ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Νέα γη: Ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος

Το πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας «Νέα γη» της Παπαστράτος, που ξεκίνησε πιλοτικά στη Θράκη σε συνεργασία με τη Stevia Hellas, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική για τους καπνοκαλλιεργητές μέσω της μετάβασής τους στη στέβια.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της -διάφανης και δεσμευτικής- στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Παπαστράτος έρχεται να «φυτέψει» έναν ακόμη σπόρο βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαχρονικής και ουσιαστικής στήριξης του ευρύτερου οικοσυστήματός της, η Παπαστράτος ανακοινώνει την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας «Νέα γη» που απευθύνεται στους καπνοκαλλιεργητές-συνεργάτες της.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έρχεται να υπηρετήσει τον πυλώνα «Υποδειγματική λειτουργία», έναν από τους πέντε συνολικά που συνθέτουν τη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας, καθένας εκ των οποίων έχει σαφείς, μετρήσιμους στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίτευξης. Μια έμφαση στη βιώσιμη αριστεία που μεταφράζεται σε διαφάνεια, ηθική και υπεύθυνες πρακτικές σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της (από το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, μέχρι τη διαχείριση της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας της).

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η στήριξη των καπνοκαλλιεργητών, παραδοσιακών συνεργατών της εταιρείας εδώ και 90 χρόνια, και η προσφορά της στέβιας ως εναλλακτικής του καπνού. Μια βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική καλλιέργεια (όπου με βάση τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αποδώσει μεγαλύτερο κέρδος ανά στρέμμα, σε σχέση με τον καπνό), που μοιάζει καλλιεργητικά πολύ με τον καπνό, απαιτεί παρόμοιο μηχανολογικό εξοπλισμό, ταιριάζει στο ελληνικό κλίμα και διαθέτει εξαιρετικές εξαγωγικές προοπτικές.

Όπως δηλώνει σχετικά ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος: «Τα τελευταία χρόνια στην Παπαστράτος μετασχηματιζόμαστε για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και φέτος, στα ενενήντα μας χρόνια, «Ξαναγεννιόμαστε». Την νέα αυτή πορεία θέλουμε να τη διανύσουμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Το καινοτόμο αυτό Πρόγραμμα έρχεται να υπηρετήσει τον πυλώνα «Υποδειγματική λειτουργία», έναν από τους πέντε συνολικά που συνθέτουν τη νέα Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος. Κυρίως, όμως, έρχεται να αποδείξει ότι θέλουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Για 9 δεκαετίες οι καπνοπαραγωγοί είναι πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της Παπαστράτος. Η συνεργασία μας με τη Stevia Hellas, μέσα από τη «Νέα Γη», στοχεύει να κάνει πιο εύκολη τη μετάβασή τους στο μέλλον. Ένα μέλλον με νέες, καλύτερες προοπτικές».

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, κ. Χρήστος Σταμάτης

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, κ. Χρήστος Σταμάτης

Το πιλοτικό Πρόγραμμα «Νέα γη» σχεδιάστηκε σε στενή συνεργασία με τον βραβευμένο αγροτικό συνεταιρισμό Stevia Hellas, τον μοναδικό μεγάλης κλίμακας παραγωγό στέβιας σε όλη την Ευρώπη, που πρωτοπορεί εδώ και 10 χρόνια με στόχο την κερδοφόρα και βιώσιμη γεωργία. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταμάτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του συνεταιρισμού: «H μετάβαση από την καλλιέργεια του καπνού στην καλλιέργεια της στέβιας είναι πάρα πολύ εύκολη, αφού και ακολουθούνται οι ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι ακριβώς ο ίδιος».

