ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Η επένδυση των 200 εκατ. ευρώ για ένα megaplant βγαλμένο από το μέλλον

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, μιλάει για τον μετασχηματισμό της Παπαστράτος που προχωράει δυναμικά, ανοίγοντας τον δρόμο στη βιομηχανία του μέλλοντος και στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στo Πρώτο Θέμα (αναδημοσίευση)

Το νέο κεφάλαιο μετασχηματισμού της έχει ανοίξει η Παπαστράτος, η οποία εξελίσσει το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο σε ένα megaplant. Μία επένδυση συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα θα προσθέσει 300 εκατ. ευρώ στη συνολική αξία των εξαγωγών ετησίως.

«Μέρα με τη μέρα το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο μετασχηματίζεται σε ένα υπερσύγχρονο megaplant βγαλμένο από το μέλλον. Έναν χώρο παραγωγής που αναπτύσσεται σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη και φιλοδοξεί να μετατραπεί από carbon neutral -ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα- σε net positive -με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Μαργώνης.

Και συνεχίζει: «Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση 4 νέων γραμμών παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού και παράλληλα προχωράμε στην ψηφιοποίηση του λιθογραφείου μας με την εγκατάσταση νέων γραμμών εκτύπωσης. Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει και η κατασκευή των νέων κτιρίων. Η νέα φάση επέκτασης της Παπαστράτος εξελίσσεται με τρόπο βιώσιμο, με σταθερή στήριξη στην ελληνική οικονομία, αυξανόμενη εξωστρέφεια και συνεχή δημιουργία νέων, καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας».   

Ο δε μετασχηματισμός εξυπηρετεί έναν στόχο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαργώνης: «Έναν κόσμο, μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο. Και αυτός ο στόχος έχει δημιουργήσει επενδυτική αξία 700 εκατ. ευρώ για τη χώρα από το 2017 μέχρι σήμερα. Η Παπαστράτος ήταν και παραμένει πρωτοπόρος σε αυτό τον μεγάλο μετασχηματισμό που οραματίστηκε η Philip Morris International. Για να το πετύχουμε, ωστόσο, δεν αρκούν οι προθέσεις. Χρειάζονται πράξεις. Πράξεις που το 2023 υλοποιούνται μέσα από την ολοκλήρωση έργων που απελευθερώνουν περαιτέρω την παραγωγική και εξαγωγική μας δυναμική. Ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος προχωράει δυναμικά, ανοίγοντας τον δρόμο στη βιομηχανία του μέλλοντος και στην Ελλάδα».

Αυτή τη στροφή της Παπαστράτος πάντως δικαιώνει και η ίδια η αγορά. «Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2023 πάνω από το 70% των εσόδων μας προέρχεται από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, με το ποσοστό διείσδυσης του IQOS να φτάνει ήδη το 20% πανελλαδικά και να ξεπερνά το 28% στην Αθήνα, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση τόσο στον όγκο των πωλήσεων στην Ελλάδα όσο και στον όγκο των εξαγωγών μας», λέει ο κ. Μαργώνης. «Παρά τις πιέσεις που δημιουργεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση διεθνώς, η στροφή προς τα μη καιόμενα προϊόντα δεν ανακόπτεται. Οι ενήλικοι καπνιστές αναζητούν -ολοένα και περισσότερο- καλύτερες εναλλακτικές σε σύγκριση με το τσιγάρο, ενώ παρατηρούμε μία τάση σταδιακής στροφής των ενήλικων καπνιστών που δεν διακόπτουν το κάπνισμα προς τα νέα εναλλακτικά προϊόντα», προσθέτει.

Παρ’ όλα αυτά οι προκλήσεις που δημιουργεί ο πληθωρισμός είναι μεγάλες, όπως παραδέχεται ο κ. Μαργώνης. «Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη περίοδος που διανύει η παγκόσμια οικονομία. Είναι γεγονός ότι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις ροκανίζουν διεθνώς την αγοραστική δύναμη, ενώ τα υψηλά επιτόκια δανεισμού περιορίζουν σημαντικά τις επενδύσεις από πλευράς επιχειρήσεων. Παραμένω, ωστόσο, αισιόδοξος. Έχουμε πάρει σημαντικά μαθήματα από τις προηγούμενες κρίσεις. Οι αγορές και οι οικονομίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Προφανώς και όλες αυτές οι προκλήσεις δεν μας αφήνουν ανεπηρέαστους. Ωστόσο, στην Παπαστράτος καταφέρνουμε να διαχειριζόμαστε επιτυχώς τις πιέσεις στην κοστολογική μας βάση. Έχουμε μάθει να μην κόβουμε ταχύτητα στα δύσκολα. Ο μεγάλος μετασχηματισμός μας μάς έκανε πιο ευέλικτους και πιο ανθεκτικούς. Μας έμαθε πώς να διαχειριζόμαστε τη δυσκολία και πώς να την ξεπερνάμε».

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο ίδιος στέκεται στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. «Προσωπικά δεν μου αρέσει να κάνω υποδείξεις. Σίγουρα τις προτεραιότητες τις θέτει η ίδια η κυβέρνηση. Οφείλω ωστόσο να επισημάνω ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα σε πολλούς τομείς. Το κυριότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δημιούργησε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας απέναντι στους επενδυτές και τις επιχειρήσεις, το οποίο δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο μετά από 10 χρόνια κρίσης. Απτό παράδειγμα αποτελεί η Παπαστράτος, με τη μητρική μας εταιρεία να εμπιστεύεται τη χώρα μας -με επενδύσεις 700 εκατ. από το 2018 έως σήμερα– και να καθιστά την Ελλάδα hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σίγουρα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία. Προϋπόθεση της κοινωνικής ευημερίας είναι μια ισχυρή οικονομία. Και ισχυρή οικονομία σημαίνει επενδύσεις, υγιής επιχειρηματικότητα και νέες θέσεις εργασίας», καταλήγει ο κ. Μαργώνης.

Διαβάστε ακόμα