ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Παπαστράτος: Ισχυρές επιδόσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη, με προτεραιότητα τους ανθρώπους της

Για τη συλλογική προσπάθεια των 1.200 εργαζομένων της Παπαστράτος στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης μιλούν η Μαρία Δημοπούλου, Επικεφαλής Βιωσιμότητας Ευρώπης της PMI και ο Γιώργος Κωσταρέλης, Διευθυντής Βιωσιμότητας στο εργοστάσιο της εταιρίας στον Ασπρόπυργο.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κολώνα για το in.gr (αναδημοσίευση)

Τη στρατηγική της Παπαστράτος για την επίτευξη των νέων ισχυρών επιδόσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αποτυπώθηκε στην 3η Ενιαία Έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και αφορά στο 2022, εξειδικεύουν η κ. Μαρία Δημοπούλου, Επικεφαλής Βιωσιμότητας Ευρώπης, PMI και ο κ. Γιώργος Κωσταρέλης, Διευθυντής Βιωσιμότητας της εταιρίας.

Το in.gr βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο και συζήτησε με τα δύο στελέχη επιδιώκοντας να καταγράψει τον τρόπο οργάνωσης αλλά και της εμπέδωσης της σημασίας της βιώσιμης ανάπτυξης τόσο για την ίδια την εταιρία όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας.

Πρόκειται για μία μακρά διαδρομή: «Το ταξίδι βιωσιμότητας ξεκίνησε πριν τρία χρόνια» τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Δημοπούλου για να επισημάνει πως «η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί συλλογική δουλειά των 1.200 εργαζομένων στην Παπαστράτος».

Για τη νέα περιβαλλοντική επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Παπαστράτος με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30% έως το 2025 ο κ. Κωσταρέλης υπογραμμίζει πως «η Παπαστράτος επεδίωξε να συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα Zero Carbon Tech της PMI». Και ο ίδιος συνεχίζει, σημειώνοντας με έμφαση την αλλαγή κουλτούρας στο σύνολο της εταιρείας ως προς τη βιώσιμη πορεία της: «Δεν υποχρεωθήκαμε για την υλοποίησή του αλλά θέλαμε να το υλοποιήσουμε και το φέραμε στην Ελλάδα».

Η Philip Morris International έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και την Παπαστράτος θυμίζουν τα δύο στελέχη με την κ. Δημοπούλου να τονίζει αφενός την εμπιστοσύνη της πολυεθνικής στη χώρα μας και αφετέρου τη θέση της εταιρείας στο scoreboard της PMI: «Η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μεταξύ των άλλων εταιρειών της PMI και στην τρίτη παγκοσμίως στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».

Τόσο η κυρία Δημοπούλου όσο και ο κ. Κωσταρέλης μιλούν για το ρόλο της ομάδας των οκτώ μελών της Oμάδας Διακυβέρνησης για την εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας της Παπαστράτος και απαριθμούν τη σειρά των επιβραβεύσεων και των πιστοποιήσεων από ανεξάρτητους φορείς για την κατάκτηση της κορυφής της εταιρείας στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, της ίσης αντιμετώπισης των δύο φύλων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Τονίζουν δε, πως «στο ταξίδι της βιωσιμότητας της Παπαστράτος απόλυτη προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος».

Για τη στρατηγική βιωσιμότητας – Σταθμός τα 90 χρόνια της Παπαστράτος

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε πως τα θέματα βιωσιμότητας που λέγαμε μέχρι χθες ότι ''καλό είναι να τα ενσωματώνουν οι επιχειρήσεις'', πλέον είναι υποχρεωτικά. Άρα το ταξίδι της βιωσιμότητας ξεκινά από ένα διαφορετικό σημείο το 2024 και για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η κυρία Δημοπούλου εξηγώντας την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά αυτές οι επιχειρήσεις θα εκδίδουν εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης. Για να συμβεί αυτό, όπως περιγράφει η ίδια, απαιτείται μία εταιρεία να διαθέτει «δομημένη και σωστή στρατηγική, στελέχη που την υποστηρίζουν και να ρίχνει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για την υλοποίηση του σκοπού».

Η επικεφαλής Βιωσιμότητας Ευρώπης για την PMI, υπογραμμίζει πως «η Παπαστράτος βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο. Ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια αυτό το δύσκολο ταξίδι βιωσιμότητας, εγκαίρως, κι έτσι η νομοθεσία μας βρίσκει έτοιμους». Η ίδια σημειώνει τη διαφάνεια στη δημοσιοποίηση των στοιχείων μέσα από την έκθεση βιωσιμότητας επισημαίνοντας: «Πρόκειται για μία συνολική δουλειά. Μία δουλειά 1.200 ανθρώπων που εργάζονται στην Παπαστράτος. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γιατί η Έκθεση δεν δείχνει μόνο τι κάναμε χθες αλλά μας βοηθάει και στη διαμόρφωση του αύριο».

Για την Παπαστράτος η επέτειος των 90 χρόνων λειτουργίας της, το 2021, αποτέλεσε σταθμό για τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης: «Πριν τρία χρόνια γιορτάσαμε τα 90 χρόνια της Παπαστράτος. Δεν μείναμε εκεί. Εστιάσαμε στην πορεία για τα επόμενα 90 χρόνια. Τότε ανακοινώσαμε τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης», λέει η κ. Δημοπούλου, θυμίζοντας πως «την εποχή εκείνη δεν είχαμε τις αβεβαιότητες της πανδημίας, του πολέμου της Ουκρανίας και απευθυνθήκαμε στους stakeholders για να μας μεταφέρουν τις απόψεις τους για την εταιρεία και τι περιμένουν από την Παπαστράτος σε θέματα κοινωνίας, περιβάλλοντος και εταιρικής διακυβέρνησης».

