ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μ. Δημοπούλου: «Στοχεύουμε η βιώσιμη ανάπτυξη να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας όλων μας»

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας της Παπαστράτος μίλησε στο Athens Sustainability Forum 2020 για το δωδεκαετές ταξίδι μεταμόρφωσης της εταιρείας και το όραμα των ανθρώπων της για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.

Το ταξίδι μεταμόρφωσης της Παπαστράτος

«Πρόκειται για ένα δύσκολο ταξίδι, γεμάτο προκλήσεις, που ξεκίνησε θέλοντας να απαντήσουμε σε μια ερώτηση που θέσαμε οι ίδιοι στον εαυτό μας πριν από κάποια χρόνια. Στο αν δηλαδή μπορεί, τελικά, μια καπνοβιομηχανία να οδηγηθεί σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Η Παπαστράτος είναι μια εταιρεία 90 χρόνων, με το εξής παράδοξο. Το ότι επί 86 χρόνια υπήρξε η κορυφαία καπνοβιομηχανία και τα τελευταία 4 χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε μια εταιρεία τεχνολογίας. Αυτό εμπεριέχει πολύ την έννοια της αλλαγής. Μια έννοια η οποία είναι πολύ δύσκολη για όλους μας. Γιατί η αλλαγή είναι κάτι που όλοι θέλουμε, όταν όμως έρχεται η στιγμή να την πραγματοποιήσουμε, αντιστεκόμαστε σθεναρά.

Φανταστείτε, λοιπόν, την πρόκληση που αποτέλεσε το να πειστούμε αρχικά όλοι οι άνθρωποι και όλοι οι εργαζόμενοι της Παπαστράτος, το εσωτερικό κοινό, ότι έπρεπε να κάνουμε αυτή την αλλαγή, σε μια περίοδο όπου όλα πήγαιναν εξαιρετικά και πετυχαίναμε σταθερά τους επιχειρηματικούς μας στόχους. Ενώ εξίσου μεγάλο βαθμό δυσκολίας είχε και το να πείσουμε το εξωτερικό κοινό καθώς το προϊόν μας προκαλεί δυσπιστία όταν μιλάει για βιώσιμη ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

Παρόλα αυτά, τολμήσαμε την αλλαγή. Τι κάναμε; Κοιτάξαμε το πρόβλημα κατάματα. Καταλάβαμε ότι το πρόβλημα είναι το ίδιο μας το προϊόν μας και αποφασίσαμε ότι, εφόσον δεν θέλουμε να είμαστε μέρος του προβλήματος, ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να γίνουμε μέρος της λύσης. Αλλάξαμε. Αντικαταστήσαμε το προϊόν μας με μια καλύτερη εναλλακτική. Αυτό ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη διαδικασία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Το όραμα της Παπαστράτος όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη

«Εδώ και κάποια χρόνια, όλοι στην Ελλάδα συζητάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και για το πόσο μονόδρομος αποτελεί αυτός. Τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να το καταφέρουν; Ιδρύουν σχετικά τμήματα και ορίζουν Digital Transformation Officers που ασχολούνται με αυτό. Πότε θα είναι πραγματικά πετυχημένος και ολοκληρωμένος ο ψηφιακός μετασχηματισμός μιας εταιρείας; Όταν αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα τμήματα θα έχουν μια διαφορετική περιγραφή εργασίας. Όταν θα έχουν καταφέρει να πείσουν όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους της εταιρείας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός οφείλει να είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.

Αντίστοιχα σκεφτόμαστε στην Παπαστράτος και για το κομμάτι της βιωσιμότητας και για όλους τους αντίστοιχους ρόλους που οι εταιρίες έχουν αρχίσει να δημιουργούν. Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια με στόχο, στα επόμενα χρόνια, όλοι αυτοί οι ρόλοι να μην είναι απαραίτητοι και οτιδήποτε έχει να κάνει με βιώσιμη ανάπτυξη, βιωσιμότητα και στρατηγική γύρω από αυτό το θέμα, να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας όλων μας».

