ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Παπαστράτος: Είμαστε οι πράξεις μας

Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξής μας, στην Παπαστράτος οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη.

«Με πράξεις μετριόμαστε. Στις πράξεις κρινόμαστε. Πριν από τα λόγια μας, είμαστε οι πράξεις μας. Kαι η Παπαστράτος, όλα αυτά τα χρόνια, μιλά με πράξεις»

Με βάση αυτή την αδιαπραγμάτευτη φιλοσοφία ερχόμαστε, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξής μας, να παρουσιάσουμε τις δεσμεύσεις μας που γίνονται πράξεις.

Και το κάνουμε δημόσια, διάφανα, δεσμευτικά.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο ανακοινώσαμε το καλοκαίρι του 2021, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας μας, τη νέα ενιαία Εταιρική Στρατηγική μας που έθεσε τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας.

Ένα «ολιστικό, συμπεριληπτικό σχέδιο που έχει έναν και μόνο στόχο: Να μας οδηγήσει όλους μαζί προς το καλύτερο», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μας.

2017-2022: Συνολική επένδυση άνω των 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Το 2017, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα, προχωρήσαμε σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ. Χάρη σε αυτή μετατρέψαμε το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, το πρώτο καινοτόμο προϊόν θέρμανσης καπνού της Philip Morris International, το οποίο αδειοδότησε το 2020 ο FDA ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Η συγκεκριμένη επένδυση σηματοδότησε την έναρξη του ριζικού μετασχηματισμού μας από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας με όχημα την επιστήμη και όραμα το τέλος του τσιγάρου.

Το 2021 ανακοινώσαμε νέα επένδυση, ύψους 125 εκατ. ευρώ, με την οποία ενισχύσαμε την παραγωγική μας δραστηριότητα, και αυξήσαμε τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων θέρμανσης καπνού που παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Έναν χρόνο αργότερα το ύψος της νέας αυτής επένδυσης έχει ήδη φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται, έως το τέλος του 2023, να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Την τελευταία πενταετία έχουμε επενδύσει συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενισχύοντας έμπρακτα την οικονομία της χώρας μας.

2021-2022: 170 νέες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Παπαστράτος

Κάθε βήμα μας έχει ως αφετηρία τους ανθρώπους: τόσο όσους ανήκουν ήδη στην οικογένειά μας όσο και εκείνους που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της.

Δεν σταματήσαμε ποτέ να μεγαλώνουμε την ενενηντάχρονη οικογένειά μας, αφήνοντας πίσω μας κάθε δυσκολία, κάθε πρόκληση. Η συνεχής προσέλκυση νέων ταλαντούχων συνεργατών και η σταθερή ανάδειξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων μας αποτελούν διαχρονικά τη βάση της βιώσιμης λειτουργίας μας.

Από πέρυσι μέχρι φέτος, έχουμε προχωρήσει σε 170 προσλήψεις για το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο, 55 επιπλέον θέσεις από όσες είχαμε εξαγγείλει – σχεδόν 50% περισσότερες από την αρχική μας δέσμευση.

2021-2022: 93.000 ώρες εκπαιδεύσεων σε νέες τεχνολογίες

Η συνεχής εκπαίδευση των 1.037 ανθρώπων μας στις νέες τεχνολογίες και τα εξελιγμένα συστήματα που έχουμε εισάγει στη λειτουργία μας, αποτελεί βασική προτεραιότητά μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι στο συμπεριληπτικό μέλλον που χτίζουμε, προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.  

Για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 93.000 ώρες σχετικών εκπαιδεύσεων, ξεπερνώντας, και πάλι, την περσινή δέσμευσή μας για 60.000 ώρες.

Η συμπερίληψη και οι ίσες ευκαιρίες στην πράξη

Η Παπαστράτος αποτελεί διαχρονικό εργοδότη επιλογής και αυτό γιατί λέμε όσα πράττουμε και πράττουμε όσα λέμε. Μέσα από μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών διασφαλίζουμε την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον και ενισχύουμε έμπρακτα τη συμπερίληψη.

Το 2018, ήμασταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που λάβαμε τη διεθνή πιστοποίηση εξάλειψης μισθολογικού χάσματος και ίσων ευκαιριών Equal Salary Certification. Από τότε μέχρι σήμερα την ανανεώνουμε ετησίως, μέσα από μία απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών μας.

Το 2020, γίναμε ενεργό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας, μια δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το 2021, εφαρμόσαμε με επιτυχία εξειδικευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών στο εργοστάσιό μας.

Επίσης, το 2021, ξεκινήσαμε να προσφέρουμε συνολικά 18 εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών στο κύριο άτομο φροντίδας μετά τη γέννηση/υιοθεσία του μωρού και 8 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών στο δευτερεύον άτομο φροντίδας.

Και δεν σταματήσαμε. Το 2022, το 41% των διοικητικών θέσεων μας καλύπτονται από γυναίκες, σχεδόν 2 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό μας.

1,5 εκατ. λιγότεροι καπνιστές στην Ελλάδα μέχρι το 2025

Παπαστράτος σημαίνει πράξεις. Πράξεις σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας. Πράξεις με όραμα μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο. Το 2021, δεσμευτήκαμε δημόσια για 1,5 εκατ. λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα μέχρι το 2025. Στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω της διακοπής του καπνίσματος είτε μέσω της στροφής όσων συνεχίζουν να καπνίζουν προς καλύτερα, σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο, καινοτόμα προϊόντα.

Ένα χρόνο αργότερα έχουμε ήδη διανύσει το 1/3 αυτής της διαδρομής μείωσης των καπνιστών στη χώρα μας.

Με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης στο πρόβλημα του τσιγάρου. Τα τελευταία 12 χρόνια η μητρική μας εταιρεία, Philip Morris International, έχει επενδύσει πάνω από 8,5 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έχει διεξάγει, τα προϊόντα αυτά είναι καλύτερες επιλογές σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο. Και αυτό συμβαίνει γιατί θερμαίνουν τον καπνό και δεν προκαλούν την καύση του, η οποία παράγει τις περισσότερες βλαβερές χημικές ουσίες.

Για τον λόγο αυτό προχωράμε στη διεύρυνση του προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου, σε μη καιόμενα προϊόντα, από διαφορετικές κατηγορίες, με γνώμονα την παροχή ολοένα και περισσότερων εναλλακτικών σε όσους ενήλικες επιλέγουν να μη διακόπτουν το κάπνισμα.

Κάνοντας πράξη τη δέσμευση #prostokalytero

Κάθε πράξη μας είναι ένα βήμα, μικρό ή μεγάλο, προς το καλύτερο. Με τη θετική αλλαγή να ξεκινά από εμάς, να διαχέεται, στη συνέχεια, στο ευρύτερο οικοσύστημά μας και να καταλήγει, τέλος, να αγκαλιάζει την κοινωνία. Πριν ζητήσουμε από τους άλλους να αλλάξουν, αλλάξαμε πρώτοι εμείς. Αλλάξαμε τα πάντα σε εμάς: Τη λειτουργία μας, τη φιλοσοφία μας, το ίδιο μας το προϊόν.

Γιατί στην Παπαστράτος είμαστε οι πράξεις μας. Αυτές μας ορίζουν. Μας καθοδηγούν. Είναι η αλήθεια μας. Σε κάθε σχέση. Σε κάθε δραστηριότητα. Με πράξεις μετριόμαστε. Στις πράξεις κρινόμαστε.

Διαβάστε ακόμα