ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Παπαστράτος: Καινοτόμα προϊόντα και νέα μεγάλη επένδυση 125 εκατ. ευρώ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος μιλάει, στην ειδική έκδοση «Οι leaders της οικονομίας» του Πρώτου Θέματος, για την ολιστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος.

Κείμενο από Πρώτο Θέμα (αναδημοσίευση)

Με μια νέα στρατηγική-ορόσημο που θέτει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη θα βρει την Παπαστράτος η ανατολή του νέου έτους. «To 2021 ήταν η χρονιά που η Παπαστράτος ξαναγεννήθηκε», λέει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Χαρπαντίδης. «Ενενήντα χρόνια μετά από την έναρξη της λειτουργίας μας βάλαμε μπροστά ένα ολιστικό, συμπεριληπτικό σχέδιο που έχει έναν και μόνο στόχο. Να μας οδηγήσει όλους μαζί προς το καλύτερο», προσθέτει και εξηγεί: «Η νέα στρατηγική μας για Βιώσιμη Ανάπτυξη ξεδιπλώνεται μέσα από πέντε πυλώνες: την καινοτομία των προϊόντων μας, την υποδειγματική και υπεύθυνη λειτουργία μας απέναντι σε όλους, τη στήριξη των ανθρώπων μας - εργαζομένων και συνεργατών, την προστασία του περιβάλλοντος και την στήριξη της κοινωνίας.

Πρόκειται για ένα δημόσιο, διαφανές και δεσμευτικό σχέδιο δράσης με απτούς, μετρήσιμους στόχους. Σημειώνω τους πιο σημαντικούς. Σχετικά με τον πρώτο πυλώνα δεσμευόμαστε, μέχρι το 2023, το 75% των εσόδων μας να προέρχεται από καινοτόμα προϊόντα, που αποτελούν καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο. Πρόκειται για μια δέσμευση που συνδέεται με την υλοποίηση του οράματός μας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Ένα ακόμη πεδίο στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι η παροχή ίσων ευκαιριών σε κάθε εργαζόμενό μας. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε, έως το 2023, το 40% των διευθυντικών θέσεων της Παπαστράτος να καλύπτεται από γυναίκες. Για τη στήριξη της κοινωνίας, δεσμευόμαστε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να κατευθύνουμε τις δράσεις μας σε δύο, εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα: στην ενδυνάμωση της γυναίκας και του ρόλου της στην κοινωνία και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης

Την ίδια ώρα η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο που είχε θέσει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας να συμβάλλει στη μείωση του καπνίσματος. «Δυστυχώς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η πανδημία, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της, λειτούργησε ως σύμμαχος του τσιγάρου», λέει ο κ. Χαρπαντίδης, προσθέτοντας: «οι αλλαγές που έφερε στη ζωή μας ο κορωνοϊός είναι πολλές. Δεν είναι, όμως, απαραίτητα μόνιμες. Και για να μη γίνουν μόνιμες οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ανατροπή αυτής της τάσης.

Στην Παπαστράτος είχαμε αναλάβει ήδη, πριν από την πανδημία, μια μεγάλη πρωτοβουλία, προκειμένου ως χώρα να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το τσιγάρο. Σήμερα, ανεβάζουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, βάζοντας στόχο για 1,5 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές έως το 2025, είτε διακόπτοντας εντελώς το κάπνισμα, είτε επιλέγοντας καινοτόμα προϊόντα, δυνητικά λιγότερο βλαβερά σε σχέση με το τσιγάρο. Η μητρική μας εταιρεία Philip Morris International έχει επενδύσει, διεθνώς, πάνω 8,5 δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη αυτών των νέων προϊόντων».

Μια επιλογή που ανταποκρίνεται και στη συνεπή επιδίωξη της καινοτομίας και της βιωσιμότητας εκ μέρους όλου του Ομίλου, περιλαμβανομένης της Παπαστράτος. «Αυτό που κάναμε φέτος ήταν να “επισημοποιήσουμε” αυτή τη διαδρομή. Και το κάναμε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στόχους», λέει ο κ. Χαρπαντίδης. «Ξεκινώ με την καινοτομία, μιας και αυτή ήταν που μας επέτρεψε να γίνουμε μέρος της λύσης στο παγκόσμιο πρόβλημα του καπνίσματος, εγκαταλείποντας μετά από δεκαετίες την παραγωγή τσιγάρων. Φέτος, ανακοινώσαμε μια νέα μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιό μας, ύψους 125 εκατ. ευρώ, που δημιουργεί 115 νέες θέσεις εργασίας. Είναι μια επένδυση που έχει στο κέντρο της την τεχνολογική εξέλιξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το εργοστάσιο της Παπαστράτος αναβαθμίζεται, η δυναμικότητα αυξάνεται και η λειτουργία της εκσυγχρονίζεται δραστικά. Το λιθογραφείο μας ψηφιοποιείται πλήρως και προστίθενται δύο νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης.

Στο θέμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ένας τομέας που δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση φέτος ήταν το περιβάλλον. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Το είδαμε το καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές, το βλέπουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη με φαινόμενα που θυμίζουν σενάριο ταινίας. Για να συμβάλλουμε στην ανάσχεση αυτής της πορείας, αναλάβαμε δύο πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορούσε την ενεργή εμπλοκή μας στη Χάλκη, το πρώτο νησί που συμμετέχει στο πρόγραμμα Greco- Island, αποτελώντας πρότυπο πράσινης ανάπτυξης και ενεργειακής μετάβασης. Η Παπαστράτος δώρισε στο νησί το πρώτο ηλεκτροκίνητο σκάφος. Η δεύτερη πρωτοβουλία ξεκίνησε, μάλιστα, πρόσφατα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Αναλαμβάνοντας τη φύτευση 70.000 δέντρων έως το 2023 και τη φροντίδα τους μέχρι το 2026, επιδιώκουμε να δώσουμε ξανά πνοή στο φυσικό περιβάλλον περιοχών που επλήγησαν σημαντικά από τις πυρκαγιές».

Διαβάστε ακόμα