Η επιστήμη ως φάρος

«Ξεκινώντας αυτό το ταξίδι μεταμόρφωσης, το όραμά μας, αυτό που ονειρευόμασταν, ήταν ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Οπότε ξεκινήσαμε όλοι να εργαζόμαστε για αυτό. Με μεγάλες επενδύσεις, που μετράνε ήδη 10 χρόνια, σε όλα τα επίπεδα (infrastructure, ανθρώπινο δυναμικό και R&D). Με φάρο μας την επιστήμη, η οποία και εν μέσω κορωνοϊού αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά ως η μόνη που μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την δημόσια υγεία. Και με σύμμαχο, προφανώς, την τεχνολογία και τις δυνατότητες που αυτή μας δίνει».

Ο στόχος του «Ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές έως το τέλος του 2021»

«Εμείς, ως Παπαστράτος, βγήκαμε δημοσίως τον περασμένο Φεβρουάριο και δεσμευτήκαμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία για τον επόμενό μας στόχο. Ένα στόχο που ήταν ιδιαίτερα τολμηρός. Ότι δηλαδή θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε 1.000.000 λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2021. Μια μείωση της τάξεως του 50% καθώς σήμερα οι καπνιστές είναι κοντά στα 2.000.000. Αποφασίσαμε ότι ήταν η σωστή στιγμή να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, κάτι που να αποδείξει σε όλη την κοινωνία την δέσμευση μας να παραμείνουμε πιστοί στο όραμα για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

Ήταν η σωστή στιγμή καθώς η κοινωνία ήταν πιο ώριμη με αφορμή και την συζήτηση που είχε προκύψει για τον αντικαπνιστικό νόμο που είχε ξεκινήσει τότε να εφαρμόζεται. Ένα νόμο που η πρώτη εταιρεία που βγήκε και υποστήριξε σθεναρά ήταν η Παπαστράτος. Γιατί οτιδήποτε αφορά σε θέματα δημόσιας υγείας, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους που επιβαρύνει τους παθητικούς καπνιστές, είναι πολύ πιο σημαντικό για εμάς από θέματα αποτελεσμάτων και οικονομικών στόχων. Βγήκαμε και επικοινωνήσαμε την υποστήριξή μας στον αντικαπνιστικό νόμο, γιατί είναι θέμα σεβασμού, θέμα πολιτισμού. Επίσης, πέρα από την κοινωνία, ήμασταν και εμείς πιο έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο στόχο που γνωρίζαμε, και τότε και τώρα, ότι δεν μπορούμε να τον πετύχουμε μόνοι μας. Για αυτό και στη σχετική Συνέντευξη Τύπου, όπου μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας, κάναμε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους. Εξηγήσαμε ότι για να τον πετύχουμε χρειαζόμαστε την σύμπραξη όλων (πολιτείας, συνεργατών, ιδιωτικού τομέα, θεσμικών παραγόντων). Προφανώς ο κορωνοϊός ανέτρεψε πολλά από τα πλάνα μας αλλά έχουν γίνει άλλα σημαντικά βήματα. Πρόκειται για ένα δυναμικό, διετές project, που ανανεώνεται διαρκώς. Εξού και τον Φεβρουάριο του 2021, που κλείνει ο πρώτος χρόνος από την ανακοίνωση, θα αξιολογήσουμε πως έχουμε πάει και θα επανασχεδιάσουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας».

Η επόμενη μέρα 

«Όταν ξεκίνησε αυτό το δωδεκαετές ταξίδι της PMI και της Παπαστράτος, ελπίζαμε ότι πάμε προς την σωστή κατεύθυνση. Ελπίζαμε ότι αυτό που πάμε να κάνουμε θα είναι βιώσιμο και για την επιχειρηματική μας δραστηριότητα και προφανώς για την βιωσιμότητα της κοινωνίας. Τον Ιούλιο του 2020 ήρθε η πιο σημαντική επιβεβαίωση ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. αναγνώρισε το εναλλακτικό προϊόν της PMI, που θερμαίνει και δεν καίει τον καπνό, ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου που μπορεί να προάγει την δημόσια υγεία. Αυτό για εμάς ήταν επιστέγασμα των όλων προσπαθειών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε ακόμα