ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Μια πραγματική γιορτή βιβλίου στα γραφεία της Παπαστράτος

Μια γιορτή-θεσμός για την Παπαστράτος, όπου μπορούν οι άνθρωποί της και οι οικογένειές τους να αγοράσουν βιβλία για μικρούς και μεγάλους σε πολύ χαμηλό κόστος, αλλά και να ψυχαγωγηθούν με άλλες, παράλληλες δράσεις.

Κείμενο Γιάννης Πανταζόπουλος για την Lifo (αναδημοσίευση)

Είναι Κυριακή πρωί και στα κεντρικά γραφεία της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο επικρατεί μια ασυνήθιστη κινητικότητα. Ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά, συγγενείς και φίλοι των εργαζομένων καταφθάνουν από κάθε σημείο της Αθήνας για να συμμετάσχουν σε μια διαφορετική γιορτή. Πράγματι, απ’ τα πρώτα λεπτά που βρίσκομαι εκεί αντιλαμβάνομαι ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας έχουν σχεδόν μετατραπεί σε σημείο συνάντησης για όσους επιθυμούν να προμηθευτούν τα καλοκαιρινά τους αναγνώσματα.

Μόλις περνώ την κεντρική πύλη, διακρίνω ένα πλήθος να εξερευνά τους πολυάριθμους πάγκους με τα χιλιάδες βιβλία. Η γιορτή αυτή αποτελεί έναν ετήσιο θεσμό για την εταιρεία Παπαστράτος και τους εργαζομένους της. Μάλιστα, βλέπω ανθρώπους όλων των ηλικιών. Βέβαια, το πιο ελπιδοφόρο και αισιόδοξο ήταν το ότι πολλοί νέοι έδωσαν τον τόνο σ’ αυτή την τόσο όμορφη γιορτή. Παντού γύρω μου παρατηρώ πρόσωπα να κοιτάζουν προσεκτικά τα βιβλία, να τα φυλλομετρούν και να συζητούν όσα τους έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον από τους 3.000 τίτλους βιβλίων που έχουν να επιλέξουν.

Η γιορτή μετρά πάνω από 30 χρόνια, σημείο αφετηρίας είναι το 1993, οπότε πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αυλή του εργοστασίου στον Πειραιά. Έκτοτε, την επισκέπτονται σταθερά πάνω από 1.000 εργαζόμενοι, μαζί με τις οικογένειές τους.

Ο Χρήστος Μαυρίδης εργάζεται 37 χρόνια στην εταιρεία και είναι επικεφαλής του τμήματος «Workplace Experience» -ασυνήθιστος τίτλος και λέει πολλά για την κουλτούρα της εταιρίας- που διοργανώνει κάθε χρόνο αυτή τη γιορτή. «Αρχικά, μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα να είναι ο κόσμος μας χαρούμενος. Ξεκινήσαμε δειλά δειλά πριν από τριάντα χρόνια στα γραφεία μας στον Πειραιά, αλλά κάθε χρόνο φροντίζαμε να το κάνουμε όλο και καλύτερο. Πρόκειται για μια ετήσια βιβλιοφιλική συνήθεια που θέλαμε να διατηρήσουμε και στα καινούργια μας κτίρια εδώ στον Ασπρόπυργο. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να φέρει όποιον θέλει και ενδιαφέρεται να αγοράσει βιβλία σε απίστευτα χαμηλές τιμές, αφού η Παπαστράτος επιχορηγεί παραπάνω από το 50%. Συγχρόνως, μπορεί κάποιος να ψυχαγωγηθεί ή να διασκεδάσει με τις υπόλοιπες δράσεις μας. Η έκθεση διαρκεί τρεις μέρες και σκοπός μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους μας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γνώση. Συνήθως πραγματοποιείται τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου προκειμένου όλοι να προμηθευτούν τα αγαπημένα τους βιβλία για το καλοκαίρι και φυσικά όλο το χρόνο. Το διάβασμα αποτελεί μια ιδανική συντροφιά. Για εμάς, που διοργανώνουμε την έκθεση, η δράση αυτή αποτελεί πηγή χαράς και μεγάλης ικανοποίησης, αφού, μετά από κάθε ολοκλήρωσή της, στην αποτίμηση που κάνουμε, συνειδητοποιούμε πόσες χιλιάδες βιβλία έχουμε πουλήσει αλλά κυρίως το ευχάριστο γεγονός που έχουμε δημιουργήσει, στο οποίο συνάδελφοι, φίλοι και οι οικογένειές μας απαρτίζουν τελικά μια μεγάλη παρέα».

