ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Γιώργος Μαργώνης: «Ευθύνη της ηγεσίας το βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος μιλάει στην ειδική έκδοση Leaders of the Greek Economy της Ναυτεμπορικής για τη συνεχή δημιουργία αξίας για την οικονομία, τους ανθρώπους της και την κοινωνία που αποτελεί «οδηγό» της Παπαστράτος.

Kείμενο για την Ναυτεμπορική (αναδημοσίευση)

Γέννημα-θρέμμα της Παπαστράτος, ο Γιώργος Μαργώνης ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας τον περασμένο Μάρτιο, με χώρες ευθύνης την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, για να την οδηγήσει στη νέα εποχή της, μετά την ανακοίνωση της νέας μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με 300 νέες θέσεις εργασίας και συνολική αξία εξαγωγών 300 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, περίπου το 90% των παραγόμενων προϊόντων της Παπαστράτος εξάγεται σε περισσότερες από 20 χώρες. Η μεγαλύτερη αγορά στην οποία εξάγει είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία. Να σημειωθεί πως το σύνολο των επενδύσεων της Philip Morris International στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, με το εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής να αποτελεί ένα από τα βασικά κέντρα επίτευξης του στόχου της παγκοσμίως για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2023, πάνω από το 70% των εσόδων της Παπαστράτος προέρχεται από τα νέα, καινοτόμα προϊόντα, με το ποσοστό διείσδυσης του IQOS να φτάνει, πλέον, το 20% πανελλαδικά και να ξεπερνά το 28% στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Μαργώνης τονίζει πως κλήθηκε να αναλάβει τη διοίκηση της Παπαστράτος σε μια περίοδο κατά την οποία έχει εδραιωθεί ο βαθύς και ουσιαστικός μετασχηματισμός της από μια παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε μια εταιρεία με επίκεντρο την τεχνολογία και την επιστήμη. Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τα πάντα, για πάντα. Επισημαίνει πως στόχος του είναι να διασφαλίσει τη συνέχιση αυτής της πορείας «προς το καλύτερο» σε όλα τα επίπεδα, με σταθερό πυρήνα τους ανθρώπους της εταιρείας, τη συνένωση δυνάμεων, το «μαζί» και κύριο μέλημα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Έχοντας σπουδάσει Marketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ο Γιώργος Μαργώνης ξεκίνησε την καριέρα του σε εμπορικές θέσεις μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα, στους τομείς του marketing, της επικοινωνίας και των πωλήσεων. Το 2001 εντάχθηκε στην οικογένεια της Παπαστράτος, όπου ανέλαβε σταδιακά θέσεις ευθύνης στο τμήμα Εμπορικών Λειτουργιών της εταιρείας, και το 2009 ορίστηκε υπεύθυνος για τη στρατηγική πωλήσεων των αγορών της Ευρώπης στα κεντρικά της Philip Morris International στην Ελβετία. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως επικεφαλής των Τμημάτων Marketing και Πωλήσεων της Παπαστράτος έως τον Μάιο του 2014, οπότε ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή Πωλήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας. Από το 2017 μέχρι πρόσφατα, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΡΜΙ στη Βουλγαρία, οδηγώντας την εταιρεία σε σημαντική ανάπτυξη, ενώ, παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στους θεσμικούς φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας.

Πιστός στην υλοποίηση του οράματος της Παπαστράτος, περίοπτη θέση στη στρατηγική του κ. Μαργώνη κατέχει η έννοια της βιωσιμότητας και βασική επιδίωξη του είναι, διαρκώς και με κάθε διαθέσιμο μέσο, η Παπαστράτος να δημιουργεί αξία που μοιράζεται δίκαια και μένει στον χρόνο. Η διοίκηση της εταιρείας όμως δεν μένει μόνο στις προθέσεις, αλλά διαθέτει στρατηγικό πλάνο βιωσιμότητας, με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους. Είναι μια συμπεριληπτική στρατηγική που απαντά στην πράξη σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες και, φυσικά, το παγκόσμιο πρόβλημα του τσιγάρου.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και το εργοστάσιο του μέλλοντος που δημιουργεί η εταιρεία στον Ασπρόπυργο φιλοδοξεί να μετατραπεί από «carbon neutral» -ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα- που είναι σήμερα, σε «net positive» - με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η βιωσιμότητα συνδυάζεται με το «ταξίδι» της καινοτομίας που η Παπαστράτος έχει ξεκινήσει με τον μετασχηματισμό της.

Έχοντας ζήσει από κοντά αυτό το «ταξίδι», ο Γιώργος Μαργώνης γνωρίζει πολύ καλά πόσο ριζικός είναι αυτός ο μετασχηματισμός, από τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, την παραγωγή, τα κανάλια μέσω των οποίων η εταιρεία εμπορεύεται τα προϊόντα της μέχρι και τη συνολική ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών. Παράλληλα, όμως, αντιλαμβάνεται την ευθύνη που έχουν οι εταιρείες προς τους ανθρώπους τους, που αποτελούν τον πυρήνα της δραστηριότητάς τους. Για τον Γιώργο Μαργώνη αποτελεί ευθύνη της διοίκησης να τους προσφέρει έμπνευση και εργαλεία για να αναπτυχθούν και να αλλάξουν όσο αλλάζει και η εταιρεία. Η Παπαστράτος του 2023 μαθαίνει, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Διαβάστε ακόμα