ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Η παγκόσμια αγορά εργασίας και οι δεξιότητες του μέλλοντος

Ο Γενικός Διευθυντής People & Culture της Παπαστράτος, Γιώργος Παρτσακουλάκης, μίλησε για το πώς να προετοιμαστείς για την αγορά εργασίας όσο είσαι στο πανεπιστήμιο, στη διαδικτυακή εκδήλωση «Μονοπάτια Σταδιοδρομίας» που διοργάνωσε το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.

Για την προστιθέμενη αξία της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ήδη από τα χρόνια των σπουδών και τις αναγκαίες δεξιότητες του μέλλοντος μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής People & Culture της Παπαστράτος στο διαδικτυακό πάνελ με θέμα «Πώς να προετοιμαστείς για την αγορά εργασίας όσο είσαι στο Πανεπιστήμιο», επισημαίνοντας τα εξής:

Για την αξία της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ήδη από τα χρόνια των σπουδών

«Όταν ένας φοιτητής εκμεταλλεύεται σωστά το χρόνο του στα φοιτητικά του χρόνια, βρίσκοντας μια εταιρεία για να κάνει πρακτική άσκηση, έχει να κερδίσει σε πολλές διαστάσεις. Ξεκινώντας από την ακαδημαϊκή σκοπιά, καθώς μέσω αυτής της πρακτικής εμπειρίας θα επιτύχει μια ουσιαστικότερη αφομοίωση της επιστημονικής του γνώσης μέσα σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, επιπλέον θα έχει και επαγγελματικό όφελος, αποκτώντας μια πρώτη εμπειρία και προϋπηρεσία σχετική με το αντικείμενο σπουδών του. Η πρακτική άσκηση θα του επιτρέψει επίσης να δει στην πράξη τις δεξιότητες που απαιτούνται, να αποκτήσει επαγγελματική συνείδηση και να εξοικειωθεί με ένα επαγγελματικό περιβάλλον και τις απαιτήσεις του.

Το τρίτο σκέλος έχει να κάνει με το κομμάτι των προσωπικών δεξιοτήτων (personal soft skills), καθώς σε ένα περιβάλλον εργασίας μπορούν να αναδειχθούν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ανάληψης πρωτοβουλίας. Ενώ εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη που μπορεί να έχει όσον αφορά τη δικτύωση, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να συνεργαστεί με ανθρώπους του ίδιου τομέα με αυτόν που τον ενδιαφέρει και να συνδεθεί με ανθρώπους της αγοράς. Όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπ’όψιν τη δυνατότητα που δίνουν πολλά προγράμματα πρακτικής άσκησης, προσφέροντας μια προοπτική επαγγελματικής ένταξης το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την ολοκλήρωσή τους».

Για τις δεξιότητες του μέλλοντος που πρέπει να αναπτύξουν οι φοιτητές

 «Έχοντας ως δεδομένο ότι ζούμε σε ένα ‘παγκόσμιο χωριό’, όπου ο χώρος εργασίας έχει γίνει πολύ ευρύτερος ως έννοια, είναι αναγκαίο να σκεφτόμαστε με λογική διεθνούς απασχολησιμότητας. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η αγορά εργασίας παγκοσμίως επαναπροσδιορίζεται διαρκώς και μεταβάλλεται ραγδαία. Ωστόσο, εκείνο  που παραμένει διαχρονικά σταθερό, αυτό που θα αναζητούν πάντα οι εργοδότες, είναι οι δεξιότητες. Ξεκινώντας από την καινοτομία, που μεταφράζεται σε δημιουργικότητα και αμφισβήτηση του status quo με γνώση και επιστημονικό τρόπο. Και συνεχίζοντας με την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τη συναισθηματική νοημοσύνη που εμπεριέχει τις έννοιες της ομαδικότητας, της ενσυναίσθησης και της επικοινωνίας.

Προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή τη ραγδαία αλλαγή, οι νέοι είναι αναγκαίο να προετοιμαστούν καλά, να παραμείνουν ενημερωμένοι για αυτό που συμβαίνει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να αντιλαμβάνονται το πώς αλλάζουν και το πώς κινούνται οι επιχειρήσεις. Θα πρέπει επίσης να κάνουν μια ενδοσκόπηση για το πώς θέλουν να είναι η καριέρα τους, με τι θέλουν να ασχοληθούν, ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους και που θέλουν να επενδύσουν. Τις περισσότερες φορές, αν κάποιος κάνει αυτό που αγαπά, θα είναι και επιτυχημένος.

Σε πρακτικό επίπεδο θα πρέπει, ήδη στο πλαίσιο των σπουδών τους, να προσπαθήσουν να αναπτύξουν  δεξιότητες όπως η ευελιξία και η ικανότητα επικοινωνίας, να παραμείνουν συνδεδεμένοι με την τεχνολογική πραγματικότητα που αλλάζει ραγδαία, να δικτυωθούν μέσα από κοινωνικά μέσα όπως το LinkedIn προκειμένου να συνδεθούν με recruiters από εταιρείες που τους ενδιαφέρουν και να προετοιμαστούν για νέα δεδομένα όπως π.χ. ένα digital interview. Όλα αυτά είναι εργαλεία που κάποιος μπορεί να αρχίσει να αξιοποιεί ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια».

Για τα προγράμματα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης της Παπαστράτος

«Στα προγράμματα απασχόλησης της Παπαστράτος συμπεριλαμβάνεται το Inkompass που απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές, εκτυλίσσεται σε δύο τριμηνιαίους κύκλους, σε δύο διαδοχικά καλοκαίρια και μας δίνει τη δυνατότητα να τους γνωρίσουμε, να τους αξιολογήσουμε και, στους πιο επιτυχημένους από αυτούς, να τους κάνουμε πρόταση για εργασία μετά την αποφοίτησή τους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πλήρους αμειβόμενης απασχόλησης στο οποίο, από το 2017 έως και σήμερα, έχουν λάβει μέρος πάνω από 100 φοιτητές. Δέκα εκ των οποίων είναι ήδη συνδεδεμένοι μαζί μας εργασιακά.

Αντίστοιχα για αποφοίτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές, προσφέρουμε management trainee προγράμματα προκειμένου να  χτίσουμε την επόμενη γενιά των μελλοντικών μας ηγετών.

Τέλος, ξεκινάμε σύντομα ένα πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνικών στελεχών στο εργοστάσιό μας, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέες  μηχανικούς. Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη γυναικεία εκπροσώπηση και να φέρουμε ισορροπία στην απασχόληση των δύο φύλων στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο της παραγωγής».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο: 

Διαβάστε ακόμα