Ο Χρήστος Μαυρίδης, Επικεφαλής του τμήματος «Workplace Experience»

Ο Χρήστος Μαυρίδης, Επικεφαλής του τμήματος «Workplace Experience»

Στη συνέχεια επισκέπτομαι τα υπόλοιπα σημεία. Πρωτότυπες δράσεις έχουν στηθεί προκειμένου όλα τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά. Μια έμπειρη ομάδα καλλιτεχνών βοηθά τους λιλιπούτειους επισκέπτες να φιλοτεχνήσουν μεγάλης κλίμακας ζωγραφιές, οι οποίοι στα γειτονικά περίπτερα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τη δική τους ανθοδέσμη και να τη δώσουν γεμάτοι ικανοποίηση στους γονείς τους. Φυσικά, όλο αυτό συνοδεύεται από ωραία μουσική, παγωτά και διαφόρων ειδών φαγητά.

Επιστρέφω στον χώρο έκθεσης των βιβλίων. Στο ταμείο κάθεται η Ελισάβετ Καραγκιοζοπούλου, στέλεχος του τμήματος “Workplace Experience”. Αφού καταφέρνει να ξεκλέψει λίγο χρόνο από τη δουλειά της, μας εξηγεί: «Η γιορτή του βιβλίου είναι ένας πολιτιστικός και ψυχαγωγικός θεσμός για όλους μας. Είναι μια μέρα χαράς, που οι συνάδελφοι μπορούν να φέρουν την οικογένεια και τους φίλους τους όχι μόνο για να επιλέξουν μερικούς ενδιαφέροντες τίτλους βιβλίων αλλά και να δουν από κοντά πού δουλεύουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από συγγράμματα κάθε κατηγορίας, με 15.000 βιβλία να πωλούνται συνολικά, και το κυριότερο είναι ότι όλοι εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους. Συμμετέχουν σε μια πολιτιστική γιορτή και αυτό είναι πολύ ωραίο για όλους μας. Το πρώτιστο είναι ότι αυτές οι στιγμές μένουν ανεξίτηλες στο προσωπικό μας ημερολόγιο. Για παράδειγμα, κάθε φορά που λαμβάνω μέρος σε αυτό το γεγονός συγκινούμαι γιατί δεν μπορείς παρά να παρατηρήσεις και την εξέλιξη της δικής σου οικογένειας. Πώς να ξεχάσω, λοιπόν, που όταν ξεκίνησα να δίνω το “παρών” σε αυτήν τη γιορτή, πριν από περίπου έξι χρόνια, ήμουν έγκυος; Δεν σας κρύβω ότι πάντοτε συγκινούμαι όταν σκέφτομαι ότι από αυτούς τους πάγκους αγόρασα τα πρώτα βιβλία του παιδιού μου. Όταν βλέπω άλλους γονείς να παίρνουν τα βιβλία που είχα αγοράσει κι εγώ, διαπιστώνω ότι μεγαλώνοντας, παρακολουθούμε τις ζωές μας μέσα από έναν συναρπαστικό αυτό θεσμό της Παπαστράτος. Έτσι, για μένα αυτή η Κυριακή έχει πάντα μια γλυκιά προσμονή».

H Ελισάβετ Καραγκιοζοπούλου, στέλεχος του τμήματος “Workplace Experience”

H Ελισάβετ Καραγκιοζοπούλου, στέλεχος του τμήματος “Workplace Experience”

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι με τους οποίους συνομιλώ περιγράφουν τη γιορτή του βιβλίου ως ένα τριήμερο ταξίδι μάθησης αλλά και διασκέδασης, που έχει ως επίκεντρο βιβλία για μικρούς και για μεγάλους. Μια πνευματική γιορτή με στόχο την τόνωση της φιλαναγνωσίας αλλά και την πυροδότηση γόνιμων συζητήσεων μεταξύ των επισκεπτών.