Η Μαρία Δημοπούλου, Επικεφαλής Βιωσιμότητας Ευρώπης, Philip Morris International και o Γιώργος Κωσταρέλης, Διευθυντής Βιωσιμότητας εργοστασίου Παπαστράτος, με τον δημοσιογράφο του in Χρήστο Κολώνα.

Η Μαρία Δημοπούλου, Επικεφαλής Βιωσιμότητας Ευρώπης, Philip Morris International και o Γιώργος Κωσταρέλης, Διευθυντής Βιωσιμότητας εργοστασίου Παπαστράτος, με τον δημοσιογράφο του in Χρήστο Κολώνα.

Για το Zero Carbon Tech – Η μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην Παπαστράτος

«Συνολικά η Philip Morris International έχει επενδύσει αυτά τα χρόνια πάνω από 700 εκατ. ευρώ», υπενθυμίζει ο κ. Κωσταρέλης ξεκινώντας να περιγράφει τη νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Παπαστράτος: «Είναι η πρώτη φορά που η PMI κάνει τόσο μεγάλη επένδυση σε θέματα βιωσιμότητας και συγκεκριμένα στον τομέα του περιβάλλοντος. Και αναφέρομαι στο Zero Carbon Tech. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν επενδυθεί στο εργοστάσιο μας περί τα 2 με 3 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος και της κατανάλωσης νερού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πετύχουμε το 2023 τους στόχους που είχαμε θέσει το 2025. Έπρεπε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μία μεγαλύτερη αλλαγή», εξηγεί ο κ. Κωσταρέλης κάνοντας γνωστό πως η Παπαστράτος επιδίωξε την υλοποίηση του Zero Carbon Tech για την Ελλάδα.

«Η επένδυση είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη τριών τεχνολογιών: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των εγκαταστάσεων, αντλιών θερμότητας και ενός ηλεκτρικού μπόιλερ παραγωγής ατμού συνολικής ισχύος άνω των 10 MW», περιγράφει ο κ. Κωσταρέλης σημειώνοντας τη συνεργασία και με το ΕΜΠ με στόχο την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών.

Για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης – Δεσμευτήκαμε και πετύχαμε

Η κ. Δημοπούλου μιλάει για 13 στόχους στη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έθεσε η Παπαστράτος για την επίτευξή τους: «Δεσμευτήκαμε για αυτούς και πετύχαμε», τονίζει με σιγουριά φέρνοντας ως παραδείγματα την άντληση για το 2023 του 75% των εσόδων της εταιρείας από εναλλακτικά προϊόντα καπνού και τη μείωση ως βιομηχανία της κατανάλωσης νερού και ενέργειας. «Αντίστοιχα, κινηθήκαμε και σε θέματα που επηρεάζουν την κοινωνία όπως το λαθρεμπόριο καπνού. Επενδύσαμε 1 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Επίσης η Παπαστράτος αναδεικνύεται σταθερά ως ο καλύτερος εργοδότης. Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι και τα θέματα συμπερίληψης και διαφορετικότητας. Πρωταρχικός μας στόχος είναι και η θέση της γυναίκας με το 41% των θέσεων ευθύνης στο εργοστάσιο να έχει ανατεθεί σε γυναίκες».

Η κ. Μαρία Δημοπούλου, Επικεφαλής Βιωσιμότητας Eυρώπης Philip Morris International

Η κ. Μαρία Δημοπούλου, Επικεφαλής Βιωσιμότητας Eυρώπης Philip Morris International

Για τη σημασία των ανθρώπων – Επενδύσαμε σε 100.000 ώρες εκπαίδευσης

Τα δύο στελέχη της Παπαστράτος τονίζουν επίσης τη σημασία που έχει ο άνθρωπος στο «ταξίδι της βιωσιμότητας». Όπως επισημαίνει η κ. Δημοπούλου «επενδύσαμε σε 100.000 ώρες εκπαίδευσης του προσωπικού το 2022. Κι αυτό φανερώνει πως στην Παπαστράτος ψυχή παραμένει ο άνθρωπος. Κεντρικός οργανισμός είναι ο άνθρωπος».

Από την πλευρά του ο κ. Κωσταρέλης μιλά για τη σύνδεση της τεχνολογίας με τους ανθρώπους λέγοντας πως χωρίς τους ανθρώπους και χωρίς να εκπαιδευτούν δεν μπορεί να λειτουργήσει το οποιοδήποτε έργο. «Φανταστείτε να είχατε ένα έξυπνο σπίτι έχοντας ενσωματώσει όλη την τεχνολογία και δεν μπορούσατε να το λειτουργήσετε. Δεν θα ήταν βιώσιμο», λέει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Βιωσιμότητας στο εργοστάσιο της Παπαστράτος.

O Γιώργος Κωσταρέλης, Διευθυντής Βιωσιμότητας εργοστασίου Παπαστράτος

O Γιώργος Κωσταρέλης, Διευθυντής Βιωσιμότητας εργοστασίου Παπαστράτος

Διαβάστε ακόμα