ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Μαρία Πατακιούτη: «Στην Παπαστράτος κάνουμε πράξη τη συμπερίληψη»

Η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International, με αφορμή την ανάδειξη της εταιρείας στην πρώτη θέση της λίστας 'Μοst Admired Companies in Greece' του Fortune για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μιλάει για τις πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες διασφαλίζεται η ισότητα και ενισχύεται η συμπερίληψη.

Kείμενο από Fortune Greece (αναδημοσίευση)

Φέτος η Παπαστράτος έκλεισε τα 91 χρόνια λειτουργίας της και η αναγνώριση ως πιο ελκυστικός εργοδότης έρχεται να επισφραγίσει ότι η επιτυχημένη διαχρονικά πορεία της βασίζεται στους εξαιρετικούς ανθρώπους της και στις αξίες που με συνέπεια υπηρετεί.

Συμπερίληψη. Αμφίδρομη επικοινωνία. Διαφάνεια. Αυτές είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες, εμείς στην Παπαστράτος, στηριζόμαστε και θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε προκειμένου να εδραιώσουμε, να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω το εργασιακό περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ένα περιβάλλον ισότητας και συμπερίληψης, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναδείξουν τα ταλέντα, τις δεξιότητές τους και τα δυνατά τους σημεία. Με συνέπεια ευθυγραμμίζουμε όσα πρεσβεύουμε με όσα πράττουμε, έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι κρινόμαστε με βάση τις πράξεις μας.

Το reskilling και το upskilling και η συνεχής ανάπτυξη των δεξιοτήτων των -συνολικά 1.037- ανθρώπων μας στις νέες τεχνολογίες και τα εξελιγμένα συστήματα που έχουμε εισάγει στη λειτουργία μας, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι στο συμπεριληπτικό μέλλον που χτίζουμε, προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει, από το καλοκαίρι του 2021 έως σήμερα, 93.000 ώρες εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ξεπερνώντας τη δέσμευσή μας για 60.000 ώρες που ήταν ένας από τους -αυστηρούς, δεσμευτικούς και μετρήσιμους- στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που ανακοινώσαμε πριν από 12 μήνες, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας μας.

Αναφορικά με την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον και τη συμπερίληψη, έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών και συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε αντίστοιχες για το μέλλον. Ενδεικτικά να αναφέρω:

*Το 2018, ήμασταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που λάβαμε τη διεθνή πιστοποίηση εξάλειψης μισθολογικού χάσματος και ίσων ευκαιριών Equal Salary Certification. Από τότε μέχρι σήμερα την ανανεώνουμε ετησίως, μέσα από μία απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών μας.

*Το 2020, γίναμε ενεργό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας, μια δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

*Το 2021, εφαρμόσαμε με επιτυχία εξειδικευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών στο εργοστάσιό μας.

*Επίσης, το 2021, αναγνωρίζοντας την ανάγκη και των δυο γονέων, ανεξαρτήτως φύλου, να διαθέτουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στη φροντίδα και τη σύνδεση με το νεογέννητο ή πρόσφατα υιοθετημένο παιδί τους, ξεκινήσαμε να προσφέρουμε συνολικά 18 εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών στο κύριο άτομο φροντίδας μετά τη γέννηση/υιοθεσία του μωρού και 8 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών στο δευτερεύον άτομο φροντίδας.

Ορόσημο, επίσης όσον αφορά στην ισότητα των δυο φύλων στην Παπαστράτος, αποτελεί και η επίτευξη, σχεδόν 2 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό μας, του στόχου που είχαμε θέσει για κάλυψη 41% των υψηλόβαθμων διοικητικών θέσεων μας από γυναίκες. Έτσι, οι ταλαντούχες γυναίκες της εταιρείας μας αποκτούν συνεχώς καίριους και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κάθε επίπεδο λειτουργίας μας επιβεβαιώνοντας ότι στην Παπαστράτος έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης.

Το σημαντικότερο, παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων χρόνων, συνεχίζουμε να προσελκύουμε νέους ταλαντούχους συνεργάτες. Από το 2021 ως σήμερα έχουμε προχωρήσει σε πάνω από 300 προσλήψεις, εκ των οποίων 170 για το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο – σχεδόν 50% περισσότερες από την αρχική μας δέσμευση που έγινε στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ στις εγκαταστάσεις μας. Μια επένδυση το ύψος της οποίας έχει ήδη φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται, έως το τέλος του 2023, να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Τέλος, παρακολουθούμε στενά, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό του τρόπου εργασίας εφαρμόζοντας εσωτερικά μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα που αφορούν την ευεξία και ψυχική υγεία των εργαζομένων καθώς και την ευελιξία στην εργασία.

Στην Παπαστράτος με πράξεις κρινόμαστε. Πριν από τα λόγια μας, είμαστε οι πράξεις μας.

*Στο πλαίσιο της βράβευσης των Πιο Αξιοθαύμαστων Επιχειρήσεων για το 2022, μια λίστα στην κορυφή της οποίας βρέθηκε για το 2022 η Παπαστράτος για 3η συνεχόμενη χρονιά, η κ. Πατακιούτη συμμετείχε στο πάνελ με θέμα τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων ως κρίσιμο παράγοντα στην οικοδόμηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος από τις επιχειρήσεις. Μπορείτε να δείτε όλη τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε ακόμα