«Νομίζω ότι αποτελεί μια παρακαταθήκη γνώσης, συμβατή με τις αξίες μας», αναφέρει στη συζήτησή μας ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, Σπύρος Θέμελης, ο οποίος καταφθάνει κρατώντας έναν τεράστιο όγκο βιβλίων που είχε αγοράσει είτε για τον ίδιο είτε για να τα προσφέρει ως δώρα σε φίλους. Και προσθέτει: «Αυτό που σκεφτόμουν σήμερα, ερχόμενος εδώ, είναι ότι μετά το Πάσχα όλοι μας προσδοκούμε αυτήν τη γιορτή. Κι αυτό συμβαίνει επειδή αρχικά αφορά βιβλία, που για μένα αποτελούν μια μόνιμη συντροφιά. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πλέον έχει εξελιχθεί σε μια ετήσια παράδοση για όλους μας και παράλληλα χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί αυτή η δράση σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, μιας περιόδου χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Τέλος, σε μια εποχή που είναι δύσκολη όσον αφορά τα οικονομικά, ας μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αγοράσεις πολλά βιβλία σε τόσο χαμηλές τιμές».  Λίγο πριν τον αποχαιρετήσω, τον ρωτώ ποια λέξη έρχεται στο μυαλό του στο άκουσμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της εταιρείας Παπαστράτος. Χωρίς δισταγμό, απαντά: «Φροντίδα. Στην εταιρεία  αυτή δώδεκα μήνες τον χρόνο νιώθεις αυτό το συναίσθημα».

Ο Νομικός Σύμβουλος της Παπαστράτος, Σπύρος Θέμελης

Ο Νομικός Σύμβουλος της Παπαστράτος, Σπύρος Θέμελης

Έχει μεσημεριάσει και έχω χάσει την αίσθηση του χρόνου. Πριν φύγω, παρατηρώ έναν μεγάλο αναμνηστικό πίνακα στον οποίο ο καθένας έχει τη δυνατότητα να αφήσει το προσωπικό του δακτυλικό αποτύπωμα. Εκεί συναντώ και τη Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν/Α Ευρώπης για την PMI, Μαρία Πατακιούτη. Με ένα πηγαίο χαμόγελο θα μου πει: «Η γιορτή βιβλίου είναι μια ευκαιρία να μαζευτούμε όλοι μαζί και να περάσουμε πανέμορφα, να περιηγηθούν όλοι στους χώρους και να έρθουν πιο κοντά με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι θέτουμε στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας μας τους ανθρώπους μας. Κι αυτό επειδή η Παπαστράτος είναι οι άνθρωποί της. Κοιτάξτε γύρω σας και δείτε πόσα χαρούμενα πρόσωπα κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Παιδικές φωνές κατακλύζουν τις εγκαταστάσεις και δίνουν ζωή στην καθημερινότητά μας. Κι αύριο, μόλις έρθουμε και δούμε όλα αυτά τα δακτυλικά αποτυπώματα σε αυτόν τον μεγάλο καμβά, θα πάρουμε χαρά και ενέργεια για να ξεκινήσουμε εποικοδομητικά μια υπέροχη εβδομάδα».

O μεγάλος αναμνηστικός πίνακας στον οποίο ο καθένας μπορεί να αφήσει το δακτυλικό αποτύπωμα του

O μεγάλος αναμνηστικός πίνακας στον οποίο ο καθένας μπορεί να αφήσει το δακτυλικό αποτύπωμα του

Στον δρόμο της επιστροφής αναρωτήθηκα: μα γιατί όλοι θέλουν να εργάζονται στην Παπαστράτος; Εκείνη την Κυριακή πήρα την απάντησή μου, και μαζί μερικά αγαπημένα βιβλία που είχα αγοράσει σε αυτήν την πρωτότυπη πνευματική γιορτή για τις επικείμενες καλοκαιρινές διακοπές. Άλλωστε, υπάρχει καλύτερος τρόπος από ένα υπέροχο βιβλίο για να ταξιδέψουμε ακόμη πιο μακριά αυτό το καλοκαίρι;

Διαβάστε ακόμα