Φιλοδοξία του Προγράμματος «Νέα γη» είναι το «μαγικό φυτό» της νέας χιλιετίας, από τα φύλλα του οποίου εκχυλίζεται το φυσικό γλυκαντικό με μηδέν θερμίδες που αντικαθιστά τη ζάχαρη, να γίνει όχημα αλλαγής προς το καλύτερο για τους καπνοκαλλιεργητές και να τους εντάξει σε ένα διεθνώς αναπτυσσόμενο δίκτυο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Προσφέροντάς τους τη δυνατότητα, μέσα από τεχνικές αναγεννητικής καλλιέργειας και την εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής, τη μετάβαση από τον καπνό στη στέβια και μια καλύτερη, πιο «γλυκιά» εναλλακτική που θα ωφελήσει ολόκληρη την κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια του 3ετούς προγράμματος, η Παπαστράτος χρηματοδοτεί την υλοποίηση της νέας καλλιέργειας, η οποία περιλαμβάνει την παροχή πολλαπλασιαστικού υλικού (σπόρου), φυτοχώματος, γεωυφάσματος για την εγκατάσταση του σπορείου και συστημάτων στάγδην άρδευσης.

Η Stevia Hellas, από την πλευρά της, επιλέγει τις περιοχές και τους καπνοπαραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Παράλληλα, έχει αναλάβει την τεχνική συνδρομή στην εγκατάσταση των πιλοτικών καλλιεργειών, τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των παραγωγών, τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων, επιτυγχάνοντας τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος, την ενεργοποίηση πόρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και την απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής.

Στην πρώτη του φάση το Πρόγραμμα «Νέα γη» αναπτύχθηκε σε 2 περιοχές, στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, με τη συμμετοχή 40 συνολικά παραγωγών που φύτεψαν στέβια σε περίπου 100 στρέμματα. Κατά την εκτέλεση του προγράμματος εφαρμόστηκαν αναγεννητικές πρακτικές καλλιέργειας. Συγκεκριμένα, η καλλιέργεια της στέβιας απαιτεί λιγότερες ποσότητες νερού λόγω του βιολογικού της κύκλου και της παραγόμενης βιομάζας. Επιπλέον, λόγω της βιολογικής καλλιέργειας δεν γίνεται χρήση ούτε φυτοφαρμάκων ούτε χημικών λιπασμάτων, ενώ πριν τη φύτευση γίνεται χλωρή λίπανση (κυρίως με τη σπορά βίκου).

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός αποτελεί η θερμή αρχική ανταπόκριση των καπνοκαλλιεργητών της Θράκης, πολλοί εκ των οποίων δεν γνώριζαν τη στέβια πριν την δουν να φυτρώνει στα πρώην καπνοχώραφά τους, που δηλώνουν ότι μπορεί οι ίδιοι να έχουν μεγαλώσει με τα καπνά, αλλά θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν με τη στέβια.

Άξιο επισήμανσης αποτελεί ότι το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης καπνοκαλλιεργητών «Νέα γη» έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά το «Συνεχίζουμε Μαζί», το -αντίστοιχης φιλοσοφίας- επιτυχημένο πρόγραμμα στήριξης των συνεργατών της Παπαστράτος στον κλάδο της Μικρής Λιανικής. Αποτελώντας φυσική συνέχεια της φροντίδας και του σεβασμού που παραδοσιακά έδειχνε η Παπαστράτος στους συνεργάτες της. Ήδη από την εποχή, 90 χρόνια πριν, που ο εκ των ιδρυτών της Ευάγγελος Παπαστράτος τόνιζε πόσο ωφέλιμη υπήρξε η δράση της «για τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής και τελικά για τον υπόλοιπο πληθυσμό της περιφέρειας Αγρινίου».

90 χρόνια μετά η Παπαστράτος έχει σταματήσει οριστικά να παράγει τσιγάρα και έχει μετασχηματιστεί σε εταιρεία τεχνολογίας με φάρο την επιστήμη και όραμα το τέλος του τσιγάρου. Μια μεταμόρφωση που, όπως είναι φυσικό, προκαλεί δυναμικές αλλαγές σε διάφορα πεδία διάδρασης με τους συνεργάτες της. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της σταθερής στρατηγικής της εταιρείας να δώσει το «παρών» απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση συνοδεύει αυτή τη μεγάλη αλλαγή προκειμένου ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να επιτύχουμε τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον.

Διαβάστε ακόμα