ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Νίκος Παπαθανασίου: «Τα επιστημονικά δεδομένα, η διαφάνεια και ο ανοιχτός διάλογος είναι, για εμάς, η απάντηση στην καχυποψία»

Για τη ψήφο εμπιστοσύνης της Philip Morris International στην Παπαστράτος, την καινοτομία και το πως το ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να την αναδείξει ή να την περιορίσει μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της PMI στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Delphi Economic Forum.

O Αντιπρόεδρος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της PMI, Νίκος Παπαθανασίου (κέντρο), με τους (από αριστερά) Τάσο Ζάχο, Editor in Chief του Fortune Greece και Αλέξανδρο Σκούρα, Πρόεδρο του ΚΕΦίΜ.

O Αντιπρόεδρος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της PMI, Νίκος Παπαθανασίου (κέντρο), με τους (από αριστερά) Τάσο Ζάχο, Editor in Chief του Fortune Greece και Αλέξανδρο Σκούρα, Πρόεδρο του ΚΕΦίΜ.

«Το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα, όσον αφορά τα καινοτόμα προϊόντα χωρίς καύση, είναι καλό τόσο όσον αφορά τη φορολογική πολιτική για αυτά όσο και σε σχέση με την επικοινωνία με τον καταναλωτή. Υπάρχουν σίγουρα περιθώρια βελτίωσης, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανοιχτός διάλογος με τις ρυθμιστικές αρχές. Θα θέλαμε να δούμε αντίστοιχη προοδευτική αντιμετώπιση και από τις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών».

Με την τοποθέτηση αυτή έκλεισε τη συμμετοχή του στη συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα βελτίωσης της κοινωνίας μέσα από την καινοτομία (THE INDUSTRY INNOVATION – REGULATION NEXUS: IMPROVING SOCIETY THROUGH INNOVATION) ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της PMI, Νίκος Παπαθανασίου. Στο πάνελ του Delphi Economic Forum συμμετείχε επίσης ο κ. Αλέξανδρος Σκούρας, Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece.

Στην έναρξη της συζήτησης ο κ. Παπαθανασίου μίλησε αναλυτικά για το ταξίδι μετασχηματισμού της PMI σε εταιρεία τεχνολογίας με όραμα το τέλος του τσιγάρου. Διευκρινίζοντας ότι υπήρξε απαίτηση όλων των stakeholders (καπνιστές, κοινωνία, μέτοχοι) και αποτέλεσμα τόσο της μεγάλης επένδυσης στα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση, που έχει φτάσει πλέον τα 10,7 δις δολάρια, αλλά και του οράματος της ηγεσίας της PMI που ήταν πάντοτε εκεί για να στηρίξει την προσπάθεια. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Για εμάς όλα ξεκινάνε από τη βιωσιμότητα. Δεν μπορούσαμε να συζητάμε στην PMI για βιωσιμότητα χωρίς να κοιτάζουμε τι συμβαίνει με το προϊόν μας. Ούτε συνέβη όλο αυτό μέσα σε μια νύχτα. Προσπαθούσαμε για τουλάχιστον δυο δεκαετίες να βρούμε κάτι καλύτερο και έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες. Αλλά ποτέ δεν σταματήσαμε. Μια προσπάθεια που πλέον έχουν αγκαλιάσει οι καταναλωτές, με τα προϊόντα αυτά να είναι διαθέσιμα σε 73 χώρες και να συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των καπνιστών. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα σχεδόν 20% της αγοράς είναι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου».

Έναν ριζικό μετασχηματισμό τον οποίο ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ χαρακτήρισε ως συγκλονιστικό αφού «αφορά ένα κλάδο όπου για περίπου 100 χρόνια δεν υπήρχε σχεδόν καμία μεταβολή και ο οποίος ξαφνικά βιώνει μια ριζοσπαστική αλλαγή η οποία αποφέρει κέρδη, τόσο σε κοινωνικό όσο και εταιρικό επίπεδο, για όλους τους stakeholders». Επιβεβαιώνοντας ότι, σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, η καινοτομία είναι απρόβλεπτη και επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο που προκύπτει είναι πως θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι που αποφασίζουν για το ρυθμιστικό περιβάλλον να αγκαλιάσουν τέτοιου είδους καινοτομίες. Συγκεκριμένα με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση προϊόντων που προκαλούν μειωμένη βλάβη και με τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που να επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία για αυτά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαθανασίου μίλησε με θετικό πρόσημο για το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Δίνοντας έμφαση στο ότι αυτό βασίζεται στην αξιολόγηση των συγκεκριμένων προϊόντων με συγκεκριμένα κριτήρια και ότι ζητούνται σε ετήσια βάση στοιχεία από τις εταιρείες προκειμένου να βλέπουν οι ρυθμιστικές αρχές πως εξελίσσεται η κατάσταση στον κλάδο. Δηλώνοντας σχετικά «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, και κάτι που δεν έχω δει να συμβαίνει αντίστοιχα σε πολλά άλλα ρυθμιστικά πλαίσια, γιατί υπάρχει μια κρίση με βάση στόχους που μπορεί να έχει θέσει το συγκεκριμένο υπουργείο για τον συγκεκριμένο κλάδο. Επίσης σου επιτρέπει να μπορείς εγκαίρως να δεις κάποια ανεπιθύμητα γεγονότα που μπορεί να συμβούν και να διορθώσεις ταυτόχρονα το ρυθμιστικό πλαίσιο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση του κ. Παπαθανασίου όσον αφορά την καχυποψία που υπάρχει απέναντι στην καινοτομία και ειδικότερα όσον αφορά το κλάδο της καπνοβιομηχανίας. Με τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της PMI να δηλώνει χαρακτηριστικά «Απέναντι στην καχυποψία εμείς πάντα μιλάμε με στοιχεία και με δεδομένα. Αυτή είναι η αρχή που ακολουθούμε. Διάλογος, δεδομένα και διαφάνεια. Κάνουμε και δημοσιεύουμε όλες τις έρευνες, από απλές μέχρι τις κλινικές, και φέρνουμε τα στοιχεία στις κυβερνήσεις προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η εμπιστοσύνη μεταξύ της εταιρείας και του κλάδου και των ρυθμιστικών αρχών να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο. Επιμένουμε στον διάλογο, στο να φέρνουμε τα στοιχεία και στο να συζητάμε, ανοιχτά και με διαφάνεια, με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ερωτώμενος, τέλος, για το πως σχολιάζει τη συνεχιζόμενη ψήφο εμπιστοσύνης της PMI στην Παπαστράτο, όπως αυτή εκφράζεται με τη νέα επένδυση 200 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκε πριν δυο μήνες, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι «Η PMI και η Παπαστράτος έχουν μια κοινή πορεία με στόχο την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων στην Ελλάδα και στο να αφήσουμε πίσω το τσιγάρο. Κάνοντας πράξη το #prostokalytero motto της Παπαστράτος και προσπαθώντας να κάνουμε συνεχώς βήματα μπροστά. Επενδύσαμε ως PMI στην Ελλάδα, ακόμη και σε περιόδους πολύ μεγάλης κρίσης, και συνεχίζουμε να ψηφίζουμε πάντα σταθερά Ελλάδα και στις επόμενες επενδύσεις».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο.

Διαβάστε ακόμα