ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Massimo Andolina: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα χωρίς τσιγάρο μέχρι το 2030»

Ο νέος Πρόεδρος Ευρώπης της Philip Morris International μιλά -στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών- για το τέλος του τσιγάρου που έρχεται και την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου για τα νέα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση, δηλώνοντας ταυτόχρονα «Η Παπαστράτος και η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές για τη PMΙ εδώ και πολλά χρόνια».

/media/k4pbqf43/andolina-delphi.jpg?width=1000&height=700&center=0,409380145062964,0,490389049477556&mode=crop

Σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, όσον αφορά την προοπτική να γίνει μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη όπου οι πωλήσεις τσιγάρων θα σταματήσουν οριστικά, «ίσως και μέχρι το 2030», έδωσε ο Massimo Andolina στο πλαίσιο μιας άκρως ενδιαφέρουσας συζήτησης με τους δημοσιογράφους Έλενα Παπαδημητρίου από το Star Channel και Αντώνη Φουρλή από την Huff Post Greece και τον ANT1 όπου αναλύθηκαν μια σειρά από επίκαιρα θέματα.

O Πρόεδρος Ευρώπης της Philip Morris International εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να απαγκιστρωθεί από το τσιγάρο μέχρι το 2030. Έθεσε ως προϋπόθεση τη συνεχιζόμενη καλή συνεργασία με την πολιτεία «που οφείλει να συνεχίσει να εξετάζει τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα» και ανέφερε, στη συνέχεια, συγκεκριμένα παραδείγματα από άλλες χώρες όπου τα εναλλακτικά καινοτόμα προϊόντα χωρίς καύση έχουν συμβάλει στη σημαντική μείωση του ποσοστού των καπνιστών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ενδεικτικά τη Σουηδία όπου γίνεται η χρήση του «snus» (προϊόν μασώμενου καπνού), το οποίο προωθήθηκε από την επίσημη πολιτεία, με εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και τη μείωση του ποσοστού των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, καθώς πλέον στη σκανδιναβική χώρα συναντάμε το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Άλλο παράδειγμα είναι αυτό της Ιαπωνίας, όπου έχουν ευρεία αποδοχή τα καινοτόμα προϊόντα θέρμανσης καπνού την τελευταία δεκαετία, περίοδος κατά οποία οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Δυο περιπτώσεις που αποδεικνύουν, όπως λέει, ότι «σήμερα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πρέπει απλώς να εξελίξουμε τη σκέψη μας για το κάπνισμα, όπως έχουμε εξελίξει τη σκέψη μας σε άλλα πεδία της ζωής μας».

«Έχουμε αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν διακόπτουν το κάπνισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς τα καινοτόμα προϊόντα θέρμανσης καπνού έχουν σημαντική αποδοχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσθέτοντας ότι «Έχουμε μετασχηματίσει τα προϊόντα μας και έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε προσωπικούς δεσμούς με τον κάθε έναν πολίτη που θέλει να διακόψει το κάπνισμα και να υιοθετήσει καλύτερες συνήθειες».

O Πρόεδρος Ευρώπης της PMI, Massimo Andolina (κέντρο), με τους δημοσιογράφους Αντώνη Φουρλή και Έλενα Παπαδημητρίου

O Πρόεδρος Ευρώπης της PMI, Massimo Andolina (κέντρο), με τους δημοσιογράφους Αντώνη Φουρλή και Έλενα Παπαδημητρίου

Όσον αφορά στην ερώτηση για το πως μπορούμε να επιταχύνουμε την πρόοδο για το τέλος του τσιγάρου, ο Πρόεδρος Ευρώπης της PMI απάντησε ότι είναι σημαντική η συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (ρυθμιστικές αρχές, επιστήμονες, πολιτικούς, εταιρείες) και ότι «η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος καθώς είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει ενσωματώσει νομοθετικά τη στρατηγική της μείωσης της βλάβης ως μια από τις πολιτικές που μπορούν να επιταχύνουν το τέλος του τσιγάρου και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για τη διαχείριση του καπνίσματος». Έχοντας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «τη δυνατότητα να αποτελέσει χώρα πρότυπο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές στη διαχείριση του καπνίσματος».

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο κ. Andolina τόνισε ιδιαιτέρως τον συνεχιζόμενο σημαντικό ρόλο της Παπαστράτος και της Ελλάδας για την PMI. Ένα αυταπόδεικτο, όπως είπε, γεγονός κρίνοντας από την πρόσφατη νέα μεγάλη επένδυση 200 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο ίδιος τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία ανέβασε το συνολικό ποσό που έχει επενδύσει η PMI στην Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια σε 700 εκ. ευρώ. Καθώς και από το ότι το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο ήταν το 2ο παγκοσμίως που, με την αρχική επένδυση των 300 εκ. ευρώ το 2017, μετατράπηκε σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής smoke-free προϊόντων. Δηλώνοντας σχετικά: «Η Παπαστράτος και η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές για εμάς εδώ και πολλά χρόνια. Επενδύσαμε γιατί πιστέψαμε στις ικανότητες των ανθρώπων μας στην Ελλάδα, στην πραγματιστική προσέγγιση που υπάρχει εδώ και στην πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική πολιτεία».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο

Διαβάστε ακόμα