ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Ιάκωβος Καργαρώτος: «Τα εναλλακτικά προϊόντα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης για όλους εκείνους τους ενήλικους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα»

Για τη στρατηγική μείωσης της βλάβης που σχετίζεται με το κάπνισμα και έχει αποτελέσει τη βάση για την εμφάνιση καινοτόμων εναλλακτικών προϊόντων καπνού μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Τα εναλλακτικά προϊόντα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης για όλους εκείνους τους ενήλικους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα. Πιστεύουμε ότι η μείωση της βλάβης, μέσω των εναλλακτικών προϊόντων, μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική πολιτική, δίπλα στη διακοπή και την πρόληψη, για τη διαχείριση του καπνίσματος. Πιστεύουμε σε αυτό και πράττουμε ανάλογα».

Mε τη δήλωση αυτή ξεκίνησε ο Ιάκωβος Καργαρώτος την τοποθέτησή του στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «HARM REDUCTION: A COMPLIMENTARY POLICY NEXT TO PREVENTION» στο οποίο συμμετείχε μαζί με την COO της Dimand Όλγα Ίτσιου, με συντονίστρια την επικεφαλή του fyi.news, Έλενα Παπαδημητρίου.

Εκεί όπου, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος αναφέρθηκε στην επείγουσα φύση του παγκόσμιου προβλήματος του καπνίσματος δηλώνοντας: «Η απάντησή της Παπαστράτος και της Philip Morris International είναι αποφασιστική, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 12.5 δισεκ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια για να δημιουργήσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα που διαθέτουν προφίλ χαμηλότερου κινδύνου. Είναι ανάγκη να δούμε με ρεαλισμό το θέμα του καπνίσματος, μακριά από ιδεοληψίες. Και αυτό προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας».

Ο κ. Καργαρώτος έδωσε τέλος έμφαση στην ανάγκη ορθής ενημέρωσης των καπνιστών για το τι θα σήμαινε για εκείνους να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο και να προτιμήσουν μια συγκριτικά καλύτερη εναλλακτική.

Για το πώς αποτυπώνεται η πολιτική της «μείωσης της βλάβης» στις κατασκευές, η Όλγα Ίτσιου, COO της Dimand, ανέφερε: «Είμαστε σαν ανθρωπότητα εξαρτημένη από το δομημένο περιβάλλον. Η μείωση της βλάβης σχετικά με αυτό, έχει να κάνει με το να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Οι αναπτύξεις πρέπει να γίνονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που έχει. Έχουμε φτάσει τον πλανήτη σε ένα κορεσμό και πρέπει να βελτιώσουμε το αποτύπωμα που έχουμε αφήσει μέχρι στιγμής».

Η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου συντονίζοντας την κουβέντα, ανέφερε πως ο όρος «μείωση της βλάβης» χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση των εθισμών. «Παράλληλα με την πρόληψη που έχει – και ορθώς και θα πρέπει να συνεχίσει- τον κυρίαρχο ρόλο, προσπαθούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας».

Διαβάστε ακόμα