ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Θ. Χασιώτης: «Στηρίζοντας το βιώσιμο αύριο της Μικρής Λιανικής»

O νέος Γενικός Διευθυντής Εμπορικών Λειτουργιών της Παπαστράτος μιλάει για την επόμενη μέρα του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης «Συνεχίζουμε Μαζί» που έχει στόχο να συμβάλλει στη βιωσιμότητα των 21.000 επιχειρήσεων του κλάδου που αποτελεί την καρδιά κάθε γειτονιάς.

Συνέντευξη από Marketing Week (αναδημοσίευση)

Οι επαγγελματίες της Μικρής Λιανικής ανταποκρίθηκαν άμεσα στο «Συνεχίζουμε Μαζί», ήδη από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2020. Ποια είναι η φιλοσοφία του και πώς σχεδιάζετε να το αναπτύξετε από εδώ και πέρα;

Είμαστε χαρούμενοι για τη θερμή ανταπόκριση που όντως είχε το «Συνεχίζουμε Μαζί», στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η παροχή ρευστότητας ύψους έως 10 εκατ. ευρώ στις χιλιάδες επιχειρήσεις του -υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας- κλάδου.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και περισσότερα από 6.000.000 ευρώ έχουν ήδη ενισχύσει την αγορά. Με την πανελλαδική εμβέλεια του να είναι επίσης αξιοσημείωτη καθώς, από τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση, το 30% βρίσκονται στην Αττική και το 70% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Φιλοδοξία μας είναι να στηρίξουμε όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το βιώσιμο αύριο του κλάδου. Για αυτό και στη δεύτερη φάση του προγράμματος στόχος μας είναι η ενίσχυση του πυλώνα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο του οποίου έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει υποτροφίες για τρία μεταπτυχιακά προγράμματα ύψους 250.000 ευρώ, έχουμε δημιουργήσει -σε συνεργασία με φοροτεχνικό σύμβουλο- μια σταθερή στήλη με ενημερωτικό περιεχόμενο για φορολογικά θέματα που αφορούν τον κλάδο και προσφέρουμε μια δωρεάν αγγελία εύρεσης προσωπικού/μήνα και δωρεάν εκπαιδευτικό υλικά σχετικά με την αναζήτηση και την επιλογή εργαζομένων, τη μεγιστοποίηση παραγωγικότητας και την ανάπτυξη και στοχοθέτηση εργαζομένων.

Επιπλέον, είμαστε σε διαδικασία ανανέωσης των συνεργασιών που ήδη έχουμε με μεγάλους παρόχους για την προσφορά ειδικών προνομιακών τιμών σε κινητή τπλεφωνία, σταθερό τηλέφωνο και internet, ηλεκτρικό ρεύμα και προϊόντα τεχνολογίας με στόχο την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Ενώ προχωράει με γρήγορο ρυθμό και η διαδικασία ψηφιοποίησης τους μέσω της χρήσης ειδικών εφαρμογών ηλεκτρονικής διαχείρισης πόρων, διάθεσης νέων υπηρεσιών και διεύρυνσης του φάσματος ηλεκτρονικών συναλλαγών που δύνανται να γίνουν μέσω POS.

Όσον αφορά τη φιλοσοφία του προγράμματος, αυτή είναι εύκολο να συνοψιστεί σε δυο μόνο λέξεις. Το «Συνεχίζουμε» και το «Μαζί». Γιατί η πορεία της Παπαστράτος και του κλάδου της Μικρής Λιανικής, που αποτελείται από 21.000 επιχειρήσεις -οι περισσότερες εκ των οποίων αξίζει να σημειωθεί ότι είναι οικογενειακές- είναι κοινή εδώ και 90 χρόνια.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, κυριολεκτικά από πρώτο χέρι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην επιτυχία μας καθώς επίσης στην απασχόληση, την εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομία γενικότερα, κάναμε αυτό που για εμάς ήταν αυτονόητο. Σταθήκαμε δίπλα τους.

Σε τι θεωρείτε ότι οφείλει την επιτυχία του το «Συνεχίζουμε Μαζί» και κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον μακροπρόθεσμο στόχο του που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου;

Την επιτυχία, πέρα από τους αριθμούς, την έχουμε εισπράξει ήδη από την αρχή του προγράμματος, τον περασμένο χειμώνα, όπου οι επαγγελματίες του κλάδου μας εξέφραζαν το αίσθημα ασφάλειας που τους προσέφερε το να γνωρίζουν ότι είναι διαθέσιμο αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας, ακόμα και αν δεν είχαν σκοπό να το χρησιμοποιήσουν άμεσα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, το ότι αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος στο πλευρό τους που μπορούν πάντα να βασιστούν.

Σημάδια δηλαδή που μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά με τo συγκεκριμένο πρόγραμμα και δύναμη για να συνεχίσουμε να το αναπτύσσουμε και να το εξελίσσουμε.

Αισθανόμαστε ότι είμαστε ακόμη στην αφετηρία όσον αφορά το πού μπορούμε να φτάσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε αποκλειστικά και μόνο με τις δικές μας προσπάθειες. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή προσκαλέσαμε και άλλες επιχειρήσεις, μεγάλους προμηθευτές του κλάδου, να συμβάλλουν όσο και όπως μπορούν, είτε με δικά τους προγράμματα, είτε ως μέρος της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε στον σχεδιασμό του προγράμματος;

Το «Συνεχίζουμε Μαζί» στηρίζεται στη μελέτη που αναθέσαμε τον περασμένο Ιούλιο στην εταιρεία Deloitte αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στη Μικρή Λιανική και τους τρόπους στήριξης της. Η μεγαλύτερη πρόκληση, πέρα από το ασφυκτικό deadline που μας επέβαλλε η πραγματικότητα που κάθε μέρα ήταν και πιο δύσκολη για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ήταν το να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλάνο.

Στόχος μας ήταν όχι μόνο να λύσουμε άμεσα το ζήτημα της ρευστότητας, και μάλιστα με ένα μηχανισμό κατανομής και διάθεσης των πιστώσεων που θα ήταν εξαιρετικά άμεσος και εύκολος στη χρήση, αλλά το να διαμορφώσουμε σωστά και εγκαίρως τους άλλους δυο πυλώνες που αφορούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους, την ψηφιοποίηση και την εκπαίδευση.

Ποιος είναι, κατ’εσάς, ο ρόλος που οφείλουν να παίζουν στη μετα-πανδημική πραγματικότητα εταιρείες του μεγέθους και της επιρροής της Παπαστράτος;

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί άλλη μια έμπρακτη απόδειξη της πεποίθησης μας ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία της Πολιτείας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών μπορούμε να φτάσουμε, όλοι μαζί, στην επόμενη ημέρα.

Μια επόμενη ημέρα στην οποία οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Παπαστράτος, καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και να δίνουν συμπεριληπτικές και βιώσιμες λύσεις. Για εμάς το «Συνεχίζουμε Μαζί», ως έννοια, δεν αποτελεί ευσεβή πόθο αλλά φιλοσοφία που μεταφράζεται σε καθημερινό αγώνα και συνεχή προσπάθεια.

Διαβάστε ακόμα