ΚΟΙΝΩΝΙA
6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με την υποστήριξη της Παπαστράτος

Πιστή στη δέσμευσή της να στηρίζει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας και τη γυναικεία ενδυνάμωση, η Παπαστράτος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανέλαβε το κόστος δημιουργίας 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας ανά την Ελλάδα.

Σε μια περίοδο όπου γινόμαστε μάρτυρες συνεχών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών, η ανάγκη για αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τα περιστατικά ενδοοικογενειακής και δη έμφυλης βίας κρίνεται επιτακτική, ώστε να δημιουργηθεί μια συλλογική κουλτούρα σεβασμού και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν κομβικό ρόλο ως προς την υποστήριξη κάθε δράσης που στρέφεται ενάντια στη βία και στην κακοποίηση, με γνώμονα την προστασία των θυμάτων και τη δημιουργία ενός μέλλοντος πλήρους ισότητας και συμπερίληψης.

Συγκεκριμένα, η Παπαστράτος στέκεται διαχρονικά δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες, με πράξεις, συνδράμοντας το δύσκολο έργο δημόσιων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υπογραφή Συμφώνου Αμοιβαίας Συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που προβλέπει την ανάληψη του κόστους από την Παπαστράτος για τη δημιουργία 45 νέων, επιπλέον των ήδη 18, ειδικά διαμορφωμένων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των γραφείων σε 63, που λειτουργούν σε 55 συνολικά πόλεις στην Ελλάδα.

Η τελετή υπογραφής του Συμφώνου Αμοιβαίας Συνεργασίας έλαβε χώρα στο καινούργιο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στο Α.Τ. Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη (το τρίτο συνολικά που λειτουργεί στη συμπρωτεύουσα) ανάμεσα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος Γιώργο Μαργώνη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιώργος Μαργώνης ξεναγήθηκαν στους χώρους του γραφείου ενώ ακολούθως, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με Ανώτατους και Ανώτερους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Οι επικεφαλής του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α. Τ. Χαριλάου ενημέρωσαν για τις δράσεις που αναλαμβάνουν στον χειρισμό υποθέσεων, τον τρόπο λειτουργίας του γραφείου και της συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ανηλίκων και Ενδοοικογενειακής Βίας,  Κοινωνική Λειτουργός  από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης (ΚΕΘΙ) και Ψυχολόγος από τον Ξενώνα  Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Θεσσαλονίκης.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Γιώργος Μαργώνης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράφουν το Σύμφωνο Αμοιβαίας Συνεργασίας.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Γιώργος Μαργώνης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράφουν το Σύμφωνο Αμοιβαίας Συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Aπό σήμερα αρχίζουν και λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα συνολικά 63 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, ένα δηλαδή σε κάθε νομό της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι και ο κάτοικος ή η κάτοικος του τελευταίου ακριτικού ορεινού ή δυσπρόσιτου χωριού, μπορεί να απευθύνεται στην Αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ή οτιδήποτε άλλο συμβαίνει και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές του ευχαριστίες στην Παπαστράτος η οποία ανέλαβε και εξόπλισε όλα τα νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στη χώρα: «Είναι μια σημαντική κοινωνική προσφορά, είναι η κοινωνική προσφορά της επιχειρηματικότητας στην προσπάθεια που κάνει το κράτος, το δημόσιο και η Αστυνομία, για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την ακεραιότητα της ζωής των ανθρώπων που κινδυνεύουν από πράξεις βίας και συνεπώς αυτό που οφείλουμε είναι ευγνωμοσύνη. Να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες, να είναι κοντά μας για να ‘ουρλιάζουμε’ και εμείς κάθε ημέρα και να αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο κοινωνικός ρόλος, η εταιρική ευθύνη, όταν ασκείται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης».

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Γιώργος Μαργώνης επισήμανε: «Είμαι περήφανος που συνυπογράφω εκ μέρους της Παπαστράτος το Σύμφωνο Αμοιβαίας Συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας,  μιας κοινωνικής μάστιγας που τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Με το Μνημόνιο αυτό η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων και να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Προσθέτοντας ότι: «Παπαστράτος σημαίνει επιστροφή στην κοινωνία. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο, η οποία ξεκινά ήδη από το 2019, έχει δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο ουσιαστικής προσφοράς. Ευχαριστούμε θερμά την ελληνική Πολιτεία που είναι παρούσα και συνεργάζεται με τους εγχώριους επιχειρηματικούς φορείς για την εξυπηρέτηση τέτοιων υψηλών κοινωνικών σκοπών. Ως επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, η Παπαστράτος θα βρίσκεται στο πλευρό της για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών».

Το νέο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Χαριλάου Αναλήψεως στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε στη συνέχεια και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κύρηξε την έναρξη λειτουργίας των επιπλέον 45 νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρωθυπουργός επανάλαβε «την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης μάστιγας, η οποία τώρα θα έλεγα ότι αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση. Και αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση γιατί πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν πια πολύ μεγαλύτερο θάρρος να μιλούν και να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά, έχοντας εμπιστοσύνη στο κράτος ότι θα μπορεί να τα διαχειριστεί με επαγγελματισμό, με απόλυτη επάρκεια και με την απαραίτητη εχεμύθεια».

Ευχαριστώντας με τη σειρά του την Παπαστράτος δηλώνοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρεία Παπαστράτος για την ευγενική χορηγία να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους, όπως βλέπετε, λίγο διαφορετικούς από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί σκεφτείτε να έρθει μία γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση και να θέλει να βρει έναν χώρο ο οποίος να της είναι οικείος. Μπορεί να έρθει με τα παιδιά της. Είναι δύσκολα περιστατικά αυτά τα οποία διαχειρίζεστε. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κάνουμε αυτούς τους χώρους διαφορετικούς, θα έλεγα πιο φιλόξενους από το συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα, γιατί ακριβώς εδώ κάνετε κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ σημαντικό».

Το συγκεκριμένο Σύμφωνο Αμοιβαίας Συνεργασίας αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας της Παπαστράτος με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε θέματα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, που ξεκίνησε το 2019-2020 όταν η εταιρεία υποστήριξε την ενημερωτική εκστρατεία «Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου», με στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και να γνωστοποιήσει τους τρόπους με τους οποίους οι κακοποιημένες γυναίκες μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια και να προστατευθούν. Το 2021 η Παπαστράτος, εν μέσω της έξαρσης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, ανέλαβε την εξ’ ολοκλήρου δημιουργία έξι συνολικά γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, έχοντας καλύψει το κόστος της διαμόρφωσης του χώρου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των γραφείων. Το 2022 η συγκεκριμένη ενέργεια επεκτάθηκε και στην περιφέρεια, με την Παπαστράτος να υποστηρίζει τη δημιουργία 12 ακόμα αντίστοιχων γραφείων σε συνολικά 11 πόλεις της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα