ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Η Παπαστράτος αναδείχθηκε Top Greek Export Company 2024

Τη κορυφαία διάκριση (Gold) έλαβε η Παπαστράτος στη φετινή διοργάνωση των Greek Exports Forum & Awards 2024 που επιβράβευσε τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στον εξαγωγικό τομέα.

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, παραλαμβάνει το βραβείο Top Greek Export Company 2024 από την Υφυπουργό Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, παραλαμβάνει το βραβείο Top Greek Export Company 2024 από την Υφυπουργό Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

«Η βράβευση αυτή είναι μία διάκριση υψηλής σημασίας για την Παπαστράτος. Η κουλτούρα εξωστρέφειας είναι δομικό στοιχείο της «Βιομηχανίας του Μέλλοντος» και η Παπαστράτος διακρινόταν πάντα σε αυτό. Παράλληλα, με την εμπιστοσύνη της Philip Morris International και την απόφασή της να επενδύσει στην Ελλάδα 700 και πλέον εκατομμύρια ευρώ από το 2017, αλλάξαμε σελίδα. Μόνο την τελευταία τριετία έχουμε υπερδιπλασιάσει την παραγωγικότητα του εργοστασίου μας στον Ασπρόπυργο και κατά ανάλογο ρυθμό την αξία των εξαγωγών μας, που πλέον ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, παραλαμβάνοντας το βραβείο Top Greek Export Company 2024 από την Υφυπουργό Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Το 90% της παραγωγής μας προορίζεται για αγορές του εξωτερικού με κύρια αγορά  την Ιαπωνία. Οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το IQOS είναι το Νο 1 ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό και συνεχίζουμε με πράξεις και πραγματικές επενδύσεις».

Η απονομή των φετινών Greek Exports Awards 2024 έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 12ης διοργάνωσης του Greek Exports Forum, του συνέδριου για τον εξαγωγικό τομέα που διοργάνωσε η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Παπαστράτος, Γιάννης Αθανασιάδης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά το business case της Παπαστράτος και τα παρεπόμενα οφέλη αυτής της επιτυχημένης επιχειρηματικής στρατηγικής επιλογής που, ανάμεσα σε πολλά, αποτυπώνονται και στις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα ο κος Αθανασιάδης αναφέρθηκε στην 93χρονη πορεία της Παπαστράτος, που ήταν και παραμένει  άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της βιομηχανίας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Και βέβαια πάντα με σαφή και έντονο εξωστρεφή προσανατολισμό.

Επιπλέον, τόνισε το γεγονός ότι, σε μία χρονική στιγμή που η ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων παραμένει  βασική προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία, η Παπαστράτος αποτελεί το πρότυπο του τύπου επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Εισροή ξένων κεφαλαίων
  • βιομηχανική παραγωγή με επίκεντρο την καινοτομία
  • εξωστρεφή προσανατολισμό
  • καλά αμειβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας
  • ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και, παράλληλα
  • έντονα στοιχεία βιώσιμης επένδυσης με ορθή χρήση ενέργειας, υδάτων, απορριμμάτων

Ο Διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Παπαστράτος επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλα και της Ελλάδας, με την Ιαπωνία. Ιδιαίτερα μετά την 1η Φεβρουαρίου του 2019 όπου τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας: «Μέχρι και το 2019, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ιαπωνίας ήταν ελλειμματικό εις βάρος της χώρας μας. Το 2020, το εμπορικό ισοζύγιο έγινε πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, παραμένοντας έως και σήμερα. Το 2022 οι ιαπωνικές εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 47% και οι ιαπωνικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 42%. Το 2022, όπως και το 2021, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών από την Ελλάδα στην Ιαπωνία (81% και 64% επί του συνόλου αντίστοιχα) αφορούσε τον καπνό και προϊόντα αυτού. Ειδικότερα, για το 2022, το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς την Ιαπωνία ήταν τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού».

Επισήμανε δε ότι: «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ελλάδα πια εξάγει καινοτομία στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία λοιπόν, αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά Θερμαινόμενων Προϊόντων Καπνού παγκοσμίως και συνεπώς πολύ σημαντική για την Παπαστράτος και τις εξαγωγές της, τις ελληνικές εξαγωγές δηλαδή. Την περίοδο 2018-2022, η αξία των ελληνικών εξαγωγών των Θερμαινόμενων Προϊόντων Καπνού παγκοσμίως αποτιμάται στα 770 εκατ.  ευρώ σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 70%  εκ των οποίων ήταν στην Ιαπωνία (531 εκατ. ευρώ).Το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές προς την Ιαπωνία σχεδόν πενταπλασιάστηκαν ξεπερνώντας το 2022 τα 300 εκατ. ευρώ αποτελώντας πια το 90% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών της κατηγορίας και, περισσότερο από το 80% των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιαπωνία».

Ο κ. Αθανασιάδης κατέληξε ότι: «Το business case της Παπαστράτος αποτελεί ένα δυνατό παράδειγμα των θετικών συνέπειων τόσο των ιδιωτικών επενδύσεων στη βιομηχανική παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όσο και της συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με απτά αποτελέσματα για την Ελληνική Οικονομία. Ένα παράδειγμα που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, δηλαδή επενδύσεις, καινοτομία, εξωστρέφεια και σύμπραξή δυνάμεων».

Διαβάστε ακόμα