ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ι. Καργαρώτος: «Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που μας πηγαίνει σε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο»

Για την παρουσία της Παπαστράτος στην Smoke-Free ΔΕΘ, τον αντικαπνιστικό νόμο και το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων που αποτελεί πληγή για την οικονομία μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ιάκωβος Καργαρώτος.

Συνέντευξη στον Βασίλη Ταλαμάγκα για το www.sbctv.gr (Αναδημοσίευση)

Αναφορά σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων έκανε ο Αντιπρόεδρος της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, που στηρίζει την ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε. Μεταξύ άλλων μας μίλησε:

Για την Smoke-Free ΔΕΘ

Υποστηρίζουμε για 2η συνεχόμενη χρονιά την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της ΔΕΘ, όπως στηρίζουμε ενεργά και κάθε άλλη κίνηση ή πρωτοβουλία που πραγματικά μας πηγαίνει σε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο. Δεν είναι λόγια ή θεωρίες αλλά έργα στα οποία δουλεύουμε εντατικά, προσπαθώντας -μεταξύ άλλων- να φέρουμε καινούργια προϊόντα, δυνητικά λιγότερο βλαβερά, στους ενήλικους καταναλωτές. Αυτό που λέμε είναι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία και οι εθνικές αρχές υγείας θα πρέπει να ασκούν όλες τις πολιτικές πρόληψης και διακοπής που έχουν σε εξέλιξη και μάλιστα να τις εντατικοποιήσουν. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να δει κανείς είναι τι εναλλακτικές έχουν οι πάνω από 1 δις καπνιστές σε όλο τον κόσμο (κοντά στα 2,2 εκ. στην Ελλάδα σήμερα) σε περίπτωση που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διακόψουν. Εκεί έρχεται η εταιρία μας η οποία, μαζί με την μητρική εταιρεία Philip Morris International, έχει εδώ και 10 χρόνια επενδύσει περισσότερα από 6 δις δολάρια σε δυο μεγάλα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Έχοντας αναπτύξει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο προϊόντων (ένα εκ των οποίων είναι ήδη στην ελληνική αγορά και σε άλλες 47 χώρες σε όλο τον κόσμο). Και, το πιο σημαντικό, να έχουν οι καπνιστές όλα τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι αυτά τα προϊόντα έχουν την δυνατότητα να αποδειχθούν λιγότερα βλαπτικά. 

Για τον αντικαπνιστικό νόμο

Η σχέση της Παπαστράτος με τον αντικαπνιστικό νόμο είναι μια σχέση συνύπαρξης και εξαιρετικά υποστηρικτική. Όχι μόνο πρόσφατα, αλλά ήδη από την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου, εδώ και γύρω στα δέκα χρόνια, η Παπαστράτος υποστήριζε πάντα την καθολική εφαρμογή του. Καμία φορά αυτό ακούγεται οξύμωρο ή μας λένε ότι είναι λίγο υποκριτικό. Εμείς λέμε ότι αυτό είναι η αρχή ώστε κάποτε, και σε αυτή την χώρα, να εδραιώσουμε μια κουλτούρα σεβασμού του καπνιστή προς τον μη καπνιστή και να μπορέσουμε να έχουμε μια αρμονική συνύπαρξη και των δυο. Παλεύουμε για αυτό, εργαζόμαστε για αυτό και διαθέτουμε όλους μας τους πόρους για έναν κόσμο προς το καλύτερο.

Για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων

Μεγάλο μέρος του παραεμπορίου αυτού αφορά τσιγάρα. Πρόκειται για μια παράνομη δραστηριότητα που συνδέεται με άλλες παράνομες δραστηριότητες και είναι προφανώς σε βάρος όχι μόνο της υγείας των καταναλωτών αλλά και της κοινωνίας μας γενικότερα. Η Ελλάδα κατέχει μια αρνητική πρωτιά στο συγκεκριμένο θέμα καθώς, σήμερα που μιλάμε, 1 στα 4 τσιγάρα που καταναλώνονται είναι παράνομα. Παράλληλα χάνονται 690 εκ. ευρώ από τα δημόσια έσοδα κάθε χρόνο. Κάτι που είναι τραγικό, ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Είναι σίγουρα ένα θέμα που πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και υπουργείων. Η Παπαστράτος και ο κλάδος γενικότερα έχουν σημαντική γνώση και πόρους για να συνεισφέρουν στην κοινή αυτή προσπάθεια για ένα κόσμο προς το καλύτερο.

Διαβάστε ακόμα