ΚΟΙΝΩΝΙA
30 ΜΑΙΟΥ 2024

ΕΛΙΑΜΕΠ: «Οι ευρωεκλογές έχουν σημασία μόνο όταν ξέρουμε τι διακυβεύεται»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής υλοποιεί, με την υποστήριξη της Παπαστράτος, καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών εν όψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου διοργανώνοντας 5 συζητήσεις με υποψήφιους Ευρωβουλευτές και άλλους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων για τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη την επόμενη πενταετία.

Η Ευρώπη οδεύει σε αυτές τις εκλογές εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων, σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και αβεβαιότητας. Είναι, επομένως, σημαντικότερο από ποτέ οι πολίτες, πριν προσέλθουν στην κάλπη, να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί για το μέλλον τους.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τη στήριξη της Παπαστράτος, ξεκίνησε την πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών στο πλαίσιο της ενίσχυσης του διαλόγου για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης και τους θεμελιώδεις πυλώνες που θα συμβάλουν στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 

Η πρώτη συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου με θέμα: «Σε αναζήτηση ενός νέου Ευρωπαϊκού οράματος: Πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής» και ομιλητές/τριες τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τη Μυρτώ Κοροβέση, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Ηλία Κικίλια, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τη Μαρία Γιαννακάκη, υποψήφια ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ΕΔΩ. 

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, έλαβε χώρα η δεύτερη εκδήλωση, με θέμα: «Πράσινη Μετάβαση και Κλιματική Αλλαγή: Πιο γρήγορα, πιο φιλόδοξα, πιο εντατικά» και  ομιλητές/τριες τη Μαρία Σπυράκη, υποψήφια ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την Ιφιγένεια Μουμτζή, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Παναγιώτη Δημόπουλο, υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τον Νικήτα Μυλόπουλο, υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς και τον Πέτρο Κόκκαλη, υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ΚΟΣΜΟΣ. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ΕΔΩ.

Η τρίτη εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 29 Μαΐου με θέμα: «Η Οικονομική και Βιομηχανική Πολιτική της Ε.Ε. σε μια περίοδο παγκόσμιου οικονομικού μετασχηματισμού». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ορέστης Ομράν-Κουκουβιτάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιώργος Σταθάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς και ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ΕΔΩ.

Η τελευταία συζήτηση πριν τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 με θέμα: «Άμυνα και Ασφάλεια της Ε.Ε. σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον» και ομιλητές/τριες τον Σωτήρη Σέρμπο, υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον Γιώργο Τσίπρα, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την Αγάθη-Ρόζα Βρεττού, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τον  Αντώνιο Νέστορα, υποψήφιο ευρωβουλευτή με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.

Με το πέρας των ευρωπαϊκών εκλογών και συγκεκριμένα την Πέμπτη 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος πανευρωπαϊκά με τη συμμετοχή του Θανάση Κοντογεώργη, Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, του Κώστα Ζαχαριάδη, Επικεφαλή της «Ανοιχτής Πόλης» και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Δημήτρη Μάντζου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή της Νέας Αριστεράς, της Άννυς Ποδηματά, πρώην ευρωβουλευτή και του Λουκά Τσούκαλη, Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.

H Παπαστράτος, που διαχρονικά πράττει ως ένας υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, στηρίζει την πρωτοβουλία του ΕΛΙΑΜΕΠ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να κινητοποιηθούν και να δώσουν δυναμικά το «παρών» στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα