε κανένας συνάδελφος να μην αισθάνεται ότι μένει πίσω. Ως επιστέγασμα των όσων προανέφερα είναι πως η εταιρεία αποτελεί ενεργό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας, ενώ το 41% των διοικητικών θέσεων της Παπαστράτος καλύπτεται από γυναίκες».

Το 2019 η Παπαστράτος έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε την πιστοποίηση Equal Salary, εξασφαλίζοντας ίση αμοιβή για όλους τους εργαζομένους της. Εχει αλλάξει αυτό το κλίμα στις εργασιακές σχέσεις μέσα στην εταιρεία;

«Η διεθνής πιστοποίηση Equal Salary Certification είναι μια διάκριση που αποδεικνύει ότι η Παπαστράτος αποτελεί ένα εργασιακό περιβάλλον που παρέχει στην πράξη ίσες ευκαιρίες και ίσες αμοιβές. Από τότε ανανεώνουμε κάθε χρόνο αυτή την πιστοποίηση, μέσα από μία απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης, παραμένοντας μέχρι και σήμερα η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που την έχει λάβει. Δεν θα έλεγα πως η διάκριση αυτή έχει αλλάξει το κλίμα εντός της εταιρείας, καθώς διαχρονικά οι εργασιακές σχέσεις της Παπαστράτος βασίζονταν στη δικαιοσύνη και τον ανοιχτό διάλογο. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση αναδεικνύει την κουλτούρα αυτή. Αναμφίβολα, ωστόσο, είναι μια μεγάλη επιβράβευση για όλον τον οργανισμό και μια σημαντική αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται σε επίπεδο διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, αφού όλες μας οι πρακτικές στηρίζονται στην αρχή της ισότητας, όχι μόνο ως προς τις αμοιβές, αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο που σχετίζεται με κάθε μέρος του ταξιδιού ενός εργαζόμενου στην εταιρεία».

Το γεγονός ότι καλλιεργείτε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον έχει βοηθήσει την εξέλιξη της εταιρείας; 

«Σίγουρα η καλλιέργεια ενός δημιουργικού και ευχάριστου εργασιακού κλίματος, όπου όλοι οι άνθρωποί μας αισθάνονται ελεύθεροι και συναισθηματικά ασφαλείς, ώστε να ξεδιπλώσουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους αποτυπώνεται και στην παραγωγική και αναπτυξιακή δυναμική της εταιρείας. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται ιδέες και προτάσεις οι οποίες φθάνουν σε αυτούς που αποφασίζουν και υλοποιούν τον κεντρικό σχεδιασμό. Είναι δεδομένο ότι οι εργαζόμενοί μας αποτελούν το πολυτιμότερο κεφάλαιο της Παπαστράτος και τον κομβικότερο παράγοντα που οδήγησε στην επιτυχή υλοποίηση του εταιρικού μας μετασχηματισμού. Συνεπώς, το γεγονός ότι λειτουργούν σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εταιρείας και στην αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων».

Εσείς πρόσφατα αναλάβατε καθήκοντα στην Παπαστράτος. Τι καινούργιο οραματίζεστε να φέρετε, να εξελίξετε ή να αλλάξετε;  

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου επιβεβαίωσα την πολύ καλή βάση που υπήρχε σε όλα τα επίπεδα, καθώς τηρούνταν στο 100% όλες οι απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις για να μπορέσει η εταιρεία να είναι πρωτοπόρα σε κάθε τομέα που αφορά τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο, το αύριο φέρνει σύνθετες προκλήσεις και εμείς ως ομάδα αλλά και εγώ προσωπικά καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε, μεταφέροντας εμπειρία και γνώση στους εργαζομένους μας, ανάλογη της ποιότητας που έχουν ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο, εξελίσσουμε διαρκώς την πολιτική ανάπτυξης των ταλέντων μας. Το όραμά μας, δηλαδή, είναι να μπορεί ένας άνθρωπος που ξεκινά την πορεία του στην Παπαστράτος να συνεχίσει την καριέρα του είτε επάνω στο δικό του γνωστικό αντικείμενο είτε και να αλλάξει αντικείμενο εργασίας, εφόσον το επιθυμεί, έχοντας εμάς σταθερά στο πλευρό του, προσφέροντάς του τη δυνατότητα επαγγελματικής σταδιοδρομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μέσα σε ένα ρευστό και ασταθές διεθνές εργασιακό περιβάλλον, φιλοδοξούμε να είμαστε ένας φάρος σταθερότητας και ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους μας».

Αν κάποιος θελήσει να εργαστεί μαζί σας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει;

«Πέρα από τα τυπικά εργασιακά προσόντα από πλευράς επαγγελματικής επάρκειας, τα οποία εξάλλου η Παπαστράτος έχει τον μηχανισμό να προσφέρει και να τα εξελίσσει περαιτέρω, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων upskilling και reskilling, εστιάζουμε στα πιο ποιοτικά στοιχεία των υποψηφίων. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς οι άνθρωποί μας να έχουν καλή διάθεση, σωστή συμπεριφορά και να μπορούν να βρουν σύνδεση του δικού τους προσωπικού σκοπού με τον ευρύτερο σκοπό της εταιρείας. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να είναι ομαδικοί, υποστηρικτικοί και να μπορούν να προσδίδουν στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν το περιβάλλον της Παπαστράτος. Η επιθυμία για συνεχή εξέλιξη, η ικανότητα να βλέπουν την αλλαγή σαν ευκαιρία, η αμφισβήτηση των στερεοτύπων, το να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις όποιες «αποτυχίες» ως ευκαιρίες για μάθηση και το να μη διστάζουν να προτείνουν νέες ιδέες είναι σίγουρα στοιχεία που αναζητούμε σε όσους και όσες επιθυμούν να ενταχθούν στη μεγάλη οικογένεια της Παπαστράτος».

Διαβάστε ακόμα